Cum să faci un origami simplu. Activitatea perfectă pentru zilele petrecute în casă

de: Andreea Stan
11:04, 13 nov. 2024

Un origami simplu face parte din arta de a plia hârtia cu scopul a crea obiecte bidimensionale și tridimensionale. Cuvântul provine din japoneză, „oru” însemnând „a plia”, iar „kami” – „hârtie”, și a devenit descrierea generică a acestei forme de artă. Totuși, unii istorici consideră că se acordă o greutate excesivă originilor japoneze ale unei arte care ar fi putut să se dezvolte independent în întreaga lume.
Realizarea modelelor din hârtie poate necesita foarte puține resurse și poate dura doar câteva minute. Pe de altă parte, cele complexe pot dura ore întregi pentru a fi finalizate. Utilizarea semnelor simbolurilor și săgeților permite descrierea precisă a secvențelor de pliere și, prin urmare, duplicarea acestora, ceea ce înseamnă că această formă de artă poate fi învățată independent.

Stilurile specifice artei japoneze

Origami, la fel ca alte forme de artă, cum ar fi ikebana, are multe stiluri. Cele mai comune includ stilul realist, în care creațiile prezintă caracteristicile principale ale subiectului, rezultând adesea în design-uri complexe cu multe etape. Minimalul încearcă să capteze esența subiectului cu plieri minime și cu un accent pe simplitate. Stilul modular combină multiple „unități” geometrice realizate din mai multe foi de hârtie ale căror pliuri și buzunare se îndoiesc unul în altul pentru a forma poligoane sau poliedre. În mod obișnuit, toate foile sunt pliate în același mod sau într-un număr mic de moduri. Compozitul, la fel ca origami modular, folosește mai multe foi de hârtie, dar fiecare este pliată diferit pentru a realiza o parte diferită a subiectului. Acest stil era unul dintre cele mai comune în anii 1950 și 1960, dar este relativ rar astăzi. Stilul practic are o aplicare în viața reală, cum ar fi plicurile, cutiile, cănile sau farfuriile.

Mai departe, pureland este un concept sugerat de John Smith, din Anglia, care a propus un sistem de compunere folosind doar hârtie pătrată și plieri „de munte” și „de vale”, rezultând în modele care sunt ușor de duplicat. Stilul teselat este o tehnică geometrică de pliere în care imaginea este creată de modelul marginilor pliate pe hârtie. Aceste forme sunt adesea repetitive și pot fi plate sau tridimensionale, iar multe dintre ele prezintă o structură suplimentară atunci când sunt ținute la lumină. Nu este surprinzător că mulți dintre cei mai importanți practicanți ai acestei tehnici au fost matematicieni.

Plierile umede descriu o tehnică inventată de Akira Yoshizawa, în care hârtia conține un lipici solubil în apă și este umezită ușor înainte de pliere. Umiditatea permite hârtiei să fie pliată în curbe moi, care apoi se întăresc în durabilitate pe măsură ce hârtia se usucă. În cele din urmă, crumpled este o tehnică creată de Paul Jackson și dezvoltată de Vincent Floderer, care implică mototolirea hârtiei înainte de pliere. Această tehnică poate produce forme extrem de realiste.

Cum să faci un origami simplu

Păsările origami sunt mai complexe de obicei, dar aceasta este foarte ușor de pliat, fiind perfectă pentru un joc de copii. Nu sunt necesari decât câțiva pași simpli, iar rezultatul este aproape la fel de spectaculos ca în cazul formelor mai complexe.

Începe cu o bucată pătrată de hârtie colorată și pune partea mai deschisă în sus, apoi îndoaie pe jumătate, aducând colțul de sus la colțul de jos. Pliază partea de sus în jos astfel încât marginea să fie aproximativ la jumătatea distanței. Nu face pliul prea subțire pentru că va reprezenta aripile. Întoarce hârtia și ia colțul de jos și pliază-l în sus. Îndoaie figura pe jumătate, îndoind partea stângă peste dreapta. Acum, pliază aceeași clapetă înapoi pentru a forma una dintre aripi. Întoarce figura. Îndoaie înapoi pentru a face cealaltă aripă. Mai departe, îndoaie capul și desfă. Împinge centrul capului spre interior și aplatizează. Acesta se numește pliere inversă interioară. La final, desenează ochii și e gata.

Un alt origami simplu este laleaua, pentru care ai nevoie două bucăți de hârtie, una pentru tulpină și una pentru floare. Începe cu o foaie pătrată și rotește-o ca pe un diamant, cu partea colorată în jos. Îndoaie pe jumătate și pliază colțul de jos în colțul de sus. Îndoaie din nou în jumătate, în timp ce pliezi colțul stâng către cel drept și desfă. Ia colțul din dreapta și fă un pliu în unghi în sus, pe diagonală. Ia colțul din stânga și înfășoară în jurul restului figurii. Îndoaie colțul din partea de jos spre spate, în spatele figurii. Acum, scoate o nouă foaie pentru tulpină. Îndoaie hârtia pe jumătate, de la stânga la dreapta și desfă-o. Prinde colțurile din stânga și dreapta și pliază-le spre centru, asigurându-te că marginile se întâlnesc în centru. Îndoaie figura pe jumătate, de la stânga la dreapta. Ia o mică porțiune de la baza figurinei și pliați-o în sus, aliniind marginile drepte. La final, atașează floarea de partea de sus a tulpinii și astfel ai făcut un origami simplu.