Cum scoti mirosul neplacut din cartile vechi

de: BZI.ro
13:40, 21 mart. 2019

Pentru multe persoane mirosul specific al unei carti – de hartie, cerneala tipografica si lipici – este tocmai motivul pentru care aleg intotdeauna varianta printata. Este parte a ritualului unui bibliofil sa se desfete cu parfumul cartilor, fie ele vechi sau noi. Insa, uneori, mirosul neplacut din cartile vechi ne poate strica bucuria lecturii. Dupa ce am cumparat dintr-un anticariat o carte veche sau rara, asteptata mult timp, putem descoperi ca tocmai mirosul este ceea ce ne strica bucuria achizitionarii ei. Tinute in conditii improprii, cartile se pot deteriora astfel incat, in momentul cand vrem sa simtim doar placerea lecturii dintr-un volum special, sa nu putem depasi iritarea produsa de un persistent iz de mucegai sau de lucru vechi.

Pentru a salva o carte la care tinem si a-i prelungi cat mai mult „viata” putem aplica metode simple si la indemana oricui. Este indicat ca, in momentul cand am cumparat un volum de la anticari, sa ne asiguram ca paginile nu au suferit din cauza umezelii si abia apoi sa-i gasim un loc in biblioteca noastra. Daca mucegaiul este sursa mirosului neplacut il putem indeparta cu o perie fina sau burete de bucatarie usor imbibat cu apa si detergent. Cartea poate fi uscata apoi cu un foehn, ventilator sau asezata in dreptul unui aparat de aer conditionat. Aceeasi metoda o putem folosi si daca volumul este afectat doar de prea multa umezeala. Trebuie sa asezam insa cartea in pozitie verticala in fata sursei de caldura si la o distanta de aproximativ 25 – 30 de cm, pentru ca paginile sa nu se onduleze.

Daca asezam apoi cartile din care dorim sa scotem mirosul neplacut intr-o cutie in care punem un pachet desfacut de bicarbonat de sodiu putem fi siguri ca am scapat definitiv de suparatoarea problema, iar volumele preferate vor putea fi asezate in biblioteca noastra fara probleme.