Cum scăpăm de cârtiţe prin metode ecologice
Ai obosit să vezi mușuroaiele apărute chiar în mijlocul peluzei? Galeriile săpate de cârtițe îți strică aspectul estetic al grădinii, dar nu vrei să recurgi la metodele inumane de īndepärtare a lor cu capcane letale sau otrăvuri? Noi îți venim în ajutor, oferindu-ți cele mai eficiente metode de a scăpa de problema cåtițelor fără a le omorî sau fără a-ți trata solul cu substanțe toxice.
Pentru început este bine să știi despre cârtițe că sunt animale insectivore, asta înseamnă cä aceste mamifere nu îți atacă plantele. Principala lor sursă de hranä o constituie råmele, melcii, insectele adulte sau larvele acestora. Dacă nu ar fi problema mușuroaielor pe care le creează, am constata că aceste mamifere chiar sunt utile pentru grădina ta, contribuind la îmbunătățirea calității solului.
Galeriile create de cârtițe permit o bună aerare a pământului, iar grație faptului că se hrănesc cu larve de insecte, cârtițele reduc din numărul dăunătorilor. Totuși, este destul de deranjant să constatați după o zi întreagă de muncă în grădină, că au apărut mușuroaie de cârtițe care ți-au dat peste cap toată frumusețea gazonului. Este des întâlnit și cazul când plantele mai tinere, cu rădăcini firave sunt rupte de cârtițe în timpul săpării galeriilor subterane.
1. De departe, cea mai sigură metodă de combatere a cârtițelor într-un mod ecologic, sunt aparatele anti-cârtițe.
Acestea emit ultrasunete și vibrații ce deranjează cârtițele și nu le permit să-și facă habitat din grădina ta. Ele pot fi folosite în curți, grădini, solarii și terenuri agricole oferind protecție culturilor din aria acoperită.
2. Plantează în grădină flori care emană un miros ce nu poate fi tolerat de cârtițe.
Există mai multe plante al căror miros ține cârtițele la distanță. Fiind mamifere cu văzul insuficient dezvoltat, au un simț olfactiv foarte fin care le ajută să caute hrană. Insuportabil pentru cârtițe este mirosul de lavandă, narcise sau gălbenele. Plantarea acestor flori în grădină va ține cârtițele departe. În plus, există o plantă care-ți alungă definitiv cârtițele din grădină. Este vorba despre Euphorbia lathyris. Rădăcinile ei emană un miros neplăcut. Se plantează exact în mușuroiul făcut sau la o distanță de 3 metri pentru un efect garantat. Preventiv se poate planta oriunde nu au apărut mușuroaie. Atenție, este o plantă care provoacă arsuri pe piele, de aceea trebuie sădită cu mănuși de protecție. O altă soluție anti-cârtițe este să înfigi la baza mușuroaielor crengi de brad proaspăt. Mirosul de brad este insuportabil pentru cârtițe.
3. O altă soluție anti-cârtițe este tratarea galeriilor cu găinaț de la păsări.
Deși este mai puțin plăcută, această metodă da rezultate de la prima utilizare. Într-o găleată cu apă se pune găinațul, după care se toarnă în galeriile cârtițelor. Pe lângă faptul că-ți alungă cârtițele din grădinä, găinațul este un bun îngrășământ natural pentru sol. Foarte bogat în azot, fosfor și potasiu, găinațul îmbunătățește considerabil calitatea solului, acesta devenid mult mai fertil.
4. Pastilele de naftalină. Nu doar moliile au oroare de aceste produse, dar și cârtițele.
Tot ce trebuie să faci este să introduci pastilele în galeriile săpate de acestea, iar mirosul puternic va ține mamiferele la distanță. În contact cu solul, pastilele se descompun, emanând un gaz toxic, care însă nu este nociv pentru plante.
5. Îngrășământul bio, pe bază de ulei de ricin este o altă metodă eficientă anti-cârtițe.
Acesta se descompune în sol în 3-4 luni și alungă insectele dăunătoare din grădină. De asemenea, poate fi folosit și uleiul de ricin. Se diluează 10 ml în 100 litri de apă, și se udă solul din grădină. Această metodă alungă insectele cu care se hrănesc cârtițele, iar dacă nu găsesc hrană, mamiferele vor pleca în altă parte în căutare de provizii.