Cum sa cureti frunzele plantelor din ghiveci

de: BZI.ro
12:26, 13 iun. 2018

Ai curatat vreodata frunzele plantelor din ghiveci? Ar trebui. Murdaria ar putea fi un impediment in cresterea acestora.  Curatenia trebuie sa vizeze si cele mai mici coltisoare sau obiecte din casa, printre care si plantele. Stiai ca nu trebuie sa urmezi decat cativa pasi simpli pentru a le face „impecabile”? In randurile de mai jos iti aratam cum sa cureti frunzele plantelor din ghiveci pentru a le pastra in stare optima, cu minunatele culori care iti incanta privirea.

Este important sa cureti frunzele plantelor? Da, este important. Mentinerea frunzelor curate si sanatoase ajuta planta sa respire. Praful sau agentii poluanti din aer care se depun pe frunze reduc in mod semnificativ cantitatea de lumina la care sunt expuse acestea.
Dupa cum bine stii, lipsa luminii solare se traduce prin reducerea clorofilei, fapt care duce la imbolnavirea plantei. Astfel, frunzele se ingalbenesc, cresterea este stopata, iar planta ar putea chiar sa se ofileasca.

Cum sa cureti frunzele plantelor pentru a le mentine sanatoase. Avand in vedere cele mentionate, este foarte important sa cureti plantele de interior, care nu sunt spalate ocazional de ploaie. Curatarea trebuie facuta cel putin de doua ori pe luna.

1. Apa ca resursa principala. Desigur, nu trebuie sa fii expert ca sa iti dai seama ca apa este o solutie excelenta pentru curatarea frunzelor.  O optiune ar fi sa pui planta sub dus si sa o cureti usor cu apa calda. In acest fel, planta este udata cu delicatete, nefiind „lovita” de un suvoi de apa care sa ii deterioreze frunzele. Alte metode bune sunt folosirea unui furtun sau pulverizarea cu spray.
Daca ti se pare ca planta este extrem de murdara, poti amesteca un litru de apa cu putin gel de dus. Spala usor frunzele si clateste cu apa curata. In acest caz, este recomandat sa acoperi pamantul sau sa asezi usor planta pe o parte pentru ca amestecul sa ramana doar pe frunze.

2. Stralucire naturala. Aceasta metoda este eficienta, insa nu in cazul plantelor cu frunze incretite sau cu puf pe suprafata lor. Pentru un luciu natural, sterge usor frunzele cu un burete si apa cu detergent.  Totodata, poti folosi ulei de masline. Ambele variante sunt eficiente.

3. Cum sa cureti frunzele plantelor cu lapte sau bere. Poate parea greu de crezut, dar laptele este produsul ideal pentru a oferi un aspect sanatos plantelor. Este simplu: inmoaie o carpa in lapte si sterge frunzele murdare. Rezultatele se vad imediat. Poti folosi si putina bere in loc de lapte.

4. Coji de banane pentru plante curate. Curatate cu partea interioara a cojilor de banane, frunzele vor deveni curate si lucioase. La fel ca in cazul laptelui, vei observa o imbunatatire imediata in ceea ce priveste aspectul plantei. Frunzele vor fi mai verzi si mai stralucitoare.

5. Cum sa cureti frunzele plantelor cu periuta de dinti. Mai sus, in cea de-a doua metoda inclusa pe lista noastra, am mentionat ca trebuie sa ai grija cu frunzele matasoase sau cu cele care au puf pe ele. Pentru a le curata pe acestea, ai nevoie de o periuta veche de dinti. Metoda de curatare este foarte simpla: ia frunza in palma si sterge-o usor cu periuta. Incepe de la baza frunzei si continua pana la varf. Clateste periuta de dinti din cand in cand si asigura-te ca este complet uscata inainte de a peria frunzele cu ea.
Alte obiecte pe care le poti folosi in locul periutei de dinti sunt o pensula pentru vopsit cu perii moi sau o perie de curatat tevi. O alta optiune ar fi sa folosesti chiar cate una din frunzele plantei pentru a le curata pe celelalte.

Alte recomandari. Acum ca ai aflat cum sa cureti frunzele plantelor din ghiveci, trebuie sa precizam ca este necesar sa le ingrijesti si in alte moduri. Printre altele, este esential sa elimini partile nesanatoase ale plantei. Toate frunzele ofilite, uscate, ingalbenite sau slabite trebuie indepartate. In acest fel, planta isi va indrepta toate resursele catre hranirea si cresterea partilor sanatoase.

Tine cont de caracteristicile plantelor pentru a le ingriji corespunzator. De pilda, frunzele unora dintre ele nu trebuie udate. Doua exemple ar fi cactusii si suculentele. Aceste plante trebuie curatate fara apa. Curatarea frunzelor plantelor nu iti ia decat cateva minute, insa efectele asupra sanatatii lor sunt remarcabile. Daca tii flori in casa pentru a decora locuinta, plantele sanatoase si frumoase vor schimba considerabil atmosfera spatiului in care sunt asezate.