Cum scapi de frica de avion? Câteva trucuri prin care poţi învinge aviofobia

de: BZI.ro
16:00, 25 mai 2020

Frica de zbor sau aviofobia este o fobie specifică care se manifestă cu o teamă de a vă afla într-un avion în timp ce se desfăşoară zborul. Din cauza aceasta, mulţi dintre cei care urmează să călătorească cu avionul renunţa la acest mijloc de transport chiar în faţa porţilor de îmbarcare. Totuşi, aviofobia poate fi înfrântă cu ajutorul unor trucuri.

Cum apare frica de avion

Potrivit datelor statistice, una din patru persoane este îngrozită de gândul de a zbura cu avionul sau cu orice mijloc de transport zburător. Călătoria cu avionul este una dintre cele mai sigure modalităţi de a călători, şansele ca acesta să se prăbuşească fiind destul de infime. Chiar şi aşa, o persoană care are teamă de zbor nu va ţine cont de aceste date statistice. Frică de avion este asociată de cele mai multe ori cu frică de moarte. Doar gândul că aeronavele zboară la altitudini mari aduce senzaţia morţii iminente în cazul în care avionul s-ar prăbuşi din cauza unei defecţiuni tehnice sau din cauza fenomenelor naturale cum ar fi furtunile sau turbulenţele.

Şi claustrofobia poate fi factor declanşator al fricii de avion. Pentru că spaţiul din majoritatea aeronavelor este de obicei limitat pot apărea simptomele fizice provocate de claustrofobie că: senzaţia de sufocare, nod în gât ori incapacitate de a respira în mod normal, pulsul accelerat, transpiraţiile abundente, senzaţia de greaţă şi ameţeală, tremurul, gura uscată, senzaţia de leşin, senzaţia de moarte iminentă şi altele. Astfel, toate aceste simptome ale claustrofobiei pot conduce la teamă de a zbura.

„Frica de zbor se poate manifesta prin bătăi foarte puternice ale inimii, anxietate, ameţeală, iar acestea pot duce şi la apariţia unui atac de panică. Iar ca reacţii psihologice pot apărea: alterarea memoriei, gânduri negative,” explica psihoterapeutul Luiza Neumayer.

Avionul, cel mai sigur mijloc de transport

Cel mai important aspect de care trebuie să ţinem cont dacă suferim de aviofobie este autosugestia. Integritatea fizică a fiecărei persoane tine de subconştientul său. Astfel primul lucru la care trebuie să ne gândim este acela de a conştientiza că avionul este cel mai sigur mijloc de transport din lume. Pe lângă piloţii aeronavelor şi stewardesele de la bord, sute de oameni sunt implicaţi în procesul zborului cu avionul, deviza acestora fiind „Siguranţă mai întâi de toate”. Pentru că riscul de a muri într-un accident de aviaţie este de 1 din 11 000 000 iar şansa să mori într-un accident auto este de 1 din 5 000, putem afirma că, de cele mai multe ori, nu zborul în sine cu avionul este mai periculos, ci călătoria până la aeroport.

Totuşi, dacă eşti terifiat la gândul că urmează să zbori cu avionul am pregătit în rândurile de mai jos câteva sfaturi şi tehnici de eliminare a acestei frici, pe care le poţi face atât înainte, cât şi în timpul călătoriei cu avionul.

Trucuri prin care combatem frica de zbor

Alege să zbori dimineaţa – o cursă efectuată dimineaţă este, în general, una mai liniştită decât una în celelalte ore ale zilei. Asta deoarece avioanele întâmpină turbulenţe pe măsură ce ziua trece şi solul se încălzeşte. De asemenea, sunt şanse să întâlniţi mai multe furtuni după-amiaza.

Alege o cursă fără escală – în cazul unui zbor mai lung până la destinaţie, un somn îndelungat te poate ajuta în cazul în care ţi-e frică de zborul cu avionul. În schimb, o călătorie cu escală îţi poate intensifica teamă de avion, din cauza decolărilor şi a aterizărilor multiple.

Stabileşte un lucru concret pe care să-l faci atunci când se termina cursa – de obicei acest truc îţi ţine atenţia concentrată în altă direcţie, gândul că te afli într-un avion fiind din ce în ce mai mic. Să spunem că mergi cu avionul la Roma. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să vizitezi Colloseumul, simbolul oraşului. Sau, de ce nu, dorinţa de a savura o porţie de paşte autentice sau un expresso veritabil italian.

Respiră adânc şi rar – această tehnică te va ajuta să îţi răreşti bătăile inimii, deci te vei relaxa mai uşor.

Comandă ceva de mâncare sau încearcă să ronţăi ceva – o porţie de mâncare servită în avion te poate ajuta să combaţi aviofobia. Dacă mănânci atunci când ţi-e frică, senzaţia dispare, creierul primind informaţia că eşti în siguranţă, atâta timp cât ai cu ce să te hrăneşti. Dacă nu îţi este foame, încearcă să ronţăi covrigei, biscuiţi sau alte snack-uri.

Hidratează-te corespunzător – în cazul în care eşti hidratat corespunzător, organismul tău va fi unul mult mai relaxat, panica din cauza zborului diminuându-se uşor, uşor.

Ascultă muzica de relaxare – o piesă muzicală bună te va ajuta, în general, să te destinzi, iar căştile te vor izola de mediul în care te afli.

Ia cu tine lucruri care te vor ţine ocupat în avion – cel mai bine este să ne găsim ocupaţii în timpul zborului. Astfel, timpul va trece mult mai repede iar tu te vei simţi mult mai confortabil în avion. Vizionarea unui film sau cititul unei cărţi bune este modalitatea perfectă de a vă deconecta de la gândurile ca vă aflaţi şi zburaţi cu un avion.

Chiar dacă ai urmat una dintre aceste tehnici de mai sus şi senzaţiile neplăcute de la bordul avionului continuă, în ultimă instanţă poţi apela la un psiholog, care te poate ajuta să îţi înfrângi frica de zbor.