Cum se aeriseste corect locuinta

de: BZI.ro
07:05, 08 ian. 2016

Calitatea aerului dintr-o casa poate afecta serios sanatatea celor care o locuiesc. Poate ti se pare greu de crezut, dar sursele de poluare dintr-o casa sunt de pana la cinci ori mai puternice decat cele din exteriorul casei. Cuptorul, boilerul sau centrala pe gaze, aerul conditionat, hota – toate produc monoxid de carbon si dioxid de azot. Chiar daca aceste elemente sunt ventilate, este o idee buna montezi in casa un detector de monoxid de carbon, pentru a preveni accidentele domestice.
Pe langa poluantii mentionati mai sus, alergenii aflati in parul animalelor de companie, acarienii din praful de casa sau mucegaiul viciaza si mai tare calitatea aerului din casa.

O aerisire incompleta poate dauna grav sanatatii. O casa insuficient aerisita poate duce la aparitia unor simptome ca tuse seaca, durere in gat, ochi iritati, dificultate in respiratie si chiar declansarea astmului bronsic. In plus, daca aerul nu se improspateaza constant, se pot inmulti durerile de cap, pot aparea raceli de durata si recurente sau episoade de bronsita.

Topul plantelor care purifica aerul locuintei

Aer curat in bucatarie. Pentru a pastra aerul proaspat in bucatarie schimba periodic filtrele hotei (care se infunda de la aerul imbacsit cu grasime) si spala constant aragazul, astfel incat flacara sa nu arda peste resturile de mancare si sa le carbonizeze, ducand la emiterea de substante nocive in aerul inspirat. Daca gatesti frecvent, o solutie care iti va usura munca este sa asezi deasupra aragazului folie de aluminiu, care este non-inflamabila si poate fi indepartata dupa fiecare gatit.

Aromele chimice din produsele pe care le folosesti la curatenie pot degrada calitatea aerului din casa si pot produce alergii si iritatii serioase, mai ales daca intra in contact cu pielea sensibila a copiilor mici, care petrec o buna bucata de timp jucandu-se pe jos, pe podea. Foloseste produse de curatare fara miros sau prepara-le chiar tu in casa, din solutii pe baza de otet, bicarbonat de sodiu si argila.

Deschide larg geamurile cand faci curatenie. Daca aspiri, maturi sau stergi praful cu geamurile inchise, toata mizeria va pluti in aer si va fi inhalata de locuitorii casei. Oricat de frig e afara, imbraca-te bine, expediaza-i pe ceilalti intr-o alta camera si tine geamul deschis larg pana termini curatenia. Lasa alte 5-10 minute dupa ce ai terminat de curatat o camera, apoi muta-i in camera curata si continua treaba in celelalte.

Truc: O idee este sa faci curatenie cand copiii sunt la scoala sau in parc.

9 plante care elimina substantele poluante dintr-o camera

Scapa de acarieni! Aceste fiinte microscopice se regasesc cu milioanele acolo unde ti-e lumea mai draga: pe asternuturile in care te odihnesti si in panza canapelelor pe care te relaxezi tu si cei mai mici membri ai casei. Acarienii sunt o sursa constanta de alergii, asa ca, desi nu vei putea scapa niciodata in totalitate de ei, poti lua cateva masuri pentru a le diminua prezenta:

  • – scutura temeinic asternuturile si cuverturile o data la doua zile;
  • – schimba asternuturile o data la cel putin cinci zile si fetele de perna odata la doua zile;
  • – inlatura covoarele groase, care se intind pe toata suprafata camerei si opteaza pentru carpete cu fir scurt (pentru asta, ideal e sa ai parchet in toata casa);
  • – foloseste un aparat de reglare a umiditatii: acarienii se dezvolta rapid in mediul umed, astfel incat trebuie sa te asiguri ca in casa umiditatea nu creste mai mult de 30-35%.

Nu fuma in casa. Fumul tigarii se impregneaza in pereti si in obiectele din casa, iar inhalarea acestuia va produce iritatii grave la nivelul cailor respiratorii. Pe termen lung, fumul de tigara inhalat poate duce la aparitia cancerului de plamani sau a altor boli pulmonare.

Cum prevenim igrasia si mucegaiul

Da cu mopul. Daca aspiri regulat, nu e neaparata nevoie sa folosesti solutii chimice de curatare a podelei. Pur si simplu inmoaie mopul in apa calduta, stoarce surplusul de apa si sterge suprafetele din casa. Un mop cu microfibra capteaza cu usurinta praful si inlatura mirosurile neplacute. Poti adauga un strop de otet in apa de sters, pentru ca rezultatul sa fie mai eficient.

Blocheaza mirosurile. Uneori, simpla inchidere a usilor dintre camere nu impiedica mirosurile din baie sau din bucatarie sa se propage in toata casa. Foloseste rulouri speciale care opresc mirosurile – pune-le pe jos, la baza fiecarei usi. Vor opri nu doar mirosurile, ci si curentul. Desigur, ai grija sa le speli saptamanal, pentru a inlatura mirosurile de care s-au impregnat.

Odorizeaza casa cu arome naturale. Poate ca te tenteaza sa folosesti arome chimice pentru a obtine instant un miros placut in casa. Insa aceste arome nu inlatura mirosurile neplacute, doar le ascund o perioada. In plus, pot provoca reactii alergice. Mai bine, foloseste coaja de lamaie sau portocala, pe care sa le pui la uscat pe calorifer sau pur si simplu sa le lasi intr-un bol, alaturi de cateva crengute de brad ori pin. Si unele plante de interior, cum ar fi ferigile, planta paianjen sau aloe vera actioneaza ca purificatoare naturale ale aerului din casa. Atentie, insa: unele plante pot fi otravitoare – asaza-le intr-un loc sigur, la care copiii si animalele de companie sa nu aiba acces.

Aeriseste dimineata si seara. Deschide larg geamurile 5-10 minute (si inveleste-i bine pe copii) dimineata, la prima ora, si seara, inainte de culcare: dupa caz, aerul proaspat va va binedispune intreaga zi si va va ajuta sa va odihniti cum trebuie.

sursa: totuldespremame.ro