Hipertensiune arterială: cum să nu devii hipertensiv

de: Echipa Bzi.ro
08:00, 23 feb. 2020

Cum să nu devii hipertensiv. Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă boală cronică la persoanele de peste 35 de ani. Cum putem evita să ajungem la această boală?

Profesorul Jean-Jacques Mourad, șeful departamentului de medicină internă al Spitalului Paris Saint-Joseph, „nimeni nu poate spune cu certitudine că într-o zi cineva nu va suferi de hipertensiune arterială, deoarece diferiți factori sunt implicați în dezvoltarea hipertensiunii arteriale”. Dar este încă posibil să amânăm vârsta debutului, jucând pe factorii de risc ai stilului de viață sedentar, dieta și fumat.

Începeți să vă miscati mai mult

Studiile arată că prin scăderea tensiunii arteriale sistolice (cea care se înregistrează când tensiunea arterială este la maximum) cu 5 mm / Hg, mortalitatea prin accident vascular cerebral poate scădea cu 14% și că cu 9% din cauza bolilor coronariene. Activitatea fizică regulată este esențială pentru a reduce tensiunea. Pentru fiecare grupă de vârstă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un anumit nivel de activitate:

Adulții cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani trebuie să exercite cel puțin 150 de minute (1,5 ore) de activitate de rezistență de intensitate moderată sau cel puțin 75 de minute de activitate de rezistență la intensitate susținută în fiecare săptămână. Exercițiile de construire a mușchilor care implică grupele musculare majore trebuie făcute cel puțin două zile pe săptămână.

De la 65 de ani și peste, numărul de minute săptămânale rămâne același, dar activitatea de rezistență ar trebui să fie practicată în perioade de cel puțin 10 minute.

Vârstnicii cu mobilitate redusă ar trebui să facă activitate fizică pentru a îmbunătăți echilibrul și pentru a preveni căderile cel puțin trei zile pe săptămână.

Cum să nu devii hipertensiv. Fiti atenti la sare

Excesul de sare promovează hipertensiunea, deoarece sarea reține apa și, prin urmare, crește volumul de sânge, ceea ce crește presiunea pe pereții arterelor. Pentru a evita tensiunea arterială ridicată, nu trebuie să consumi mai mult de 2 grame de sodiu pe zi, echivalentul a 5 grame de sare.

Principalele principii de bază sunt:

Nu mâncați prea multe semipreparate și mâncăruri gata preparate (un bol cu ​​supă la plic conține atâta sare cât o mână de chipsuri).

Evitați consumul de ape puternic mineralizate și în special ape carbogazoase, adesea bogate în sodiu.

Dieta ideală? Este dieta DASH (prin abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii) care se bazează pe un aport scăzut de sare și zahăr, dar și pe bogăția sa în potasiu, magneziu și fibre, oligoelemente cu efecte hipotensive recunoscute.

Nu fumati

Nicotina acționează direct asupra arterelor prin îngustarea lor, ceea ce are ca efect creșterea tranzitorie a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace. Efectul se disipează după aproximativ treizeci de minute, dar tensiunea arterială crește treptat pe parcursul zilei, cu fiecare țigară consumată. Renunțarea la fumat este, prin urmare, un imperativ pentru a evita tensiunea arterială ridicată. Cu toate acestea, rețineți că este necesar să așteptați 3 ani după încetarea fumatului pentru a avea din nou artere de nefumători.

Cum să nu devii hipertensiv. Ești supus riscului

Unii oameni sunt mai expuși riscului decât alții de a suferi de hipertensiune arterială pe termen mediu (vorbim de „oameni prehipertensivi”). Acestea sunt:

Persoanele care au o presiune sistolică între 130 și 139 mmHg.

Persoanele de origine afro-caraibeană care au un risc mai mare decât populațiile asiatice de a suferi de hipertensiune.

Persoanele al căror părinte suferă de hipertensiune arterială sau de boli cardiovasculare (în acest caz, aveți de două ori mai multe șanse de a deveni hipertensiv).