Cum să luați vitamina d, ce alimente o conțin și ce să faceți dacă nu este suficientă

de: BZI.ro
16:22, 12 oct. 2020

Vitamina D este un compus solubil în grăsimi care se găsește într-un număr destul de limitat de alimente. Este abundent în fructe de mare și ulei de pește și semnificativ mai puțin în produse lactate. Vitamina D poate fi sintetizată singură în piele, dar aceasta necesită expunerea la radiații ultraviolete.

În același timp, vitamina D provenită din alimente și formată în piele este inactivă. Pentru ca acesta să se activeze și să înceapă să-și arate proprietățile, trebuie să apară anumite reacții în ficat și rinichi. (Deci, starea acestor organe este, de asemenea, importantă pentru buna funcționare a vitaminei D.)

De ce este nevoie de vitamina D și cum funcționează

Vitamina D favorizează absorbția intestinală a calciului și menține niveluri adecvate de calciu și fosfor în sânge (pentru a asigura o densitate osoasă adecvată). Este, de asemenea, implicat în procesul de creștere osoasă (o lipsă de vitamina D în copilărie duce la dezvoltarea rahitismului). În plus, cercetările din ultimii ani au demonstrat implicarea acestei vitamine într-o varietate de procese ale corpului. Vitamina joacă un rol semnificativ în prevenirea cancerului, a bolilor autoimune, infecțioase, precum și a unor boli ale sistemului nervos. Vitamina D este implicată în majoritatea proceselor metabolice, contribuie la funcționarea normală a sistemului de reproducere.

Există dovezi că deficitul de vitamina D crește riscul de a dezvolta cancer mamar, gastro-intestinal, de prostată, uterin, ovarian, vezical și de rinichi. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a trage concluzii – efectul vitaminei D asupra sănătății umane va fi studiat mult timp.

Cine are nevoie de vitamina D.

Rezultatele studiilor recente au arătat că în Rusia, un număr imens de oameni suferă atât de lipsa vitaminei D, cât și de deficiența acesteia. Acest lucru se datorează în primul rând condițiilor climatice și locației noastre geografice. Din noiembrie până în martie în țara noastră, unghiul de incidență al luminii solare este astfel încât vitamina D din sânge pur și simplu nu este produsă sub influența lor. Și în perioada primăvară-vară, de asemenea, nu avem multe zile însorite și calde. Astfel, singura sursă de vitamina D rămâne produsele alimentare, în care conținutul său este, de asemenea, din păcate, scăzut.

Deci, toată lumea are nevoie de vitamina D: în doze preventive, este cu adevărat recomandată tuturor. Conform datelor epidemiologice, aproape 90% dintre femeile în vârstă suferă de o lipsă de vitamina D. În același timp, această problemă este răspândită și în rândul tinerilor.

Cum să luați vitamina D corect

Este suficient să adăugați o picătură de vitamina D la o cantitate mică de lichid și băutură. Pentru bebeluși, puteți adăuga vitamina D în laptele . Capsulele de vitamine sunt adesea recomandate pentru a fi luate la mese. Cu toate acestea, este în regulă dacă le luați în orice alt moment – este mai bine decât nimic.

O doză profilactică de vitamina D este în medie de aproximativ 800 UI (1-2 picături de soluție pe zi). În timpul sarcinii și la bătrânețe, doza este crescută la 1.000-1.500 UI (2-3 picături de soluție pe zi).

Este necesar să se țină cont de greutatea corporală – persoanele cu supraponderalitate și obezitate necesită uneori doze mai mari pentru a menține nivelurile normale de vitamina din sânge (6.000-10.000 UI sau 12-20 picături pe zi). Categoria persoanelor care pot necesita o doză mai mare includ pacienții cu tulburări digestive, diabet zaharat și multe alte boli cronice.

În caz de deficit de vitamina D, doza necesară de medicament crește semnificativ. Prin urmare, dacă în timpul examinării ați avut o lipsă de vitamină, atunci medicul trebuie să aleagă și să prescrie doza. În primele două luni, de regulă, se recomandă doze „saturate” de vitamina D, după care se măsoară nivelul acesteia în sânge și, dacă se ating valorile normale, trec la dozele profilactice.

Ce alimente conțin vitamina D

Vitamina D se găsește în principal în fructele de mare. Cu toate acestea, costurile și disponibilitatea lor sunt limitate – nu toată lumea poate include pește de mare în dieta lor în fiecare zi. Trebuie remarcat faptul că conținutul de vitamina D la pești crescuți în condiții artificiale este semnificativ mai mic decât la soiurile sălbatice. Nu este necesar să se vorbească despre cantitatea de vitamina D din alte produse, inclusiv produsele lactate – este puțin din ea.

Ce trebuie să știți despre excesul de vitamina D

Din păcate, odată cu popularitatea crescândă a vitaminei D, este din ce în ce mai necesar să se facă față hipervitaminozei D. Mulți s-au grăbit să rezolve singuri problema deficitului și uneori iau doze foarte mari.

Pacienții trebuie avertizați: aportul pe termen lung de doze mari (altele decât profilactice) de vitamina D fără supraveghere medicală este nesigur. Excesul de vitamina D duce la creșterea nivelului de calciu din sânge și la depunerea sărurilor de calciu în organele interne. Cel mai adesea, rinichii sunt afectați – se poate dezvolta urolitiază. Prin urmare, atunci când se iau doze mari de vitamina D, trebuie acordată o atenție deosebită tulburării urinare. În plus, hipervitaminoza D se poate manifesta ca tulburări ale somnului, scăderea poftei de mâncare, vărsături, dureri articulare și afectarea funcției renale și cardiace.