Cum să pregătești cea mai bună maia pentru pâine. Trucuri simple pentru un preparat reușit
Iată cum să pregătești cea mai bună maia pentru pâine. Pâinea făcută cu maia este sănătoasă, pufoasă și are o savoare aparte. Maiaua este un agent de fermentare și dospire care se folosește în aluatul cu făină pentru pâine de casă gustoasă, pufoasă și crocantă. Iată câteva trucuri simple pentru un preparat reușit.
Cum să pregătești cea mai bună maia pentru pâine
Maiaua se face foarte ușor acasă, iar pâinea cu maia își păstrează savoarea mai mult timp, este pufoasă, gustoasă și proaspătă. În loc de tradiționala drojdie, putem folosi maia pentru a pregăti o pâine de casă delicioasă.
Pe lângă gustul aparte, pâinea cu maia nu îngrașă, este benefică și pentru persoanele care au diabet sau sunt alergice, iar pâinea cu maia își va menține prospețimea cât mai mult timp.
Pâinea de casă este fragedă, gustoasă, crocantă și se face ușor, mai ales dacă ținem cont de câteva trucuri simple din rețeta bunicii. Pe lângă pâinea de casă făcută cu maia, putem să îi cucerim pe cei dragi și cu un desert pufos.
Pe placul multora dintre noi este checul cu iaurt și lămâie. Acesta este aromat, gustos și perfect de servit la orice ocazie. Pentru iubotrii de preparate tradiționale făcute ca în vremea bunicii, ideale sunt niște turte la tigaie.
Dacă vrem să facem o pâine pufoasă, gustoasă și aromată, trebuie să facem mai întâi o maia pentru pâine. Rețeta este delicioasă și poate fi adaptată după preferințe.
Rețeta cu care vei pregăti o pâine crocantă și gustoasă
Într-un borcan de 800 ml se pun 50 g de făină și 60 ml de apă. Se amestecă foarte bine compoziția și se lasă la odihnit până a doua zi. După acest timp se amestecă iar 50 g de făină cu 60 ml de apă cu maiaua din borcan. Se repetă procedura de trei ori apoi se lasă la fermentat timp de trei zile. În a treia zi, maiaua își va dubla volumul. Maiaua se folosește la pregătirea aluatului fraged pentru pâinea pufoasă. Pe lângă această maia, putem face acasă și o drojdie cu bere. Pentru aceasta vom avea nevoie de bere, zahăr și făină.
Dacă vrem să facem o drojdie de casă cu bere vom avea nevoie de 100 ml de bere, o limguriță de zahăr, o lingură de făină. Pentru o pâine de casă cu drojdie proaspătă vom avea nevoie de 500 g de făină, 250 ml de apă, 20 g de drojdie proaspătă, jumătate de linguriță de zahăr, 1 linguriță de sare și 20 ml de ulei.
Într-un vas se pune făina apoi se adaugă sarea și apa călduță. Într-un bol mic se pune drojdia apoi se adaugă zahărul și apa caldă și se amestecă foarte bine apoi se lasă maiaua până când își dublează volumul. În vasul cu făină se formează o gaură la mijloc apoi se toarnă maiaua de drojdie. Se amestecă totul foarte bine și se toarnă treptat apa călduță. Se pune un pic de ulei și se frământă foarte bine aluatul. Se lasă la dospit aluatul până când își dublează volumul.
După aceea se ia aluatul și se formează pâinea de casă. Se crestează pâinea cu cuțitul apoi se așază în tava de copt. Se coace pâinea timp de 50 de minute până când se rumenește deasupra, iar la interior este pufoasă.
Când este gata, se scoate pâinea din cuptor, se lasă un pic să se răcească apoi se servește cu mâncăruri delicioase. Cu siguranță mirosul îmbietor al pâinii și gustul desăvârșit le va aminti celor de la masă de vremea copilăriei. Maiaua pentru pâine este ușor de făcut, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat și vom obține o pâine de casă pufoasă, fragedă și crocantă la exterior.