Cum să faci sos sriracha și la ce să îl folosești
Sosul sriracha din sticla cu capac verde pe care o știm și o iubim cu toții nu este, de fapt, făcut în Asia. Adevăratul preparat este un sos thailandez numit după orașul Si Racha, de unde provine, și este folosit pentru fructe de mare în principal. Cel original tinde să fie mai subțire, mai puțin picant și mai dulce decât sosul din comerț.
Există multe rețete de sriracha. Ardeiul fresno este destul de similar cu un jalapeno roșu, având dimensiuni, aromă și iuțeală comparabile, dar este mult mai subțire și cu o formă mai conică.
Cum să faci sos sriracha acasă
Procesul începe cu pregătirea ingredientelor. Astfel, aveți nevoie de 1,5 kilograme de ardei jalapeno roșii, cu codițele tăiate, lăsând vârfurile verzi intacte. Ardeii roșii tind să aibă un gust mai dulce decât cei verzi, ceea ce îi face perfecți pentru această rețetă de sriracha. Dacă nu găsiți, puteți folosi un amestec de ardei verzi cu ardei iuți roșii, precum fresno sau serrano. De asemenea, puteți adăuga o picătură de colorant alimentar roșu natural atunci când amestecați sriracha cu oțet, dacă vreți să obțineți culoarea roșie. Pentru gust, folosiți 6 căței de usturoi, curățați, 4 linguri de zahăr brun, 1 lingură de sare și jumătate de cană cu oțet alb distilat.
Clătiți ardeii într-un castron cu apă și oțet alb, lăsați-i să se înmoaie timp de 5 minute, apoi clătiți-i cu apă rece. Tăiați ardeii roșii în jumătate și îndepărtați vârfurile verzi. Ca sosul să nu fie foarte iute, puteți să îndepărtați semințele. Purtați mănuși atunci când pregătiți legumele.
Adăugați ardeii, usturoiul, zahărul, sarea și puțină apă, pentru a ajuta la subțierea pastei de ardei, într-un blender și amestecați până obțineți un piure. Transferați într-un borcan steril, strângeți capacul și lăsați să fermenteze. În decurs de 2-3 zile, ardeii vor începe să fermenteze complet. Asigurați-vă că deschideți borcanele zilnic pentru a elibera gazele acumulate.
Într-un blender, adăugați sosul de ardei fermentat, oțetul și zahărul. Ulterior, turnați și strecurați sosul sriracha printr-o sită fină într-o cratiță mare și lăsați-l să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 5-10 minute, până se îngroașă ușor. Ar trebui să aibă un gust ușor acrișor, picant și dulce. Dacă fierbeți prea mult amestecul, sosul va fi mai sens și poate pierde din culoare. Dacă este necesar, puteți adăuga puțin mai mult oțet pentru a subția sosul până la consistența dorită, dar câte o lingură pe rând.
În final, lăsați sosul să ajungă la temperatura camerei. Cu ajutorul unei pâlnii, turnați-l într-un recipient steril și păstrați-l în frigider. Ar trebui să fie bun timp de până la 3 luni, dacă este păstrat corect și nu este contaminat. O altă rețetă gustoasă și ușor de preparat este sosul andalouse.
Preparate autentice pentru sosul thailandez
Pentru a face pui la tavă cu sos sriracha ai nevoie de un sfert de cană cu sos hoisin, un sfert de cană cu sos de soia, 2 linguri sirop de arțar, 2 linguri de sos de sriracha, 1 lingură oțet de orez, 2 lingurițe ulei de susan. De asemenea, aveți nevoie de 2 căței de usturoi, o jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt tocat, 4 pulpe de pui cu os, sare, piper, 1 cartof dulce mediu, tăiat în cuburi, 2 linguri de ulei de măsline, 4 căni de buchete de conopidă proaspătă, 1 ardei roșu dulce mediu, tăiat în bucăți. Opțional, puteți adăuga semințe de susan.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Amestecați împreună condimentele și presărați sare și piper pe ambele părți ale puiului. Puneți carnea și cartoful dulce într-o tavă de copt, tapetată cu folie de aluminiu. Stropiți cu 1 lingură de ulei de măsline și o sosul hoisin, apoi amestecați. Coaceți timp de 15 minute, după care întoarceți puiul și cartofii.
Adăugați conopida și ardeiul roșu și stropiți cu sos hoisin și ulei de măsline după gust. Coaceți pentru încă aproximativ 25 de minute. Dacă doriți, presărați semințe de susan peste preparat. Acest preparat poate fi acompaniat de un pahar cu vin pelin.
O porție de pui cu sos sriracha are 490 de calorii, 24 de grame de grăsimi și 28 de grame de proteine.