Cum să ai grijă de mușcate iarna – VIDEO
Mușcatele, curgătoare sau clasice, înfrumuseţează pervazul oricărei ferestre. E uşor de avut grijă de ele, nu sunt pretenţioase, dar atrag privirile prin culorile vii. Le poţi cumpăra din magazinele de bricolaj, de la florării, dar şi de prin pieţe. Vara e simplu să te ocupi de ele. Cum să ai grijă de mușcate iarna însă?
Vrei un decor cât mai simplu, dar elegant şi rustic în acelaşi timp? Cumpără câteva ghivece cu muscate şi îţi vei îndeplini dorinţa. Cele mai populare sunt cele roşii, evident. Poţi să le combini, alternându-le culorile, în jardiniere. Hai să vedem cum putem avea grijă de muscate în sezonul rece. Câteva reguli de bază.
Cum să ai grijă de mușcate iarna
Trebuie spus, în primul rând, că, în perioada sezonului rece, majoritatea florilor intră în repaus. Muscatele fac parte din această categorie. Ele vegetează iarna, dar primăvara îşi revin şi redevin la fel de frumoase ca în anul anterior. Cum păstrăm însă în siguranţă ghivecele iarna, pentru a nu îngheţa ori degera?
Pământul nu se schimbă toamna
Lasă muscatele aşa cum sunt, în pământul pe care l-au avut de-a lungul verii. Ele au nevoie să hiberneze, nu să resimtă deranjul de a li se fi umblat la rădăcini. De asemenea, nu au nevoie de minerale, întrucât nu trebuie să se hrănească. Dacă sunt fertilizate, atunci vor începe să se dezvolte şi îşi vor irosi energia necesară dezvoltării din primăvară.
Lăstarii verzi se îndepărtează de pe plante
Aşa cum se face tăierea de primăvară la viţa-de-vie, aşa trebuie să tai lăstarii cu flori sau fără ai muscatelor. Regula este să tai ramurile la 2-4-6 noduri. Nu depăşi numărul 6. Bineînţeles, tăierea depinde de vigoarea plantelor. Dacă ele sunt mai mici şi mai sensibile, taie la 2 ochi. Ideal e să păstrezi structura puternică, întrucât ramurile verzi ori cele mai firave oricum se usucă şi putrezesc în timpul iernii. Din acei ochi menţionaţi mai sus vor ieşi viitori lăstari.
Pentru a evita orice situaţie neplăcută, după fiecare ghiveci din care ai tăiat lăstarii, sterilizează foarfecele cu alcool sanitar. Lăstarii tăiaţi îi poţi folosi pentru a înmulţi muscatele.
Temperatura trebuie să fie cuprinsă între 10 şi 14 grade Celsius
Toamna mai târziu, când vremea se răceşte mult, rupe florile muscatelor şi mută ghivecele într-o încăpere luminoasă, cu temperatură ce nu ajunge la 0 grade Celsius (în cazul muscatelor clasice) ori nu coboară sub 5 grade (în cazul muscatelor curgătoare). Chiar dacă ele sunt pline de flori, trebuie să le sacrifici, ca să le poţi depozita în condiţii optime. Ideea este ca temperatura optimă să nu fie mai mică de 10 grade şi nici mai mare de 14 grade. Aceste valori joase favorizează apoi înflorirea în prag de primăvară.
Udarea ghiveciului se face maxim de două ori pe lună
Cum să ai grijă de mușcate iarna? Menţine pământul din ghiveci cât de cât umed, dar nu turna apă din abundenţă. În caz contrar, favorizezi apariţia şi dezvoltarea unui parazit la rădăcina plantei, care duce la putrezirea tulpinii şi chiar şi a rădăcinii.
Foloseşte cărbune de grătar
Pulverizează cărbune de grătar, mărunţit fin, peste nodurile tăiate şi peste pământul din ghiveci ca să împiedici apariţia mucegaiului ori a altor microorganisme dăunătoare.
Cum se înmulţesc mușcatele prin lăstari
Dacă tot ai câţiva lăstari tăiaţi din ghivece, e păcat să-i arunci. Foloseşte-i pentru a înmulţi planta. Ideal este să fie lăstari de 7-10 cm lungime, are să aibă minimum 3 noduri / 3 ochi.
Mai întâi îndepărtează frunzele de la baza lăstarilor şi chiar şi mugurii de flori (dacă există). Pune-i apoi într-un amestec de nisip şi pământ de flori. Pot fi puşi ori împreună, într-un ghiveci mai mare, ori individual, cum ar fi pahare de unică folosinţă, cărora le-ai făcut câteva găuri în prealabil, pentru drenaj. Unele persoane spun că lăstarii de muscată fac rădăcini şi dacă îi pui în pahar cu apă.
Atenţie: tăietura de sub ultimul nod / ochi trebuie să fie oblică.
Creează apoi efectul de seră, prin acoperirea recipientului cu lăstari cu o folie transparentă şi punerea lui într-o zonă cu multă lumină. Ai grijă ca soarele să nu bată direct asupra lui o perioadă îndelungată. Asigură umiditate constantă acelui amestec de pământ şi nisip prin pulverizarea de apă pe lăstari din când în când.
Știai că mușcatele au efecte benefice pentru sănătatea noastră? Ele sunt folosite mai ales ca remediu naturist împotriva hipertensiunii.
Învață să ai grijă de mușcate iarna și din materialul video de mai jos: