Cum recunoști alergia pe piele. De la ce se declanșează?

de: BZI.ro
11:15, 01 aug. 2024

Alergia este o reacție exagerata, anormală a organismului la factori care se află, în mod obișnuit, în mediul înconjurător. Alergia pe piele nu este singurul simptom care poate apărea. Aceasta se poate manifesta și pe nas, ochi sau plămâni, în funcție de tipul ei.

De la ce poate apărea alergia pe piele?

Factorii declanșatori sunt diverși, în funcție de context și organism. Mulți oameni dezvoltă reacții alergice pe piele în urma consumului anumitor alimente. Cele mai frecvente sunt: laptele de vacă, ouăle, alunele, nucile, soia, grâul, peștele, fructele de mare, cacao, anumite proteine din fructele de pădure, kiwi.

De asemenea, și unii aditivi alimentari și conservanți pot declanșa reacții alergice. În mod special acidul salicilic sau benzoații prezenți în murături pot determina destul de des urticarie.

Există unele cazuri incomode în care unii pacienți au reacții de tipul acesta în urma administrării anumitor medicamente. De asta acestea trebuie să se ia doar la recomandarea medicului și, neapărat, să se respecte doza indicată. De altfel, și substanțe care intră în compoziția cosmeticelor, detergenților și latexului pot provoca urticarii.

Pe lângă acestea, oamenii dezvoltă alergii și la factorii externi, cum ar fi frigul, temperaturile ridicate sau expunerea îndelungată la radiațiile solare. Totuși, cele mai frecvente reacții sunt stârnite de înțepăturile de insecte, cum ar fi viespile, albinele, furnicile, păianjenii, țânțarii, ploșnițele și muștele.

De altfel, pe piele mai pot apărea pete și din cauza stresului.

Cum îți dai seama că ai o alergie

Simptomele alergiilor diferă în funcție de tipul acesteia. Cele mai frecvente alergii sunt: alergia alimentară, alergia la polen, alergia medicamentoasă, alergia la praf, alergia la veninul insectelor, dar mai sunt și alte tipuri de alergii.

În ceea ce privește alergia la praf și la polen, pot apărea simptome precum: nas înfundat, mâncărimi de ochi și nas, ochi umflați, tuse, reacții ale pielii, prurit, exfoliere, erupții cutanate.

Reacțiile alergice la alimente se manifestă prin: vărsături, limbă umflată, furnicături limbă, umflarea buzelor, a feței și a gâtului, crampe stomacale.

În cazul în care ești înțepat de o insectă la care ești alergi, e probabil să apară: dificultăți respiratorii, umflare la locul înțepăturii, scăderea tensiunii arteriale, piele iritată, anxietate, amețeală, tuse, presiune pe piept, posibil șoc anafilactic.

Reacțiile alergice la medicamente se manifestă prin: dificultăți respiratorii, buze și fața umflate, erupții cutanate, mâncărime, posibil șoc anafilactic.

Dacă vrei să afli dacă ești alergic la ceva, pentru a preveni apariția simptomelor, poți merge la medic pentru a se face o serie de teste. Astfel poți evita factorul care îți poate produce aceste simptome neplăcute, din timp.

Alergiile nu pot fi vindecate, însă se pot ameliora simptomele. Acestea se ameliorează prin medicamente, numai la recomandarea medicului specialist. Alergiile nu numai că produc senzații neplăcute, dar pot prezenta și un pericol pentru viață, în cazul șocului anafilactic. Trebuie să fii atent la organismul tău și la modul cum reacționează în urma contactului cu anumiți factori și substanțe.

Alergia pe piele e cel mai clar simptom că ceva nu este în regulă, iar pentru a afla cauza cel mai bine programezi un consult la medic.