Cum să scapi de mătreață: Remedii naturale care te ajută în lupta cu această problemă
Mai bine de jumătate din populație se confruntă cu problema mătreții. Dincolo de mâncărimile cauzate și de exfolierea scalpului, afectează stima de sine, generează o serie de complexe și ridică întrebarea „cum să scapi de mătreață“.
Mătreața reprezintă o formă de dermatită seboreică, reprezentând o descuamare exagerată și difuză a pielii capului, favorizată de un dezechilibru metabolico-hormonal. Aceasta poate fi cazuată de o ciupercă, de folosirea unor produse cosmetice, din cauza expunerii prelungite la stres sau din cauza unor tratamente medicamentoase administrate.
Există mai multe tipuri de mătreață
Mătreața poate fi de mai multe tipuri, în funcție de tipurile de păr și scalp sau de problemele hormonale sau de piele.
Cel mai întâlnit tip de mătreață este cea care apare din cauza părului gras și a problemelor cu pielea scalpului. În mod normal, sebumul este uleiul natural care este produs de glandele sebacee pentru a hidrata părul și pielea pentru a preveni uscarea acestuia. În situația în care se produce sebum în exces și se amestecă cu murdăria și celulele moarte ale pielii se formează mătreața.
Un alt tip de mătreață este cel care apare din cauza pielii uscate. În lunile de iarnă, când organismul are carențe de vitamine, se produce o uscare a pielii. Un alt motiv pentru uscarea scalpului este și șamponarea în mod neregulat. Persoanele cu păr creț, de asemenea, suferă de un scalp mai uscat decât alte persoane cu alte tipuri de păr.
Mătreața fungică reprezintă un alt tip de mătreață, care este cauzată de infecția cu ciuperca Malassezia. Această infecție fungică se răspândește rapid pe scalpul excesiv de gras sau pe scalpul cu un dezechilibru al pH-ului. Infecția cu această ciupercă este foarte contagioasă și se poate răspândi foarte ușor. Ciuperca Malassezia produce acid oleic, ceea ce duce la mărirea celulelor pielii, provocând mătreața. Acest tip de mătreață este transmisibil dacă două sau mai multe persoane folosesc același pieptene sau produse de prins părul.
Un alt tip de mătreață este cea cauzată de dermatita seboreică. Aceasta este o inflamație cronică a pielii care se poate dezvolta în anumite părți ale corpului, unde este o concentrare mare de glande sebacee. Mătreață cauzată de dermatita seboreică seamănă cu cea pentru păr gras, doar că poate ataca si alte zone precum sprâncenele, și este mult mai agresivă.
Mătreața cauzată de psoriazis este un alt tip de mătreață ce este cauzată de psoriazis, boala cronică de piele în care sistemul imunitar atacă țesuturi de piele sănătoase. Astfel apar niște solzi de culoare argintie pe scap, gât, genunchi și spate. Pe lângă aceștia, apar fulgi de mătreață albă groasă, roșeață și mâncărimi ușoare.
Cum să scapi de mătreață: Remedii naturale
Pe lângă multitudinea de șampoane pe care le poți găsi la farmacie, care promit să t escape de mătreață, există mai multe remedii naturale care pot avea effect imediat și care nu sunt la fel de costisitoare ca șampoanele.
Unul dintre cele mai des folosite remedii naturale împotriva mătreții este sarea de bucătărie. Aceasta se aplică mai înainte de a șampona bine părul. Sarea de bucătărie este abrazivă și ajută la îndepărtarea pielii grase, seboreice.
Bicarbonatul de sodium este un alt ingredient din bucătărie care te poate ajuta în lupta cu mătreața. Acesta oferă echilibru la nivelul PH-ului scalpului. În plus, aplicarea unei măști de păr cu 2 linguri de bicarbonat și apă de trandafiri sau suc de lămâie te scapă de mătreață.
Un alt remediu natural la care poți apela pentru a scăpa de mătreață este oțetul. Astfel, se amestecă câteva linguri de oțet de mere într-o ceașcă de apă fierbinte și mai apoi toarnă conținutul la nivelul scalpului. Se lasă să acționeze câteva minute, după care clătește cu multă apă.
Și sucul de lămâie poate fi o soluție pentru un păr fără mătreață. Pentru asta, se stoarce zeama de la o lămâie și se adaugă într-o ceașcă cu puțină apă fierbinte. Soluția obținută se aplică la rădăcina firului de păr și se lasă să acționeze circa 20-25 de minute. Se masează bine scalpul și mai apoi clătește cu multă apă.