Cum să-ţi faci singur drojdie de casă
Drojdia a devenit, odată cu pandemia de coronavirus, cel mai căutat ingredient. Cum drojdnia nu se găsește în magazine, WowBiz vine în ajutorul gospodinelor.
În primul rând, trebuie menționat că maiaua sau plămădeala este un amestec de făină și apă care fermentează de-a lungul a câteva zile. Rezultatul este o drojdie naturală obținută în casă care înlocuiește cu succes drojdia din comerț.
Drojdia de casă, mai sănătoasă decât cea din comerț
Pâinea cu maia este mai sănătoasă decât pâinea cu drojdie pentru că are un conținut variat de fermenți naturali. De asemenea, numeroase persoane consideră că este mai gustoasă, notează eva.ro. Pâinea cu maia este puțin acrișoară comparativ cu pâinea făcută cu drojdie din cauza acidului lactic care se dezvoltă în maia în timpul procesului de fermentație.
Este important de reținut că maiaua se obține după o săptămână, nu o poți prepara imediat. Amestecul de făină și apă are nevoie de timp pentru a fermenta și a produce bacteriile bune care fac apoi pâinea de casă să crească și să devină pufoasă. De asemenea, trebuie să știi că maiaua se întreține zilnic adăugând apă și făină. Poate rezista astfel ani la rândul, cu condiția să o „hrănești” zilnic.
Cum obții drojdie în propria casă
Iată cum să faci maia:
Ai nevoie de:
un borcan de 800 de grame cu capac
un cântar de bucătărie
apă plată călduță
făină albă de grâu
făină de secară
Ziua 1
Primul pas este să cântărești borcanul gol în care vei prepara maiaua. Notează pe un carnețel greutatea borcanului. Amestecă 100 de grame de făină de secară cu 150 grame de apă călduță – cu o temperatură de aproximativ 30 de grade Celsius. Poți folosi orice tip de făină, însă este de preferat făina integrală care va fermenta mai ușor. Acoperă borcanul cu o farfurioară sau cu capacul, fără să-l înfiletezi. Lasă borcanul la temperatura camerei, timp de 24 de ore.
Ziua 2
După ce ai obținut amestecul inițial, timp de câteva zile la rând trebuie să repeți același proces: să arunci o parte din amestec și să păstrezi puțin din maia pe care să o completezi cu făină și apă.
Vei lăsa în borcan 70 de grame din amestecul starter. Pentru a afla ce cantitate de amestec să lași în borcan, adună greutatea borcanului (pe care ai aflat-o la început, cântărind borcanul gol) cu 70. Adaugă apoi 50 de grame de făină de secară, 50 de grame de făină de grâu și 115 grame de apă călduță (30 de grade Celsius).
Amestecă bine, acoperă cu o farfuriuță și lasă la temperatura camerei timp de 24 de ore.
Ziua 3
Vei repeta același proces ca în ziua 2, folosind aceleași cantități:
- 70 de grame de amestec starter
- 50 grame de făină de secară
- 50 de grame de făină de grâu
- 115 grame apă călduță (30 de grade Celsius).
Ziua 4
În ziua patru vei repeta exact același proces, dar vei reduce cantitatea de apă la 100 de grame:
- 70 de grame de amestec starter
- 50 grame de făină de secară
- 50 de grame de făină de grâu
- 100 grame apă călduță (30 de grade Celsius)
Ziua 5
Repetă același proces ca în ziua 4.
Ziua 6
În ziua șase va trebui să reduci cantitatea de amestec starter pe ca o vei lăsa în borcan. În loc de 70 de grame, vei păstra 50 de grame. Prin urmare, amestecul va fi realizat din:
- 50 de grame de amestec starter
- 50 grame de făină de secară
- 50 de grame de făină albă de grâu
- 100 grame de apă călduță.
Ziua 7
În ziua șapte vei reduce ultima dată cantitatea de starter pe care o păstrezi. Amestecul va fi obținut din:
- 25 de grame de amestc starter
- 50 grame faină de secară
- 50 de grame făină albă
- 100 grame de apă călduță.
Acest procedeu din ziua șapte va fi repetat zi de zi pentru a menține maiaua activă. Este important de reținut că maiaua se păstrează numai dacă este „hrănită” astfel. Ca să nu uiți să repeți procedeul ar trebui să-ți setezi o alarmă pe telefon care să sune zilnic la aceeași oră.