Cum salvezi o pisică intoxicată: Tratamentul intoxicației la animalele de companie

de: Bianca Rebegea
15:38, 22 dec. 2021

Cum salvezi o pisică intoxicată? Ei bine, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să stabilești care este cauza intoxicației.

Există mai multe tipuri de intoxicații, printre care intoxicație alimentară și intoxicație cu erbicide sau alte substanțe dăunătoare. Pentru că pisicile sunt animale curioase, pot avea de suferit. În general, ele sunt atente la ce mănâncă, însă sunt și situații în care ingerează alimente sau substanțe, care le pot face rău. Astfel, ele pot suferi intoxicații, iar principalul simptom este starea de vomă. Cu toate acestea, pot să apară și alte simptome, cum ar fi: diaree, distenie abdominală, convulsii, tahicardie, contracții ventriculare premature, hipertensiune, comă, aritmii, insuficiență respiratorie și chiar deces.

În cazul în care este vorba despre o intoxicație cu alcool, clor, agenți corozivi sau detergenți, pisica se poate confrunta cu: acidoză metabolică, hipotermie, iritații sau ulcerații gastrointestinale, iritații la nivelul pielii, iritații oculare, iritații semnificative la nivelul tractului respirator, ulcerații orale, hipersalivație, stomatită, vomă și edemul limbii.

Pentru că pisicile sunt animale curioase, pot avea de suferit.

Pisica intoxicată: Cauze

Pisicile au un sistem digestiv sensibil și foarte multe alimente le pot face rău. Organismul lor poate fi dat peste cap dacă mănâncă ciocolată, de exemplu. Aceasta conține teobromină, un compus care se găsește în cacao și care, odată ajuns în organismul uman, este metabolizat. Dar, dacă este ingerat de o pisică, lucrurile stau diferit. Consumul de ciocolată de către pisici duce la acumularea acestei substanțe în organismul lor, ceea ce le poate provoca o intoxicație.

De asemenea, putem vorbi și despre intoxicația cu erbicide și diferite produse folosite de om pentru curărățarea casei. Clorul, agenții corozivi sau detergenții pot fi fatale pentru pisici, astfel că trebuie să le țineți la distanță de ele.

Mai mult, majoritatea plantelor de apartament pot fi otrăvitoare pentru pisici. Acestea sunt: trandafirul deșertului, crinul albastru african, aloe vera, doamna nopții, cânepa, ardeiul iute, șofranul, lăcrămioara și ciclamenul.

Majoritatea plantelor de apartament pot fi otrăvitoare pentru pisici.

Cum salvezi o pisică intoxicată?

Dacă o pisică este intoxicată, îți vei da foarte ușor seama, pentru că va fi foarte zgomotoasă. Ea trebuie dusă, de urgență, la medicul veterinar, pentru a o stabiliza și a-i da un tratament adecvat.

Totodată, dacă pisica a suferit o intoxicație cu erbicide, este cazul să iei măsuri urgente. Unele pisici pot deceda, însă altele sunt mai norocoase și se pot confrunta cu vomă, lipsa energiei și lipsa poftei de mâncare pentru câteva zile. Și în acest caz este important să duci pisica la medicul veterinar, pentru a vedea dacă este nevoie de un tratament cu spălături la stomac sau simptomele dispar de la sine.

Dacă folosești substanțe toxice, încearcă să nu atingi pisica, până nu te speli pe mâini. Din cauza obiceiului lor de a-şi spăla blana foarte des, pisicile pot contacta numeroase bacterii sau pot suferi intoxicaţii cu diverse substanţe.

Până să ajungi la medic, îi poți administra pisicii un comprimat de cărbune medicinal, care are rolul de absorbi substanța toxică. În plus, îi poți administra un vomitiv casnic, cum este apa cu sare. O va ajuta să reziste până va ajunge să fie examinată de un medic veterinar. Atenție, însă! Pisica trebuie să fie văzută de un specialist în maximum două ore de la ingerarea substanței toxice.

Dacă folosești substanțe toxice, încearcă să nu atingi pisica, până nu te speli pe mâini.