Cum să faci clătite pufoase și fragede? Iată care este secretul clătitelor perfecte

de: Bianca Rebegea
16:25, 09 sept. 2022

Dacă nu știi cum să faci clătite pufoase și fragede, ai ajuns în locul potrivit! În articolul de astăzi, îți dezvăluim secretul clătitelor perfecte.

Clătita este un preparat culinar, care se obține prin coacerea unei foi subțiri de aluat. Acesta este realizat, de regulă, din făină de grâu, ouă, lapte, apă și sare. Clătita are formă rotundă și este umplută cu dulceață, marmeladă, gem, ciocolată, înghețată sau brânză dulce. Este consumată ca și desert, dar poate fi servită și ca aperitiv, când este umplută cu telemea, cremă de brânză, verdețuri sau șuncă presată.

În continuare, îți prezentăm cea mai simplă rețetă de clătite care nu dă greș niciodată. Iată cum faci să întorci clătitele în tigaie, fără să se rupă.

Dacă îți plac clătitele, încearcă și rețeta de clătite americane.

Clătita este un preparat culinar, care se obține prin coacerea unei foi subțiri de aluat.

Cum să faci clătite pufoase și fragede?

Gospodinele știu că, pentru a obține clătitele perfecte, trebuie să respecte proporțiile din rețetă. Un ou în plus sau 100 de mililitri de lichid în minus vor schimba complet aluatul, iar clătitele nu se vor mai închega așa cum trebuie. De asemenea, foarte importantă este și sarea. Fără ea, clătitele ies fade, fără gust, fiindcă sarea conferă savoare chiar și deserturilor.

Mai mult, trebuie să știi că zahărul nu este obligariu. Acesta poate fi omis, mai ales dacă plănuiești să umpli clătitele cu carne, brânză sărată, ciuperci sau spanac.

Nu în ultimul rând, ține cont că aluatul de clătite se prepară cu lapte rece, deoarece acesta acționează asupra amidonului din făină. Imediat după preparare, aluatul este mai lichid, însă după jumătate de oră de repaos, aluatul se îngroașă de la sine.

Ingrediente

Clătitele pufoase și fragede se prepară din: trei ouă, 250 de grame de făină albă, 500 de mililitri de lapte rece, un praf de sare, 50 de grame de unt topit și, opțional, o linguriță mică de zahăr pudră. În plus, ai nevoie de ulei pentru prăjit, dulceață, gem, cremă sau brânză. Din aceste cantități poți obține 12 clătite fragede.

Gospodinele știu că, pentru a obține clătitele perfecte, trebuie să respecte proporțiile din rețetă.

Mod de preparare

Într-un castron mare cerne făina și sparge ouăle. Amestecă aceste ingrediente și nu uita să adaugi sarea. Între timp, pregătește laptele rece. Laptele trebuie să fie gras, de 3,5%.

Toarnă o treime din cantitatea de lapte peste făină și amestecă energic cu o lingură de lemn. În acest fel, obții o pastă groasă, peste care adaugi untul topit. Mare atenție, însă! Untul trebuie să fie răcorit, nu fierbinte. Apoi, adaugă, treptat, laptele rece. Continuă să amesteci energic, pentru a evita formarea cocoloașelor. În cazul în care acestea, totuși, se formează, folosește o sită fină pentru a strecura aluatul.

Chiar dacă aluatul pare subțire, nu îți face griji. Acesta are nevoie de odihnă, pentru a se îngroșa. De aceea, trebuie să îl lași la frigider timp de jumătate de oră, apoi să amesteci bine cu un polonic. Cu ajutorul acestei ustensile vei porționa clătitele.

Aluatul este perfect în momentul în care curge precum o smântână groasă.

În final, ia o tigaie și dă drumul la foc mic. Pune în ea o linguriță de ulei, umple polonicul cu aluat și toarnă-l în tigaie. Rotește tigaia, astfel încât aluatul să fie distribuit uniform. Stratul de aluat trebuie să fie subțire, iar prăjirea clătitelor nu trebuie să dureze mult (un minut pe o parte și un minut pe cealaltă). Pentru a le întoarce, desprinde marginea clătitelor cu o spatulă.

Continuă astfel până când se termină aluatul. Umple, apoi, clătitele după bunul plac: fie cu gem, fie cu ciocolată, fie cu brânză dulce.

Poftă bună!

Un ou în plus sau 100 de mililitri de lichid în minus vor schimba complet aluatul, iar clătitele nu se vor mai închega așa cum trebuie.