Cum să alegi un pepene verde copt și dulce? Cu aceste metode, nu vei da greș niciodată!

de: BZI.ro
14:20, 07 aug. 2024

Puține lucruri sunt mai dezamăgitoare decât să ajungi acasă și să constați că pepenele pe care l-ai cumpărat nu are gust. Evită să mai ai remuşcări și învață cum să alegi un pepene verde perfect copt și dulce.

Acum că a venit vara, majoritatea oamenilor consumă și mai mult fructe decât de obicei, iar unul dintre cele mai gustoase fructe pe timpul verii este chiar pepenele verde, dulce și gustos, asta dacă știi cum să îl alegi!

Cum să alegi un pepene verde copt și dulce?

Un pepene verde bun este o gustare de bază, sănătoasă, de vară, așa că este important să știi cum să alegi unul bun, indiferent dacă vă aflați la magazinul alimentar sau în piața locală.

Pe lângă tăierea unui pepene verde pentru a vedea interiorul, locul câmpului este poate cel mai bun indicator al maturității. Locul galben de pe un pepene arată unde a stat pe pământ în timp ce era atașat de viță de vie. Dacă pepenele verde este copt, locul câmpului ar trebui să fie un petic mare, galben, pe o parte a pepenelui. Dacă este copt, culoarea ar trebui să fie un galben crem. Cu cât pata galbenă este mai mare și culoarea mai cremoasă, înseamnă că pepenele este copt. Dacă însă pata este mai mică sau este mai mult spre alb decât spre galben, atunci pepenele poate să nu fie la fel de copt.

Un alt aspect asupra căruia trebuie luat notițe este forma acestuia. Cu cât penele este mai rotund, cu atât gustul este unul mai dulce, în general. Pe de altă parte, pepenii lunguieți sunt mai apoși și mai crocanți.

O altă metodă de identificare a pepenului verde este să-i privim codița. Culoarea verde a acesteia ne arată că pepenele e proaspăt cules, iar dacă e prea uscată, atunci există o posibilitate crescută ca penele să fie „trecut”, deci să nu mai aibă un gust atât de proaspăt.

Următoarea metodă care ne ajuta în alegerea unui pepene dulce și copt este aspectul cojii. Dacă aceasta este deschisă la culoare, fructul a fost cules înainte de a se coace în totalitate. Dacă vrem un pepene copt, trebuie să-l alegem pe cel cu o nuanță mai întunecată a cojii. Coaja uscată sau ofilită dă de gol faptul că pepenele a fost cules de mult timp, deci nu mai e la fel de revigorant.

Beneficiile uimitoare ale acestuia

Pepenele verde, fructul preferat al sezonului, este apreciat pentru calitățile sale curative, în lume existând peste 1.200 de varietăți de pepeni verzi.

Pepenii verzi sunt originari din deșertul Kalahari, Africa de Sud, de unde s-au răspândit în toate zonele cu clima caldă. Prima recoltă este descrisă în hieroglifele de pe vechile morminte egiptene, datând din urmă cu 5.000 de ani. Din Egipt s-au răspândit de-a lungul Mării Mediterane. În secolul al X-lea apar în China, iar, trei secole mai târziu, invadează practic întreaga Europa, aduși de mauri.

Grație lui Cristofor Columb, după a doua sa expediție spre Lumea Nouă, ajung și în America, sub formă de semințe. Încep să fie cultivați de indieni, dar numai după războiul de secesiune se poate vorbi despre recolte serioase.

Pepenele verde conține o serie de substanțe nutritive, fiind bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie și având nenumărate beneficii asupra sănătății. Pepenele verde este o sursă foarte bună de vitamina B6 și o sursă bună de vitamina B1, magneziu și potasiu.

Cu un conținut de 6% zahăr și vitaminele A, B, E, K și C, pepenele verde mai conține tiamina, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu și magneziu. În plus, pepenii verzi conțin citrulină, un aminoacid pe care organismul îl folosește pentru a produce un alt aminoacid (arginina). Datorită conținutului bogat în vitamine și minerale dieta cu pepene verde reprezintă o adevărată sursă de sănătate.

Pepenele verde este o sursă excelentă de antioxidanți, care reduc, într-o foarte mare măsură, riscul de astm, de boli de inimă, osteoporoză reumatoidă, artrită și diferite tipuri de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi, care sunt extrem de periculoși și care pot deteriora celulele și membranele celulare.