Cum să conduci pe polei. Sfaturi pentru siguranța rutieră

de: BZI.ro
14:46, 25 nov. 2019

Cum să conduci pe polei. În sezonul rece, drumurile sunt mai puţin prietenoase, iar carosabilul poate fi acoperit de polei, gheaţă sau mâzgă.

În condiţii de iarnă, distanţa între vehicule şi modalitatea de frânare sunt diferite. Astfel, stilul de condus al fiecărui șofer trebuie adaptat la condițiile dificile de trafic, vizibilitate și aderență.

Cum să conduci pe polei

În cele ce urmează vă prezentăm câteva sfaturi de mare ajutor pentru a conduce în siguranță. Iată așadar ce trebuie să faci pentru a preveni un eveniment nedorit pe drumurile publice.

Ai grijă cu frânarea și direcția

1. Evita acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie. Şansele de derapaj cresc, în aceste cazuri.

2. Utilizează frâna de motor, cu precădere, în timp ce rulezi pe un drum alunecos.

Evită derapajele

3. Cum să conduci pe polei. Pentru a evita derapajul la demarajul pe zăpadă, acceleraţi progresiv. Pentru a prelua controlul atunci când derapează roţile din faţă, încetineşti ridicând piciorul de pe acceleraţie. Dacă este necesar, apeşi uşor pe frână fără să blochezi roţile. Dacă pierzi controlul roţilor din spate (dar ai în continuare controlul roţilor din faţă), la o maşină cu tracţiune pe faţă, accelerezi uşor pentru a recăpăta controlul. În cazul maşinilor cu tracţiune pe spate, ridici uşor piciorul de pe acceleraţie până când simţi că roţile din spate şi-au recăpătat controlul. Apoi, accelerezi uşor pentru a menţine viteza. În niciun caz nu ar trebui să frânezi, acest lucru determină dezechilibrul axei spate.

4. Nu depăşi riscant! Nu are rost să-ți pui în pericol siguranța ta dar și a celorlalți participanţi la trafic. Evită, așadar, orice manevră care ți se pare riscantă sau nesigură.

Cum să conduci pe polei. Păstrează distanța

5. Păstrează o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

6. Foloseşte luminile de întâlnire şi pe timp de zi.

Cuvântul de ordine este vizibilitate

7. Curata farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale maşinii.

8. Verifică ştergătoarele înainte de a pleca la drum.

9. Foloseşte în mod corect dezaburirea.

Atenție! Nu uita că ai obligaţia de a echipa maşina cu anvelope de iarnă!