Cum să faci lumânări din ceară de soia. Ghid pas cu pas pentru lumânări puternic parfumate

de: BZI.ro
13:39, 06 oct. 2023

Există un motiv pentru care lumânările se află printre cele mai îndrăgite cadouri. Ele creează o atmosferă primitoare și relaxantă și aduc un sentiment de confort casei tale. Acestea sunt, de asemenea, o parte integrantă a designului interior, în special datorită multitudintii de arome atractive care îți fac casa să miroasă atât de primitor pe tot parcursul anului.

Nu există o ceară care să fie neapărat cea mai bună, dar în funcție de obiectivele tale, unele tipuri de ceară sunt mai bune decât altele. Ceara parafină este accesibilă și reține foarte bine atât aroma, cât și culoarea. Cu toate acestea, este derivată din petrol, deci nu este cea mai sustenabilă opțiune. Ceara de soia, pe de altă parte, este naturală și arde încet. Deși nu reține aroma la fel de bine ca parafina, este totuși o opțiune solidă. Ceara de albine este prietenoasă cu mediul și arde mult timp. Are și un miros natural de miere, dar nu va reține uleiurile esențiale la fel de bine precum celelalte două. În cele din urmă, ceara de cocos este vegană, sustenabilă și reține bine aroma. Dezavantajul? Poate fi mai scumpă decât celelalte.

Cum să faci lumânări parfumate din ceară de soia

În general, cu cât adaugi mai mult ulei de aromă în ceara topită, cu atât lumânarea va fi mai parfumată. Și, după cum am menționat mai sus, tipul de ceară pe care-l alegi are și el un impact. Raportul de bază este de 30 de grame de ulei la 450 grame de ceară. Este o idee bună să experimentezi pentru a găsi formula ideală, dar acesta este un punct bun de pornire. În ceea ce privește aroma în sine, uleiurile esențiale sunt un ingredient de bază pentru lumânările parfumate făcute acasă. Lavanda, lămâia, portocala, scorțișoara și menta sunt toate arome potente și accesibile. Poți folosi o singură aromă sau le poți amesteca pentru o aromă mai complexă.

Lumânările făcute în casă pot fi cu siguranță prietenoase pentru buget, în special când iei în considerare că o singură lumânare cumpărată din magazine, care chiar parfumează încăperile, poate costa 100 de lei sau mai mult. În funcție de ceara pe care o alegi, s-ar putea să nu ai nevoie de tot ce este enumerat aici. Dar pentru un tutorial pentru începători, proviziile enumerate în continuare sunt un punct bun de pronire.

Astfel, ai nevoie de un recipient, ceară (granulele de ceară de soia sunt ideale pentru începători), două cratițe pentru bain-marie (una mai mică și una suficient de mare încât să încapă cea mică), termometru alimentar, fitile, bastonașe de înghețată, uleiuri esențiale, o spatulă rezistentă la căldură, foarfece.

Procesul de creare a lumânărilor, pas cu pas

Alegerea recipientului este o parte foarte importantă a ceea ce face lumânarea unică. Poți reutiliza suportul de la o lumânare veche sau poți recicla un borcan de sticlă gol. O altă idee este să cauți prin piețele de vechituri sau magazinele de antichități o cană, ceașcă sau bol de ceramică care îți atrage atenția. Odată ce ai un recipient pe care îl preferi, asigură-te că este rezistent la căldură (adică nu se va topi sau crăpa). Pentru a verifica, umple recipientul cu apă clocotită și lasă-l să stea câteva minute. Apoi umple imediat recipientul cu apă rece. Dacă recipientul se crăpa sau prezintă semne de deteriorare, optează pentru un alt vas. Dacă trece testul, asigură-te că recipientul este complet curat și lipsit de alimente sau resturi.

Măsoară granulele de ceară de soia și adaugă-le în cratiță mai mică, pe care o vei pune în cratița mare umplută cu apă, la bain-marie. Cantitatea potrivită de ceară este de două ori volumul vasului, deoarece granulele se vor topi. Deci, folosește pur și simplu vasul ca pahar de măsurare și umple-l de două ori. Pune termometrul în ceară și aprinde focul la flacăra mare. Odată ce temperatura ajunge la 85 de grade, este momentul să adaugi uleiul esențial. În timp ce ceara se topește, pregătește-ți recipientul. Vei dori să fixezi fitilul de lumânare în centru pe partea de jos a vasului. Poți folosi întotdeauna o picătură de ceară topită că adeziv. Apoi, așază câte un băț de înghețată pe ambele părți ale fitilelor. Acest lucru va susține fitilul atunci când vei turna ceara. Odată ce ajungi la 85 de grade Celsius, adaugă uleiul esențial și amestecă cu o spatulă. Apoi, oprește aragazul și lasă ceara să se răcească până ajunge la 57 de grade.

Acum este momentul să torni ceara în recipient. Fă acest lucru încet, turnând în mijlocul recipientului pentru a se distribui uniform. După aproximativ trei ore, poți să scurtezi fitilele (lăsând aproximativ 0,6 cm) și să îndepărtezi bețele de înghețată. Lasă lumânarea din ceară de soia să se usuce complet timp de cel puțin 24 de ore fără a o mișca. După aceea, este timpul să iei un chibrit, să aprinzi noua ta creație și să parfumezi întreaga casă.