Cum scapi rapid de mirosul de prăjeală din bucătărie. Oțetul și cuișoarele sunt de mare ajutor

de: Radu Vasiluta
13:15, 30 dec. 2020

În afara spălării vaselor după ce gătești, o altă problemă supărătoare o reprezintă cum să scapi rapid de mirosul de prăjeală. Și aceasta pentru că, indiferent de puterea hotei pe care o ai, acest miros va persista multă vreme. Din fericire, există câteva soluții care vă scapă de acest inconvenient.

Oricine are cât de cât tangență cu bucătăria știe ce problemă reprezintă mirosul persistent al alimentelor prăjite. Mai ales că acesta se impregnează în haine, în păr, până chiar și în pereți, plutind în aer mult timp după ce am terminat de gătit. Și chiar dacă ai hota la maximum, acest miros tot rămâne prezent în bucătărie. Așadar, ce e de făcut? Ei bine, trebuie să știți că sunt mai multe trucuri la care puteți apela pentru a scăpa de această problemă supărătoare.

Cum scapi de mirosul de prăjeală

Indiferent că prăjești ouă, carne sau legume, poate dura câteva ore bune până când mirosul să dispară complet din bucătărie. Și totuși, dacă vrei să scapi rapid de acest miros neplăcut, ai la îndemână câteva trucuri simple și eficiente. Una dintre soluții este să pui o oala cu apă pe foc, în care torni oțet alimentar. Aburii aceștia vor neutraliza complet mirosul de prăjit. Apoi nu-ți rămâne decât să aerisești și problema va fi remediată.

O altă soluție, dacă mirosul este mai persistent, cum ar fi cel de pește prăjit, este să pui la fiert apă și condimente puternice (coajă de portocală sau lămâie, scorțișoară, cuișoare și ghimbir). Totodată, în timp ce prăjești peștele, pune alături la fiert apă și oțet. Astfel, mirosul de prăjeală nu va mai fi atât de pregnant.

Nu în ultimul rând ai face bine să cureți după ce ai gătit. Și aceasta pentru că nimic nu scoate mirosul de prăjeală din casă mai bine decât curăţenia şi aerisirea încăperii. Așadar, după ce ai gătit, curăţă aragazul, vasele în care ai ţinut alimentele, pune la spălat cârpele de bucătărie, clăteşte buretele de vase, şterge blatul şi nu uita de scurgerea de la chiuvetă. Uleiul ars şi stropii de mâncare de prin bucătărie fac mirosul de prăjeală să persiste mai mult timp. Nu uita să deschizi geamurile după ce ai terminat de gătit şi dacă ai horă sau gură de aerisire, deschide-le şi pe acestea, pentru a scăpa de fum şi mirosul de prăjeală.

Alte trucuri eficiente care îndepărtează mirosul de prăjeală

Pune în uleiul încă rece câteva feliuţe de măr. Acestea te vor ajuta să previi mirosul de prăjeală care de obicei se răspândeşte în toată casa. Mai mult, îţi vor arăta şi când uleiul este suficient de bine încins.

Atunci când prăjești peşte, dacă nu suporți oțetul, pune alături la fiert apă și cuișoare. Vaporii aceştia aromaţi vor îndepărta mirosul deranjant. De asemenea, poți stoarce în uleiul de prăjit jumătate de lămâie şi amestecă apoi. Va da o aromă plăcută preparatului tău şi în acelaşi timp va elimina mirosul nedorit de prăjeală.

O altă tehnică de îndepărtare a mirosului de prăjeală este să punem pătrunjel în ulei. Apoi, ca să îndepărtezi tot mirosul, după ce ai terminat de prăjit, pune la fiert un vas cu apă în care ai pus condimente aromatice puternice.

Astfel, cu atâtea soluții la îndemână ve ști pe viitor cum să scapi de mirosul de prăjeală din bucătărie.