Cum scoți o bătătură din talpă cu tot cu rădăcină? Sfaturi simple, mereu la îndemână

de: BZI.ro
15:42, 05 iul. 2022

Dacă ai o bătătură în talpă cu rădăcină, care îți dă bătăi de cap, află că poți scăpa de ea cu ușurință. Iată câteva sfaturi simple, ușor de pus în practică.

Bătăturile (sau clavus, în termeni medicali) reprezintă îngroșări dureroase ale pielii, care iau naștere în urma suprasolicitării mecanice. De regulă, acestea sunt o reacție a pielii la presiunea pusă pe zona plantară (picioare), pe palme, pe coate, pe genunchi sau pe degete.

Bătăturile de la picioare se pot forma în urma purtării unei perechi incomode de încălțăminte. Acestea se manifestă prin dureri în timpul mersului sau la purtarea pantofilor, dificultăți la încălțare, limitare progresivă a mersului, durere la nivelul antepiciorului (mai ales după mers prelungit), dureri profunde în timpul mersului desculț, îngroșarea pielii, apariția unor mici crăpături la nivelul pielii, piele uscată, care se cojește, durere la atingere (rar), inflamații sau infecții (rar).

Bătăturile (sau clavus, în termeni medicali) reprezintă îngroșări dureroase ale pielii, care iau naștere în urma suprasolicitării mecanice.

Cum scoți o bătătură din talpă cu tot cu rădăcină?

Există mai multe metode de extragere a bătăturilor, acestea diferențiindu-se în funcție de locul în care sunt poziționate: în talpă, pe deget sau între degete.

Bătăturile din zona plantară (din talpă) se extrag în mai multe etape. Prima este reprezentată de subțierea țesutului cornos, cu ajutorul unui brici sau a unei lame fine, până se ajunge la rădăcina bătăturii. Aceasta este înlăturată cu ajutorul unui instrument pentru pedichiură ascuțit. În cazul în care rămân denivelări, se trece la etapa finisării cu forfecuța și cu pila de călcâie.

În cazul în care vorbim despre o bătătură pe deget, aceasta se desprinde cu ajutorul unei forfecuțe și se ridică, până când rădăcina este îndepărtată.

Bătăturile dintre degete sunt mai dificil de extras, din cauza poziționării lor. Primul pas este îndepărtarea stratului cornos și extragerea rădăcinii, prin intermediul unui instrument ascuțit. Apoi, pentru îndepărtarea țesutului format în jurul bătăturii se utilizează forfecuța.

Există mai multe metode de extragere a bătăturilor, acestea diferențiindu-se în funcție de locul în care sunt poziționate: în talpă. în deget sau între degete.

Când este indicat să mergi la medic?

Este recomandat să mergi la medic, dacă bătăturile au devenit dureroase, dacă suferi de diabet sau dacă te confrunți cu circulație periferică problematică. Medicul va recurge la examinarea zonei afectate și te va întreba despre stilul de viață pe care îl ai și despre încălțămintea pe care obișnuiești să o porți.

În cazul în care medicul consideră că este vorba despre o problemă osoasă sau de altă natură, va solicita investigații suplimentare. Indicii cu privire la conformația piciorului pot fi oferite de radiografii, de exemplu. De asemenea, dacă medicul este de părere că bătăturile au apărut ca simptom al unei alte afecțiuni, există posibilitatea să ceară realizarea altor investigații (de pildă, test de măsurare a glicemiei, dacă se suspectează prezența diabetului).

Așadar, detectate din timp, bătăturile pot fi tratate prin înmuierea picioarelor în apă călduță și folosirea unei pietre ponce. De mare ajutor pot fi și remediile cu bicarbonat de sodiu, usturoi, ceai de mușețel sau oțet. Dacă bătătura nu vrea să dispară, solicită sfatul unui medic.

Este recomandat să mergi la medic, dacă bătăturile au devenit dureroase, dacă suferi de diabet sau dacă te confrunți cu circulație periferică problematică.