Cum să faci bulz ciobănesc. Rețeta tradițională a copilăriei

de: BZI.ro
12:19, 11 nov. 2024

Una dintre mâncărurile copilăriei, bulzul ciobănesc, este foarte simplu de preparat, astfel că nu necesită mult timp și îndemânare. Cu doar câteva ingrediente, poți face o masă tradițională cu care să le trezești amintiri celor dragi.

Bulzul sau „ursul” de mămăligă este un preparat tradițional românesc, specific zonelor montane. Deși simplu, este un fel de mâncare sățios, care se face din mămăligă și brânză, de obicei de burduf. Datorită aromei sale intense, acest produs lactat este unul dintre cele mai apreciate tipuri de brânză de la noi.

Cum să faci bulz ciobănesc

Pentru un bulz ciobănesc autentic ai nevoie de 500 de grame de mălai, 1,5 litri de apă, o lingură unt, 200 de grame de brânză de burduf, 150 de grame de telemea și 3 linguri ulei. Opțional, în funcție de preferințele fiecăruia, se pot folosi și 200 de grame de costiță tocată mărunt și rumenită ușor.

Înainte de toate, pregătește 4 farfurii adânci și pune câteva bucăți generoase de folie alimentară, astfel încât să depășească marginile farfuriilor. În acestea se va face bulzul. Dacă alegi să folosești costiță, trebuie să o toci și o rumenești ușor.

Mai departe, pune la fiert apa cu o linguriță de sare și unt. Când dă în clocot, adaugă mălaiul și amestecă până se îngroașă. Trebuie să iasă o mămăligă moale, dar care nu curge. Fierbe timp de 10-15 minute, amestecând din când în când. Dacă se prinde, nu îți face griji, un gust de mălai rumenit contribuie la nota autentică a preparatului rustic.

După ce mămăliga este pregătită, pune deasupra jumătate din brânzeturile rase și amestecă bine. Unge cu o pensulă cu foarte puțin ulei interiorul fiecărei farfurii tapetate. Ulterior, adaugă un strat potrivit de mămăligă în fiecare farfurie și întinde ca o clătită groasă. Pe mijloc, pune bucăți de brânză și costiță. Cu ajutorul foliei, răsucește marginile mămăligii din fiecare farfurie peste umplutură și presează ușor. După ce se răcește, adună marginile foliei și formează o bilă, apoi pune-o la frigider pentru o oră, cel puțin. În acest timp, bulzul ciobănesc se va întări. De asemenea, pentru a scădea timpul de așteptare, poți să îl pui la congelator.

Ulterior, pune o tigaie la încins și scoate folia de pe fiecare bilă. Unge cu pensula bulzul cu unt topit și pune bilele să se rumenească. După câteva minute, întoarce-le ca să se rumenească uniform. Dacă vrei să le gătești la cuptor, pune bilele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt timp de 15 minute.

La final, preparatul este rumen, crocant la exterior și moale în interior, iar brânza din mijloc este topită. Cât e foarte fierbinte, poți presăra brânză rasă deasupra. Poți servi preparatul alături de un pahar cu vin pelin.

Rețete tradiționale cu mămăligă și brânză

O altă rețetă tradițională inspirată după bulzul ciobănesc este mămăliga cu brânză la cuptor. Acest preparat se gratinează la cuptor pentru a se forma o crustă crocantă.

Pentru acest fel de mâncare ai nevoie de 250 de grame de mălai, 1,2 litri de apă, 20 de grame de unt, 80 de grame de smântână, 200 de grame de brânză, mozzarella sau cașcaval, piper. Opțional, poți pregăti și 20 de grame de parmezan.

Înainte de toate, trebuie să urmezi aceiași pași pentru a pregăti mămăliga. După ce a fiert și a dobândit consistența dorită, se ia de pe foc și se lasă la răcit, amestecându-se din când în când. Ulterior, adaugă untul, smântâna, piperul și parmezanul ras și încorporează ingredientele.

Pentru următorul pas ai nevoie de un vas termorezistent pe care trebuie să îl ungi cu unt. Așează jumătate din mămăliga pregătită și întinde cu o lingura, apoi se adaugă jumătate din cantitatea de brânză dorită. Pune deasupra încă un strat de mămăligă și presară restul de mozzarella. Introdu tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius și gătește timp de 20-25 de minute, până se formează o crustă.

Indiferent de modul de preparare, servește bulzul ciobănesc fierbinte alături de ouă făcute ochiuri moi, cu ceapă și sare grunjoasă alături.