Cum să te comporți în societate: Reguli de conduită pe care ar trebui să le știi

de: BZI.ro
15:25, 15 dec. 2021

Știi cum să te comporți la restaurant? Dar în mijoacele de transport în comun? Dacă nu, ai ajuns în locul porivit. În acest articol îți vom prezenta câteva reguli de conduită, pe care ar trebui să le știi.

Un comportament adecvat în societate spune despre tine multe lucruri. Felul în care servești masa, de pildă, când ești alături de prieteni, partenerul de viață sau colegii de muncă, arată nivelul de educație pe care îl deții. Nimic nu este mai grotesc decât să vorbești cu gura plină sau să mesteci zgomotos, atunci când mănânci. Nici râsul prea tare sau holbatul la ceilalți oameni nu este de bun augur. De aceea, ar trebui să citești cu atenție toate regulile pe care ți le vom prezenta în rândurile următoare, pentru a fi un adevărat domn sau o adevărată doamnă în societate.

Cum să te comporți la restaurant

Într-un local, bărbatul va intra primul, ținând ușa femeii. De asemenea, el trebuie să o ajute să își scoată haina. În cazul în care există o rezervare, bărbatul va trebuie să se intereseze unde se găsește aceasta și își va conduce partenera spre locul respectiv.

Nu este elegant să râzi zgomotos, să vorbești tare sau să te uiți insistent la alte persoane din restaurant.

De asemenea, toată lumea ar trebui să știe că persoana care face invitația, plătește consumația. Însă, dacă întâlnirea nu a fost una programată, fiecare își plătește consumația, indiferent că vorbim despre un bărbat sau despre o femeie.

Este de prost gust să încerci să-i convingi pe invitați să nu își plătească consumația, dacă aceștia vor să o facă.

Dacă ai neclarități în privința tacâmurilor, nu este nicio rușine să ceri sfaturi chelnerului. Cu siguranță te va ajuta și, în acest fel, nu vei fi pus într-o situație jenantă.

Totodată, dacă te afli la masă cu alte persoane, așteaptă până când toată lumea a primit mâncarea și abia apoi poți începe să mănânci.

Important de precizat este că așezarea telefonului pe masă denotă lipsă de respect față de persoanele alături de care te afli. În plus, atunci când ești la o întâlnire, nu este frumos să vorbești la telefon. Persoana sau persoanele care sunt acolo s-ar putea simți inconfortabil. Însă, în cazul în care este vorba despre o problemă gravă, îți ceri scuze și te retragi să răspunzi apelului.

Așa cum majoritatea persoanelor știu, punctualitatea este esențială. Încearcă să nu ajungi cu întârziere la o întâlnire, iar scuzele legate de trafic nu sunt binevenite. Dacă știi că întârzii, anunță din timp.

Nu este elegant să râzi zgomotos, să vorbești tare sau să te uiți insistent la alte persoane din restaurant.

Cum să porți o conversație

O persoană educată nu vorbește niciodată despre problemele personale, familie, copii, venit, afecțiuni sau gusturi. Dacă nu este necesar, nu începe să le povestești celorlalți cu ce activități ți-ai ocupat dimineața.

Capacitatea fiecărui individ de a asculta este mult mai importantă decât aceea de a vorbi. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să păstrezi tăcerea, ci să asculți interlocutorul activ, folosind un limbaj nonverbal adecvat ( dat din cap, dar nu prea des și folosirea de interjecții de confirmare).

O persoană cu bun simț nu întrerupe niciodată o alta care vorbește. Vorbind peste interlocutor denotă că ești prost crescut și că nu te interesează subiectul pe care l-a abordat.

Capacitatea fiecărui individ de a asculta este mult mai importantă decât aceea de a vorbi.

Cum să te comporți când te afli în vizită

Atunci când ai fost invitat la cineva, nu trebuie să ajungi mai devreme decât ora stabilită. În această situație, gazda ar putea fi luată pe nepregătite. Însă, nu este bine nici să ajungi prea târziu.

În cazul în care gazda nu a specificat că poți să îți aduci copiii, lasă-i acasă.

Dacă te afli la masă, nu refuza nimic din ce îți oferă gazda. Dacă nu îți place mâncarea, gustă puțin și lasă surplusul în farfurie. Urât este să refuzi și să începi să vorbești despre noua dietă pe care ai început-o.

În plus, dacă gazda nu a precizat că poți începe să mănânci, trebuie să aștepți. Este de prost gust să începi să mănânci ce se află pe masă, fără ca gazda să fie prezentă.

Dacă te afli la masă, nu refuza nimic din ce îți oferă gazda.

Intrarea sau ieșirea pe uși

Regula care se aplică în acest caz este că mai întâi se iese, apoi se intră. Acest lucru este valabil îndeosebi la birou sau la magazin, pentru a se evita aglomerația.

Dacă cineva îți ține ușa deschisă, intră fără discuții.

În cazul în care ai în față uși cu deschidere dublă, intră pe partea dreaptă, Ușa stângă este utilizată de oamenii care părăsesc clădirea.

Cum să te comporți în mijloacele de transport în comun

Tinerii vor lăsa locurile libere, dacă în preajmă se află femei cu copii sau persoane în vârstă. Bărbații se vor așeza pe scaune, doar în cazul în care o femeie nu se află prin preajmă. Un bărbat bine-crescut va oferi întotdeauna locul său unei femei care are greutate, este gravidă sau este în vârstă.

Femeile nu trebuie să ofere locurile lor bărbaților, nici măcar atunci când aceștia sunt în vârstă. Singurul moment în care o femeie oferă locul unui bărbat este atunci când aceasta este însoțită de o rudă apropiată, cu o vârstă înaintată.

Dacă femeia este însoțită de un bărbat, acesta îi va deschide ușa, va coborî primul și o va ajuta pe femeie să coboare.

Tinerii vor lăsa locurile libere, dacă în preajmă se află femei cu copii sau persoane în vârstă.

Când și cum se face salutul prin strângere de mână

Strângerea de mâini se face, de regulă, după încheierea unui acord de afaceri. În cazul în care te-ai întâlnit cu o persoană necunoscută, îi poți strânge mâna după prezentări.

Dacă te afli la un interviu de angajare, poți da mâna cu potențialul viitor șef. Dar ai grijă! În toate cazurile, strângerea de mână trebuie să fie fermă și să nu lași mâna moale. O strângere de mână fermă, cu un eventual balans al brațului, denotă putere și încredere de sine.