Cum să faci cidru de mere acasă. Pași de urmat pentru o băutură revigorantă
Prepararea cidrului de mere este, în esență, un proces ușor care poate fi realizat în confortul propriei case. Orice măr poate fi folosit pentru a face cidru, dar trebuie să ai în vedere că natura va determina aroma.
Poți bea cidrul de mere după 2 luni, dar cel mai bun gust îl va avea în vara următoare. Cel mai bun loc pentru a depozita băutura este un loc răcoros și ferit de razele soarelui.
Cum să faci cidru de mere
Pentru a face cidru de mere, ai nevoie de mere curate și spălate, moară de mere, robot de bucătărie, presă cu coș, pânză de strecurat, damigeană sau un recipient din plastic care poate fi folosit ca vas de fermentare, container de plastic curat pentru lichidul fermentat, hidrometru, drojdii cultivate, dioxid de sulf și sticle.
Este important, de asemenea, ca fructele să fie curate, pentru a scăpa de bacterii. Extracția sucului este, probabil, cea mai provocatoare din cauza faptului că ai nevoie de echipamente și trebuie să depui muncă fizice. Există 3 opțiuni pentru acest proces. Astfel, poți folosi un zdrobitor de mere, un dispozitiv conceput pentru a zdrobi, toca sau mesteca merele într-o pulpă. A doua variantă presupune să pui merele tăiate într-un robot de bucătărie, folosind lama cea mai groasă, dacă dorești o cantitate mai mică de cidru. De asemenea, poți folosi o găleată pentru a zdrobi merele cu un băț, până devin pastă.
Înainte de utilizare, echipamentul nu trebuie sterilizat, dar trebuie spălat. Indiferent de metoda aleasă, pulpă trebuie stoarsă sau presată pentru a separa sucul de componenta solidă, care nu este dorită. Poți măsura conținutul de zahăr al sucului folosind un hidrometru care indică densitatea sucului, fiind un substitut pentru conținutul de zahăr, pe care îl poți extrapola într-un potențial de alcool.
În ceea ce privește fermentația, una spontană poate oferi o complexitate suplimentară, dar pierzi controlul și s-ar putea dezvolta caracteristici neplăcute. Astfel, drojdia cultivată oferă control total asupra fermentației. În orice caz, este recomandat să adăugați o cantitate mică de dioxid de sulf în suc, pentru a-i oferi o oarecare protecție împotriva bacteriilor. Pune recipientul de fermentare într-un mediu răcoros, pentru a obține o fermentare mai lungă și mai lentă.
Odată ce fermentația a început, pune un capac pe vasul, dar asigură-te că pui un dop de aerisire pe partea de sus. Procesul va dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, dacă ați folosit o drojdie cultivată, dar ar putea dura câteva luni, dacă ați lăsat amestecul să fermenteze natural. Când observi că lichidul devine limpede, bulele încetează și se formează un sediment greu la fundul vasului, fermentația e gata.
Cidrul de mere trebuie să stea în acest recipient de maturare atât timp cât este necesar pentru a se înmuia și a deveni plăcut la gust, ceea ce poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de tipul de fruct folosit. Opțiunea cea mai bună este să se îmbutelieze, dar este absolut esențial să te asiguri că nu rămâne zahăr. Odată depozitat în sticle, după 2 luni, este numai bun de servit alături de o porție de bulz ciobănesc.
Suc de mere făcut în casă
Pentru a face suc de mere, ai nevoie de 10 mere mari, tăiate în sferturi, apă, 3 sferturi de cană de zahăr alb, 1 portocală, 1 lingură de scorțișoară măcinată și 1 lingură de piper măcinat.
După ce ai pregătit ingredientele, ia o oală mare și pune-o pe aragaz, la foc mediu. Această rețetă va produce o cantitate considerabilă, așa că asigură-te că alegi un vas mare sau împarte ingredientele între două, pentru a evita să dea pe afară cidrul. Adaugă merele tăiate în sferturi, portocala, condimentele și zahărul în oală și acoperă cu apă. Pune amestecul la fiert, apoi, odată ce începe să dea în clocot, redu focul și lasă să fiarbă timp de aproximativ 2 ore.
După 2 ore, scoate jumătățile de portocală, apoi ia un zdrobitor de cartofi sau o lingură de lemn. Pisează merele, apoi pune amestecul la fiert, descoperit de data aceasta, timp de încă aproximativ 1 oră. Deși poate părea ciudat să zdrobești merele după ce au fiert timp de 2 ore, acest pas este foarte important, nu-l sări. Acest lucru te va ajuta să extragi aroma maximă de măr.
După încă o oră, strecoară amestecul printr-o sită fină pentru a scăpa de toate condimentele și de solidele nedorite. După ce le elimini, este timpul să te bucuri de sucul de mere! Servește-l cald, din oală și cu un băț de scorțișoară pentru decor.
Sucul de mere va rămâne bun în frigider timp de 2 săptămâni, dar asigură-te că îl lași să se răcească complet înainte să-l depozitezi într-un recipient etanș. Pentru o gustare potrivită poți încerca rețeta de baclava.
La fel ca și vinul, cidrul de mere va deveni mai bun odată cu trecerea timpului.