Cum să prețuim Sfânta Cruce? Părintele Calistrat Chifan: „Dacă o faci pe castronul de mâncare când mănânci, o prețuiești” – VIDEO
Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, ne-a dezvăluit în emisiunea BZI LIVE cum să prețuim Sfânta Cruce. Iată care sunt cele mai simple modalități pentru a o cinsti.
Sfânta Cruce este semnul „Fiului Omului” și semnul creștinului. Este semnul schimbului de iubire între Dumnezeu și noi, fiindcă poartă iubirea noastră ca dorință și răspuns. De asemenea, crucea este în același timp „semnul lui Hristos“ și al creștinismului. După Sfânta Scriptură, crucea este semnul „Fiului Omului”, fiindcă se notează: „Atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului” spune Mântuitorul însuși (Matei 24, 30).
Cum să prețuim Sfânta Cruce? Părintele Calistrat Chifan: „Dacă o porți la gât, o prețuiești”
Potrivit părintelui Calistrat Chifan, există numeroase modalități pentru a cinsti Sfânta Cruce. Acesta este de părere că dacă o faci pe paharul de apă când îl bei, o prețuiești, dacă o faci pe castronul de mâncare când mănânci, o prețuiești, dacă o porți la gât, o prețuiești, dacă o faci dreaptă pe trupul tău, o prețuiești, dacă o dai cu vopsea la cimitir la bunicul, la bunica, la mama, la tata, la frate, la soră, o cinstești și dacă te închini și vezi o biserică și faci frumos Sfânta Cruce, o prețuiești.
„Trei lucruri. Dacă o faci pe paharul de apă când îl bei, o prețuiești. Dacă o faci pe castronul de mâncare când mănânci, o prețuiești. Dacă o porți la gât, o prețuiești. Dacă o faci dreaptă pe trupul tău, o prețuiești. Dacă o dai cu vopsea la cimitir la bunicul, la bunica, la mama, la tata, la frate, la soră, o cinstești. Dacă te închini și vezi o biserică și faci frumos Sfânta Cruce, o prețuiești.”, a explicat părintele Calistrat Chifan.
Părintele Calistrat Chifan: „Pe noi nu ne poate salva nimic din haosul în care suntem, numai crucea lui Hristos”
Îndrăgitul duhovnic a precizat că trebuie să facem distincție între sacru și profan. Tccmai de aceea, trebuie să facem cruce în momentul în care vedem o biserică, fiindcă așa cinstim pe Iisus Hristos și Învierea Lui. Trebuie să ne temem de semnul necredinței, care este următorul: când vom vedea troițe sparte, geamuri sparte, aruncate candele, rupte cruci sau urinat pe o troiță, atunci e semnul sfârșitului. Cât timp oamenii cinstesc troița și se închină în fața ei, poporul este credincios.
„Odată un ateu s-a luat de o bătrână și a spus așa: „Auzi, bunico, da’ ce, când ai trecut pe lângă panarama asta de biserică, ai făcut cruce? Uite, Casa de Cultură e mai frumoasă ca biserica.” -„E, dragul bunicii, eu te-aș întreba ceva, dar să nu te superi. Femeia mata din ce-i făcută? Din carne, da?” -„Da, bunică.” -„Și mata de ce o săruți pe obraz și nu o săruți pe fund, când ți-i dragă?” Și atunci ăla s-a rușinat și a tăcut din gură. Adică trebuie să facem distincție între sacru și profan. Când vezi crucea pe biserică și ți-ai făcut cruce, cinstești pe Hristos și Învierea Lui. Care este semnul necredinței? Semnul necredinței este următorul: când vom vedea troițe sparte, geamuri sparte, aruncate candele, rupte cruci sau urinat pe o troiță, atunci e semnul sfârșitului. Cât oamenii iubesc troița și se închină în fața ei și fac o cruce și aprind o candelă, pun o icoană și au evlavie, poporul este credincios. Pe noi nu ne poate salva nimic din haosul în care suntem, numai crucea lui Hristos și Dumnezeu.”, a dezvăluit părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.