Cum să te bucuri de un gazon verde şi sănătos în orice sezon

de: BZI.ro
16:43, 05 aug. 2021

Gazonul a ajuns să fie în topul preferinţelor atunci când vine vorba de amenajări de grădini, deoarece dacă este îngrijit corespunzător poate să încânte privirile în orice sezon, pentru că se menţine verde chiar şi pe perioada iernii. Gazonul a devenit popular extrem de repede şi oferă un aer modern şi elegant grădinilor şi se pretează la aproape orice stil, iar majoritatea peisagiştilor îl folosesc în amenajări tocmai din aceste motive deja menţionate. Partea bună este că poţi să îl semeni personal, fără să mai apelezi la altcineva că să facă acest lucru pentru tine şi te poţi bucura de rezultate la fel de spectaculoase ca şi când ai fi apelat la un peisagist cu experienţă în domeniu. Trebuie doar să alegi seminte gazon de cea mai bună calitate, de la producători de renume precum GardenFarm şi să ţii cont de câteva reguli simple:

  • Pregăteşte bine solul, înainte să începi procesul de semănare al seminţelor. Pentru a creşte şi pentru a se dezvolta corespunzător, trebuie eliminate toate buruienile din cale şi să se sape / niveleze bine solul. Seminţele de gazon au nevoie de un ’’așternut’’ proprice. De asemenea, pentru o repartizare uniformă, le poţi amesteca cu nisip şi le poţi împrăştia cu o sită cu orificii potrivite. După ce au fost semănate seminţele de gazon, acestea trebuie bătătorite fin pe întreaga suprafaţă pe care au fost plasate, astfel încât să nu le ia vântul. După tasare, zona trebuie udată, însă nu trebuie lăsată apa să băltească, ci trebuie udat cu o duză care să împrăştie apa ca para de la duş. Şi mai bine ar fi dacă apa ar putea fi pulverizată foarte fin pe terenul lucrat.
  • Gazonul se va uda fin până când încep să apară primele fire verzi (procesul de udare trebuie să se ţină zilnic până la prindere, apoi regulat la câteva zile, dimineaţa pe răcoare sau seara, cât mai aproape de apusul soarelui). Atunci ai garanţia că acesta s-a prins. În această etapă, poţi începe să aplici ingrasamant gazon, pentru a-i oferi un boost de vitamine şi micro şi macroelemente, astfel încât creşterea şi dezvoltarea să fie stimulate. Practic, reduci timpul de aşteptare până când să te poţi bucura de un covor de gazon uniform. Când gazonul este cât de cât uniform, vor începe şi procedurile de tundere, care ar fi preferabil să se ţină săptămânal (dacă timpul îţi permite), pentru a-l menţine sub control la o dimensiune anume.
  • Nu în ultimul rând, protejează gazonul în cazul insectelor dăunătoare, care pot să pună în pericol aspectul estetic şi sănătatea gazonului. Foloseşte Mospilan pentru tratamente cu rezultate garantate, care va ţine aceşti dăunători la distanţă. Este eficient şi efectul său poate dura chiar şi până la trei săptămâni din momentul aplicării acestuia. Mospilan este un insecticid sistemic ce poate fi folosit şi pe culturi de roşii, cartofi, ardei, castraveţi, ceapă, varză, trandafiri, garoafe, tutun, crizanteme, vită – de – vie, măr, păr şi multe altele. O îngrijire corespunzătoare a gazonului îţi poate garanta o grădină mereu frumoasă şi cu aspect îngrijit chiar şi pe perioada iernii, atunci când restul florilor sunt în repaus vegetal, iar gazonul şi coniferele sunt singurele care îşi păstrează frunzişul verdele.

De ce este atât de folosit gazonul în amenajările peisagistice? Deoarece este uşor de îngrijit şi rămâne mereu verde, iar de cele mai multe ori simpla lui prezenţă este suficientă pentru a schimba complet un peisaj, o grădină sau un parc. Oferă o impresie de ’’completare’’ a grădinii, ca un finisaj perfect care este în perfectă armonie cu restul elementelor, indiferent care sunt acestea (alte plante decorative, arbori sau arbuşti, elemente de decor precum fântâni arteziene, roci / stâncă, ghivece de lut şi aşa mai departe). În plus, are un efect de calmare instant, fiind ideal pentru clipele în care îţi doreşti să te relaxezi, să îţi eliberezi mintea sau chiar să mergi desculţ prin iarbă, ca să simţi fineţea acestora sub tălpi. O activitate de acest fel, practicată zilnic cel puţin 10 minute pe zi, poate ajuta corpul şi mintea să se relaxeze, să se destreseze şi să se umple cu energie pozitivă.

Gazonul nu este costisitor (dacă optezi pentru varianta celui semănat din seminţe şi nu pentru rulouri de gazon) şi reprezintă o investiţie sigură, pe care o faci o singură dată. Însă pentru rezultate maxime şi de lungă durată, trebuie să îi conferi toată grija de care are nevoie – şi nu are nevoi mai speciale faţă de orice plantă obişnuită: trebuie udat şi tuns în mod regulat, eventual tratat de insecte dăunătoare şi tratat periodic cu îngrăşăminte, pentru vigurozitate.

Merită să investeşti în gazon?

Răspunsul la această întrebare este da şi vine chiar din partea celor care locuiesc la casă şi se bucură şi de puţin teren, pe care şi-au amenajat grădina visurilor lor. Verdele gazonului te ajută să împiedici sau să elimini stresul cotidian şi îţi oferă un colţ de Rai mai aproape de tine, astfel încât să spargă monotonia betoanelor din jungla urbană numită oraş, în care predomină clădirile înalte, cimentul, drumurile, nicidecum parcurile sau spaţiile verzi, care sunt extrem de căutate în perioada sezonului canicular. Aşadar, dacă locuieşti la casă, profită de acest lucru ca să te înconjori de o mică bucată de natură. Pune accentul pe plante care să crească sezonier, astfel încât în fiecare anotimp să ai parte de ceva nou, dar nu neglija nici avantajele pomilor sau arborilor, care îţi pot face umbră, menţinând astfel temperaturi mai suportabile în jurul casei tale.