Cum se consuma corect vinetele si care sunt proprietatile terapeutice

de: BZI.ro
05:17, 21 aug. 2015

Legume deosebite, pe care le asteptam mai ales pentru a face celebra zacusca de care ne bucuram iarna, vinetele reprezinta intotdeauna o alegere inteligenta pentru o dieta corecta, caci au proprietati remarcabile si prea putin cunoscute.

Proprietati terapeutice

Vinetele nu sunt legume foarte nutritive, insa contin o serie de substante care se gasesc rar in alte legume. Beneficiul principal pe care ni-l ofera este o serie de fitonutrienti cu proprietati antioxidante si antitumorale: compusi fenolici si antocianine.

In plus, vinetele contin o cantitate mare de fibre insolubile, sunt o sursa excelenta de mangan si molibden.

In zilele toride de vara, vinetele ajuta la hidratarea organismului prin continutul foarte mare de apa: cam 95 %. Continutul mare de apa le face utile si in procesul de detoxifiere a organismului (fiind si un aliment diuretic).

Sunt ideale in dietele de slabire caci contin multa apa si fibre, dar foarte putine calorii, ceea ce echilibreaza atat foamea cat si setea, fara a ingrasa; vinetele nu au o densitate energetica prea mare, si datorita acestei calitati ele previn supraponderalitatea si obezitatea.

Studiile efectuate de specialistii nutritionisti au demostrat ca sucul vinetelor reduce nivelul colesterolului si indeparteaza grasimile depuse pe peretii arterelor si aortei. In acest fel este redus substantial si riscul aparitiei unor maladii cardiovasculare , precum arterioscleroza, hipertensiunea arteriala si infarctul.

De asemenea, sucul vinetelor este foarte bun pentru curatarea ficatului si a pancreasului, pentru prevenirea cancerului si pentru incetinirea procesului de imbatranire prematura.

De ce este sanatos sa mananci vinete

Vinetele si cancerul

Nasunina, antioxidantul care se gaseste in coaja vinetelor, protejeaza membranele celulelor de actiunea radicalilor liberi. Aceasta proprietate este pretioasa mai ales pentru sistemul nostru nervos, caci nasunina protejeaza stratul fosfolipidic de mielina care inconjoara axonii, degradarea caruia duce la boli grave ca scleroza multipla.

Aceasta substanta este si un chelator de fier – are capacitatea de a lega fierul si de-al elimina din organism. Este un beneficiu pentru cei care sufera de hemocromatoza, dar si pentru femeile aflate la menopauza, insa nu si pentru cei care au lipsa de fier.

Acidul fenolic protejeaza celulele de stresul oxidativ, dar si de unele bacterii si fungi. Acid clorogenic, compus fenolic care se gaseste in vinete, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti dintre compusi fenolici care poseda proprietati antimutagenice, adica previne dezvoltarea cancerului, antivirale si scade nivelul de colesterol „rau”, LDL.

Cea mai sanatoasa reteta de salata de vinete cu maioneza

Cum se consuma corect vinetele

Cel mai indicat este consumul de vinete coapte, la gratar sau sub forma de salata.

Sa nu fie consumate prajite (prajirea lor distruge prea multe substante nutritive pe care vinetele le contin, devenind cancerigene si generand in schimb substante toxice), cu mult ulei sau sub forma de salata cu sos de maioneza.

In general, este bine de stiut ca vinetele au capacitatea de a absorbi o mare cantitate de grasime, astfel ca vinetele coapte formeaza o emulsie prin incorporarea treptata a grasimii in pasta de vinete.

Este bine ca vinetele (fie crude, fie cele coapte pentru salata) sa fie sarate usor, apoi lasate in repaus pentru a stimula scurgerea lichidului amarui pe care il contin si pentru a absorbi mai putin ulei.

Vinetele pregatite pane sau pe gratar (sau in orice preparat care permite) este bine sa fie lasate cu coaja cu tot spre a fi pastrat nasuninul.

Vinetele congelate isi schimba din gust si textura.

Este indicat sa se aleaga vinetele ajunse la maturitate, intrucat vinetele tinere ( adica acelea care sunt mai tari) au potential toxic mai mare datorita continutului mai mare in solanina. Pentru a reduce toxicitatea, este bine sa fie lasate la inmuiat cateva ore in apa sarata.

Nu se consuma vinetele crude.

Vinetele se digera mai usor daca sunt trecute prin albus de ou inainte de preparare.

Sunt mai bune vinetele mici, cele mari au seminte mai mari si pot fi amare.

Vinetele nu trebuie lasate la temperatura camerei, fiindca se amarasc; se pot pastra, maximum o saptamana, in cutia de legume din frigider.

Precautii

Vinetele fac parte din familia solonaceae, specii de plante care au un continut ridicat de alcaloizi. Din aceeasi familie fac parte si ardeiul, rosia, cartoful si tutunul. Aceste legume contin diverse tipuri de alcaloizi, printre care si solanina. Exista persoane sensibile la alcaloizi in general, iar o cantitate mare de alcaloizi poate face rau oricui provocand alergii si intoxicatii.

In plus, unii alcaloizi au o actiune inflamatoare, de aceea legumele din aceasta familie trebuie evitate de persoanelor cu afectiuni reumatismale, artrita, osteoporoza, boli inflamatorii. Sigur ca nu toate legumele din fam. solonaceae contin aceasi cantitate de alcaloizi, dar de retinut este ca vinetele contin o cantitate mare de alcaloizi diferiti si ca acestia sunt putin afectati de procesarea termica.

De aceea, vinetele nu sunt recomandate pentru consum zilinic, nu sunt recomandate copiilor, persoanelor alergice si sensibile si celor cu afectiuni articulare.