Cum să prepari limoncello de unul singur acasă
Limoncello este un lichior fin și dulce, cu un gust intens de lămâie. Poate fi savurat singur, ca digestiv, amestecat cu apă minerală sau în cocktailuri, cum ar fi limoncello cu tequila, limoncello gin sau sangria cu pepene și limoncello.
Băutura de origine italiană poate varia de la foarte dulce la acru și citric. Astfel, în funcție de gusturile tale, poți decide cum să o faci.
Cum să prepari limoncello
Pentru a face limoncello, în primul rând, trebuie să infuzezi coji de lămâie în vodcă. Nu este necesară distilarea sau să adaugi ingrediente secrete. După ce cojile și vodca au fost lăsate să se amestece timp de câteva zile până la o lună, se strecoară, se amestecă cu sirop de zahăr și se răcește.
Lămâile obișnuite sunt perfecte, deși recomandat ar fi să cumpărați unele organice. Deoarece cele neorganice sunt, de obicei, acoperite cu ceară, veți obține o extracție mai bună din lămâile organice. În plus, alcoolul va extrage totul din acele coji, inclusiv orice pesticide sau insecticide.
Dacă aveți opțiunea, vodca de 100 de grade sau chiar alcoolul de cereale cu un grad și mai mare este cel mai bun de folosit pentru limoncello. Acest lucru va extrage mai multă aromă de lămâie din coji și va face o băutură mai fină.
Începe cu un sirop simplu, făcut din 1 cană de zahăr dizolvată în 1 cană de apă. Adaugă-l în vodca infuzată, gustă și adăugați mai mult sirop, dacă este necesar. Ai posibilitatea de a experimenta cu proporțiile de apă și zahăr. Mai multă apă va dilua baza de alcool, făcând lichiorul mai puțin alcoolizat, mai blând și mai ușor de băut. Mai mult zahăr va face un limoncello mai dulce.
Curăță lămâile cu un curățător de legume pentru a îndepărta coaja. Încearcă să îndepărtezi doar partea galbenă exterioară și cât mai puțin din miez. Transferă cojile de lămâie într-un borcan de 1 litru și acoperă-le cu vodcă, apoi pune capacul.
Lasă vodca și cojile de lămâie să se infuzeze într-un loc ferit de lumina directă a soarelui timp de cel puțin 4 zile sau până la o lună. Cu cât lași mai mult timp, cu atât limoncello va avea un gust mai puternic de lămâie.
Strecoară vodca printr-o sită cu un filtru de cafea mare și pune-o deasupra unui vas. Pregătește un sirop de zahăr din cel puțin 1 cană de apă și 1 cană de zahăr. Adu apa în punctul de fierbere și amestecă zahărul pentru a se dizolva, apoi lasă să se răcească. Toarnă compoziția în vodca infuzată. Amestecă ușor pentru a combina gusturile.
În final, pune pâlnia sticle și umple-le. Depozitează băutura în frigider sau congelator timp de cel puțin 4 ore înainte de a bea. Limoncello poate fi păstrat la frigider până la o lună sau în congelator timp de maxim un an.
Alcoolul împiedică dezvoltarea mucegaiului sau a altor bacterii pe fructe. Dacă băutura ta are mai mult de un an și observi că are un gust ciudat sau mucegai în sticlă, este timpul să o arunci. O altă băutură cu care îți poți surprinde invitații este vinul pelin.
Rețete de cocktailuri cu limoncello
Limoncello Spritz este o variantă ușoară și citrică a tradiționalului Aperol Spritz. Doar cu trei ingrediente, este o rețetă de cocktail ușoară care poate fi preparată rapid. Astfel, ai nevoie de limoncello, prosecco și apă minerală carbogazoasă. Împreună fac un cocktail delicios în cel mai scurt timp!
Prosecco este ideal pentru spritz-uri, deoarece este mai ușor decât alte vinuri spumante. Caută unul sec, etichetat brut sau extra brut. Apa carbogazoasă ușurează băutura și o face mai răcoritoare. Total opțional, puteți adăuga o picătură de sirop simplu sau agave pentru echilibru. Decorațiunile depind de tine. Păstrează-l simplu, cu câteva felii de lămâie sau fii îndrăzneț și pune crenguțe de rozmarin, mentă, cimbru, coajă de lămâie confiată sau chiar o lingură de piure de fructe de pădure proaspete.
Există două moduri în care poți face un Limoncello Spritz, și anume la pahar sau la carafă. Pentru o singură băutură, umple un pahar de vin cu gheață. Adăugați 90 de mililitri de prosecco, 60 de mililitri de limoncello și 30 de mililitri de apă minerală. Amestecă și decorează după preferințe.
Cocktailul poate fi preparat și într-o carafă, dacă ai mai mulți invitați. Pentru persoane, într-o carafă mare, amestecă o sticlă de 750 de mililitri de prosecco, 470 de mililitri de limoncello și 240 de mililitri de apă minerală. Dacă vrei să pui și sirop, amestecați 60 de mililitri. Servește în pahare umplute cu gheață și cu garniturile alese. Bulele se vor estompa, așa că este cel mai bine ca Limoncello Spritz să fie consumat în termen de o oră de la preparare.