Cum să faci salată de boeuf conform rețetei originale: o rețetă clasică care îți va lăsa gura apă
Putem deja considera salata de boeuf un fel tradițional din țara noastră. Fără salată de boeuf, orice sărbătoare e pustie. Uite cum se pregătește totuși rețeta originală cu carne de vită.
Istoria salatei de boeuf este la fel de amestecată precum compoziția ei. Deși numele ne spune că rețeta originală este pe bază de carne de vită, aceasta este de fapt o variantă a unei versiuni mai vechi pe bază de piept de potârniche, cubulețe de gelatină și trufe negre. Cu toate acestea, rețeta a fost transformată în anii 1920, ajungând la versiunea finală pe care o cunoaștem astăzi, pe bază de carne de vită.
Care era rețeta originală a salatei de boeuf
Originea ei este la fel de amestecată precum delicioasa ei compoziție. Numele sugerează că ingredientul central este carnea de vită (în franceză „boeuf”), dar inițial salata conținea altceva. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, Lucien Olivier, un chef francez renumit, a deschis restaurantul Hérmitage în centrul Moscovei. Specialitatea lui Olivier se numea „Vânat în maioneză” și era preparată din piept de potârniche, cubulețe de gelatină din supa cu mirodenii în care fiersese vânatul, cozi de creveți, maioneză din ulei de Provence, decorată cu trufe negre. În mijloc, pentru un efect estetic, se construia o piramidă din cartofi fierți, felii de ou și castraveți în oțet. După Revoluția sovietică, ingredientele scumpe precum creveții, potârnichile sau trufele au fost înlocuite cu altele mai ieftine, potrivite luptei de clasă. Astfel a apărut salata Stolichny, numită după bucătarul care pretindea că a fost ucenicul lui Olivier și a reinventat rețeta. În Europa, salata a ajuns în forma cunoscută, cu carne de vită, legume fierte, murături și maioneză.
Pentru început avem nevoie de: 1 kg de pulpă de vită, 300 de grame de morcovi, 200 de grame de păstârnac, 300 de grame de țelină rădăcină, două cepe galbene medii, 1 căpățână de usturoi, 1 ardei gras mediu, 1 lingură de piper boabe, 2 foi de dafin, 1 lingură de sare, 1 kg de cartofi roșii, 200 de grame de mazăre verde (la conservă), 200 de grame de castraveți murați, 2 ouă întregi, 300 ml ulei de floarea-soarelui.
Cum se prepară salata de boeuf
Începem prin a curăța zarzavaturile, ceapa și usturoiul, apoi le spălăm bine. Se ia o oală mare și se pune la fiert, iar atunci când dă în clocot, opărim pulpa de vită. După ce fierbe, o scoatem afară, o spălăm cu apă rece și o lăsăm să se „odihnească”.
Se ia aceeași oală spălată și adăugăm pulpa de vită, zarzavaturile, ceapa, usturoiul și ardeiul gras, sare, boabe de piper și două foi de dafin. Punem oala pe foc până începe să fiarbă, după care reducem focul și o lăsăm să fiarbă. Îndepărtăm spuma ori de câte ori este nevoie. Strecurăm apoi supa printr-o sită deasă. Aceasta se poate servi cu tăiței sau găluște, fiind o supă desăvârșită de vită. Luăm zarzavaturile și carnea într-o caserolă și le acoperim imediat. Le lăsăm să se răcească complet.
Curățăm bine cartofii, dar le lăsăm coaja. Fierbem cartofii cu puțină sare, dar nu este recomandat să îi fierbem prea mult pentru că se vor crăpa și vor absorbi apă. Între timp, facem maioneza de casă. Tăiem în cuburi de 5-6 milimetri toate zarzavaturile, cartofii și castraveții, apoi le punem într-un castron împreună cu mazărea, piper proaspăt măcinat și 3/4 din cantitatea de maioneză. Amestecăm bine și, dacă este necesar, mai adăugăm sare. Transferăm compoziția într-o formă de chec tapetată cu folie alimentară, presând bine. Putem lovi forma de masă pentru a distribui uniform amestecul. Răsturnăm salata pe un platou, o ungem cu restul de maioneză și decorăm după preferințe și imaginație.
Rețeta originală de salată de boeuf este, după cum ne spune și numele, pe bază de vită, oferindu-i un gust mult mai aromat, dar și un raport nutrițional mult mai bun față de variantele moderne ale acestei rețete.