Cum sa cureti in 5 minute o hota murdara, imbacsita de praf si stropita de ulei
Cum să cureţi în 5 minute o hotă. Acest aparat necesită o îngrijire aparte datorită stropilor de grăsime şi mâncare care ajung pe filtre.
În zilele noastre, hota a devenit un aparat electrocasnic indispensabil în bucătărie. Aceasta are rolul de a evacua mirosul de mâncare şi de a preveni formarea aburilor.
Montarea unei hote nu este deloc complicată, însă avantajele sale sunt semnificative. Odată ce ai instalat-o, nu mai trebuie decât să o cureţi ocazional, pentru a o menţine într-o condiţie bună.
Cum să cureţi în 5 minute o hotă
Hota adună aburii de la mâncarea gătită şi se număra printre cele mai murdare aparate din bucătăria ta. Pe filtrele sale se depun uleiurile, grăsimea şi praful, un mediu propice dezvoltării bacteriilor periculoase pentru sănătate. Totodată, o hotă necurăţată la timp este o sursă de mirosuri neplăcute în bucătărie.
Mai mult decât atât, acest dispozitiv trebuie igienizat şi pentru a fi prevenite incendiile.
Cât de des ar trebui curăţată hota
Varianta ideală ar fi să cureţi hota cel puţin o dată pe lună, însă frecvenţa acestei operaţiuni depinde şi de cât de des găteşti. Indicat ar fi ca, în momentul în care observi că s-a depus un strat vizibil de grăsime şi că s-au format diferite pete pe aparat, să nu mai amâni procedura şi să cureţi hota.
Pentru igienizarea hotei, poţi recurge la serviciiile unei firme specializate sau poţi face treaba pe cont propriu.
Cu ce se curăţă hota
Orice hotă are mai multe părţi componente care trebuie curăţate: exteriorul (carcasa aparatului), interiorul (filtrul) şi accesoriile.
Singurul sfat de care ar trebui să ţii seama la acest capitol este să eviţi folosirea unor detergenţi cu o textură abrazivă sau corozivă. Altfel se pot zgâria suprafeţele componentelor hotei şi se deteriorează aparatul.
Cum să cureţi în 5 minute o hotă, pas cu pas
După cum spuneam mai sus, fiecare parte componentă a hotei are cerinţele sale în materie de curăţare. Vă prezentăm două metode:
Metoda 1:
– pune filtrele hotei într-o pungă cu sigiliu şi pune peste ele apa şi amoniac.
– lasa filtrele în acest amestec pentru 24 ore
– scoate filtrele şi clăteşte-le cu apă călduţă
– pune filtrele la uscat.
Metoda 2:
– pune filtrele de la hota într-o soluţie formată din apă, sare şi sare de lămâie.
– lasa filtrele în această soluţie pentru un sfert de oră.
– dacă eficienta nu este cea dorită, fierbe filtrele în amestecul indicat mai sus.
Partea exterioară
Îmbiba o cârpă (burete de vase) în alcool denaturat şi curata zonele murdare. Alcoolul nu este toxic şi curata bine.