Cum scapi de vânătăi cu remedii naturiste. Care sunt cele mai eficiente metode de a le trata

de: BZI.ro
14:15, 09 oct. 2020

Dacă şi tu te confrunți cu această problemă, poți afla din acest articol cum poți să scapi de vânătăi fără a apela la medicamente. Echimozele apar de obicei în urma unei leziuni traumatice a țesuturilor moi în urma spargerii vaselor de sânge. Este bine de ştiut însă că vânătăile pot fi tratate sau ameliorate şi cu ajutorul unor remedii naturiste.

Unele persoane se învinețesc foarte uşor şi sunt deranjate de acele pete inestetice şi dureroase la palpare. Este vorba de acele vânătăi care se formează atunci când sângele se acumulează sub suprafață pielii. Acestea apar, de obicei, în urma unei lovituri sau contuzii, dar totodată pot avea și cauze medicale.

Echimozele se formează când are loc leziunea traumatică a țesuturilor moi, în urma spargerii vaselor de sânge adiacente. Recunoaştem o vânătaie deoarece este demarcată prin umflare, roșeață, moliciune și durere în zona afectată. Dacă nu le tratăm, vânătăile dispar în aproximativ trei săptămâni. În acest timp are loc schimbarea culorii: de la roșu la violet-albastru, apoi la albastru-verzui și la galben-verzui.

Cum scapi de vânătăi cu remedii naturiste

Din fericire, când ai o astfel de problemă nu trebuie să dai fuga la medic. Există mai multe remedii naturiste prin care poți trata şi ameliora vânătăile. Cel mai la îndemână este folosirea compreselor reci care opresc coagularea sângelui. Imediat după lovitură, aplică o compresă rece în zona afectată pentru a reduce din intensitatea vânătăii.

Arnica este unul dintre cele mai eficiente și populare remedii naturale pentru vânătăi. Şi aceasta deoarece are un conținut bogat de acid galic, cafeic și clorogenic, precum și de henelanină și dihidrohenelanină. Aşadar, pentru a grăbi vindecarea vânătăilor, prepară o infuzie de arnică şi aplic-o pe zona afectată sub formă de compresă. Arnica poate fi combinată şi cu ceai de mușețel, care are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și analgezice.

De asemenea, şi ceapa previne acumularea de sânge sub piele. Atunci când ai o vânătaie, aplică foi de ceapă pe zona afectată. Alinaza, care ne face să lăcrimăm când tăiem ceapa, stimulează circulația lichidului limfatic și previne acumularea de sânge sub piele.

La fel de bune sunt oțetul de mere sau pătrunjelul pentru tratarea vânătăilor. Aşadar, fie aplici comprese cu oțet pe vânătaie, fie zdrobeşti frunze de pătrunjel şi le pui pe zona afectată după care pui un bandaj. Nu în ultimul rând, cartoful crud este un excelent remediu pentru vânătăi. Acesta conține catalază, o enzima ce stimulează dezvoltarea celulară și ameliorează durerea și inflamatiile.

Alte remedii pentru tratarea vânătăilor

Însă pentru ameliorarea echimozelor putem apela şi la alte remedii făcute din plante medicinale. Astfel, compresele cu decoct de coada-calului ajută la tratamentul vanatailor. Acestea calmează şi durerea, dar totodată ameliorează şi umflătura. La fel de bune sunt şi frunzele de varză, care se dovedesc de un real ajutor în combaterea vânătăilor. Frunzele de varză se aplică pe zona lovităși se lasă să acționeze timp de câteva ore. Înainte de a fi folosite, acestea trebuie clătite foarte bine cu apă.

Boli care cauzează vânătăi

Riscul de apariţie a vânătăilor creşte pe măsură ce îmbătrânim, mai ales în cazul femeilor. În cazul când vânătăile apar din senin fără să fi suferit o lovitură, acestea pot fi cauzate de anumite boli.

Printre afecțiunile care au drept simptom vânătăile se numără:

  • Sindromul Cushing
  • boala renală în stadiu avansat
  • deficienţă de factor de coagulare II, VII sau X
  • hemofilia tip A (deficit de factor VIII)
  • hemofilia tip B (deficit de factor IX)
  • leucemie
  • boli de ficat
  • disfuncţii ale plachetelor sangvine (trombocite – trombocitopenia)
  • malnutriţie
  • boala von Willebrand

Însă dacă nu sunt cauzate de vreo boală, este bine să ştii cum să scapi de vânătăi apelând la remedii naturiste.