Cum s-au împărțit fondurile din Proiectul Național „Anghel Saligny” la Iași! Iată câți bani au primit primăriile
La finalul săptămânii trecute, județul Iași a primit un miliard și jumătate de lei prin programul „Anghel Saligny”. Iată cum s-au împărțit fondurile între partidele aflate la conducerea primăriilor din județul Iași. Evident, primăriile afiliate Partidului Național Liberal au primit cele mai multe fonduri
În județul Iași, Partidul Național Liberal controlează cele mai multe primării. În consecință, primăriile liberale au accesat cele mai multe fonduri prin proiectul „Anghel Saligny”. Iată cum s-au împărțit fondurile între partide și care sunt primăriile cu cele mai mari finanțări pe acest proiect.
Iată cum s-au împărțit fondurile din proiectul „Anghel Saligny”
Din suma totală de 1.512.562.828,33 de lei pe care județul Iași a primit-o pentru proiectele depuse de fiecare primărie în parte, primăriile din Partidul Național Liberal (PNL) au atras 734.859.336,1 lei, cele din Partidul Social Democrat (PSD), următorul partid ca număr de primării, a primit 531.995.951,3 lei. La capătul listei se află Uniunea Salvați România (USR) cu 36.342.995, 91 de lei, dar și Partidul Mișcarea Populară (PMP), cu două primării în tot județul, dar dintre care doar una a obținut suma de 9.000.000 de lei. Primăria din Mogoșești-Sirețel, neafiliată politic unui partid, a obținut suma de 3.842.206,00 lei. Consiliul Județean Iași, precum și Primăria Municipiului Iași, a atras pentru proiectele depuse la finanțarea prin „Anghel Saligny” 140 de milioane de lei, respectiv 43 de milioane de lei.
Proiectele depuse pentru această finanțare nerambursabilă sunt din domeniile ce țin de infrastructura rutieră, rețelele de apă, canalizare și gaz. Majoritatea primăriilor au optat pentru extinderea rețelelor de utilități existente și pentru modernizarea acestora. La capitolul infrastructură rutieră, Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași au cele mai mari proiecte, atât ca fonduri, cât și ca impact asupra cetățenilor.
Comunele din zona metropolitană fac progrese mari
Comunele din zona metropolitană caută să realizeze modernizarea drumurilor și a rețelelor de utilități cât mai rapid posibil, deoarece există o tendință vizibilă de populare a acestei zone.
Astfel, primăriile din Valea Lupului, Tomești, Aroneanu, Ciurea și Miroslava au depus proiecte importante pentru fiecare comună în parte.
Fruntaș la absorbția de fonduri în cadrul Proiectului Național „Anghel Saligny” este primarul comunei Tomești, Ștefan Timofte, care a reușit să depună 3 proiecte care au fost finanțate. Acestea fac referire la extinderea sistemului de canalizare și alimentare cu apă, precum și construirea de podețe în localitățile care fac parte din comuna Tomești. Primăria Tomești a obținut fonduri totale pentru toate cele 3 proiecte în valoare de 32.265.065,54 de lei.
Primăria cu cele mai puține fonduri accesate, dintre cele din zona metropolitană, este cea din comuna Aroneanu. Primarul Benoni Moruzi a avut un singur proiect acceptat pentru „Modernizarea drumurilor de interes local în comuna Aroneanu”, proiect pentru care a primit suma de 9.000.000 de lei.
Comuna Miroslava a obținut o finanțare de 38.000.000 de lei pentru extinderea sistemului de canalizare din întreaga comună.
Valea Lupului a absorbit prin acest proiect suma de 14.300.000 de lei pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor afectate de calamități în anul 2021.
Comuna Ciurea extinde rețeaua de canalizare și ape uzate-menajere cu 15.024.140,90 de lei primiți, de asemenea, prin Proiectul Național „Anghel Saligny”.
Fondurile primite de către unitățile administrativ-teritoriale din județul Iași au fost alocate pe baza proiectelor depuse pentru finanțarea nerambursabilă. Acestea au fost acceptate în funcție de corectitudinea dosarului depus și importanța proiectului. Așa s-au împărțit fondurile din Proiectul „Anghel Saligny” în județul Iași.