Cum scapi de constipație. Metode pe care nu le știai pentru normalizarea scaunului
Din cele mai vechi timpuri, medicii se aflau într-o permanentă căutare a modului cum scapi de constipație. Constipația reprezintă mișcările intestinale dificile și prezența dificultăților în timpul mișcărilor intestinale.
Conform definiției stabilite de către specialiști, suferim de constipație dacă mergem la toaletă mai puțin de trei ori pe săptămână. Scaunul în acest caz este uscat și dur, așa că defecarea este dificilă și dureroasă pentru noi. Una dintre cele mai frecvente cauze ale constipației este apa insuficientă în scaun din cauza aportului insuficient de lichide. Constipația poate fi și rezultatul unei diete nesănătoase cu deficit de fibre, iar printre cele mai frecvente motive pentru aceasta se numără și lipsa exercițiilor fizice, expunerea la stres și anumite medicamente pe care le luăm pentru a trata alte probleme de sănătate.
Cu ce simptome este asociat disconfortul. De ce boala nu trebuie lăsată nesupravegheată
Cele mai frecvente simptome ale constipației sunt balonarea și durerea în abdomen. Persoana îmbolnăvită suferă de disconfort semnificativ la mișcările intestinale, senzația de a nu putea scăpa de gaze și chiar vărsăturile. Deoarece constipația este asociată cu mișcările intestinale dificile, una dintre consecințele neplăcute poate fi hemoroizii.
Dacă trebuie să împingeți prea tare sau să petreceți mult timp în toaletă, este posibil ca venele din anus și din intestinul inferior să se umfle și să devină o sursă de iritare, durere și disconfort în acea zonă a corpului. Astfel, perechea constipație-hemoroizi poate fi tratată simultan prin atenuarea eficientă a excreției de scaune solide. În cazul bebelușilor, aceștia pot avea scaun cu mucus în timpul constipației.
Dacă constipația gravă este lăsată nesupravegheată, aceasta va afecta negativ nu numai calitatea vieții, ci și sănătatea fizică și morală a unei persoane. Astfel, toată lumea ar trebui să fie conștientă de posibilitățile de a facilita mișcarea intestinală. Din fericire, există metode pentru a realiza acest lucru printr-o serie de alimente comune care se găsesc în bucătăria fiecărei case.
Dacă lipsa regulată de lichid în organism este o cale directă către tărâmul constipației, cercetătorii au descoperit faptul că chiar și o mică lipsă de umiditate vă poate usca rapid intestinele. Și dacă luăm în considerare procentul de conținut de umiditate din corpul nostru, devine clar de ce lipsa lichidului duce la dificultăți în eliminarea deșeurilor din organism. De asemenea, trebuie să știi că în cazul constipației scaunul poate fi atât deschis, cât și închis la culoare.
Cum scapi de constipație. Metodele medicamentoase pentru îmbunătățirea motilității intestinelor
Pentru eliminarea constipației, de mare ajutor sunt metodele fizioterapeutice. Acestea sunt utilizate ca parte a terapiei auxiliare pentru a scăpa de constipație. Trebuie remarcat faptul că oportunitatea utilizării unora dintre ele face obiectul unor dispute și discuții în știință. Nu toate recomandările medicale moderne se pot justifica.
Se presupune că masajul abdomenului este o metodă care ajută la îmbunătățirea motilității intestinale și la ameliorarea spasmului. Se folosesc predominant mișcări de apăsare și de mângâiere, care sunt efectuate strict în sensul acelor de ceasornic.
Inductotermia este de obicei folosită pentru constipația neurogenă spastică, precum și pentru procesele inflamatorii din intestine care provoacă reținerea scaunului. Esența metodei este aplicarea unui câmp electromagnetic de înaltă frecvență.
Electroforeza cu novocaină se face cu un țesut de tifon umezit cu soluție de novocaină. Acesta este plasat pe regiunea lombară a pacientului. Datorită acțiunii curentului electric direct sau pulsat, medicamentul pătrunde prin piele în plexurile nervoase lombare. Procedura este relativ nedureroasă, pacientul simte doar o ușoară senzație de furnicături.
Terapia cu electropuls este o metodă recomandată de medici atunci când nu știi cum să scapi de constipație. Datorită utilizării impulsurilor electrice, funcția contractilă a mușchilor netezi ai intestinului se îmbunătățește, ceea ce este deosebit de important pentru constipația atonică.
Alternative pentru preparatele farmacologice. Remedii naturiste ușor de utilizat
Ca alternativă la preparatele farmacologice, pot fi folosite remedii pe bază de plante cu efect laxativ. Cu toate acestea, nu este recomandat să le alegeți singur, deoarece dacă sunt folosite incorect sau nejustificat, vor face mai mult rău decât bine.
Unele plante au un efect antispastic, în timp ce altele irită terminațiile nervoase ale intestinului. Utilizarea unor astfel de efecte trebuie să fie legată de cauza constipației și numai medicul curant o poate înțelege. Printre cele mai comune remedii pe bază de plante pentru constipație se numără rădăcina de lemn dulce, cătină și oregano.
Din aceste plante ele pot fi pregătite cu ușurință decocturi. În plus, farmaciile vând laxative gata preparate. De asemenea, trebuie amintit că orice laxative cu utilizare prelungită de aproximativ 2 săptămâni sau mai mult creează dependență.
Atunci când te întrebi cum scapi de constipație trebuie să administrezi prebiotice. Acest grup de medicamente nu dă un efect laxativ rapid, deoarece are ca scop normalizarea compoziției microflorei intestinale. Acest lucru necesită un anumit timp. În esență, prebioticele sunt un teren propice pentru bifidobacteriile, fără de care intestinele nu pot funcționa normal. Principalele ingrediente active ale prebioticelor sunt inulina și lactuloza. Sunt prost digerate și, prin urmare, ajung în intestine aproape neschimbate, contribuind la creșterea microflorei benefice.