Cum răspunde Silk District provocărilor dezvoltării urbane sustenabile
Mai mult de jumătate din populația planetei trăiește, în momentul de față, în mediul urban iar procentul este estimat să ajungă 60% până în 2030, și la 70% până în 2050. Orașele lumii ocupă circa 3% din suprafața planetei, și totuși sunt responsabile pentru 60-80% din consumul mondial de energie și 75% din emisiile de dioxid de carbon, potrivit ONU. Pe de altă parte, orașele reprezintă motor de creștere economică, fiind responsabile pentru aproximativ 60% din PIB-ul mondial. În acest context a devenit evidentă necesitatea implementării unor măsuri pentru o dezvoltare urbană durabilă. Silk District, un proiect amplu de regenerare urbană dezvoltat la Iași de Prime Kapital, răspunde provocărilor urbane moderne, incluzând soluţii pentru promovarea unei dezvoltări sustenabile.
Un proiect inovator, care crează spații verzi valoroase
Dacă dezvoltarea urbană rapidă a dus la creșterea poluării, afectând puternic sănătatea și starea de bine a locuitorilor, noile recomandări urbane pun accent pe strategii prin care se crează, în cadrul orașelor și în imediata lor vecinătate, medii naturale bazate pe principiile biodiversității. Fie că vorbim despre parcuri curate și spații pietonale ce abundă în verdeață, toate acestea contribuie la îmbunătățirea stării de bine a populației și a sănătății generale a orașului.
Silk District este un proiect care aplică recomandările internaționale de dezvoltare durabilă, fiind realizat fără a consuma resurse de zone verzi existente. Mai mult decât atât, proiectul va adauga la resursele verzi existente 40.000 m2 de spații verzi și de promenadă, organizate pe principii ecologice. Totodată, Silk District va aduce în Iași prima pădure urbană a orașului.
Soluții pentru un oraș mai puţin poluat
Măsurile pentru scăderea emisiilor de carbon, contributori importanți la poluarea orașelor, au o poziție privilegiată în agenda unei dezvoltări sustenabile. Una dintre cele mai importante măsuri ce poate fi luată în acest sens este încurajarea transportului public și a soluțiilor ecologice, precum mersul pe jos sau pe bicicletă și utilizarea mașinilor electrice.
Silk District oferă soluţii viabile. O parte semnificativă a deplasărilor către și dinspre noul cartier se va putea realiza cu ajutorul transportului public, zona beneficiind deja de infrastructură extinsă şi având capacitate de transport în comun neutilizată la potențialul său maxim. În plus, dezvoltarea pe conceptul de funcţiuni mixte reduce tendința de a utiliza maşina personală, oferindu-le locuitorilor acces, în apropiere, la birouri, magazine, spații de relaxare, cafenele și restaurante. Viitorul cartier al Iașului va fi car-free, accesul mașinilor fiind limitat. Astfel, se va pune accent pe mișcare, într-un mediu verde, lipsit de poluare.
Silk District este un concept de cartier modern, prietenos cu mediul şi care nu risipeşte resurse. Ansamblul va încorpora tehnologii moderne, ce asigură o eficiență energetică ridicată. Astfel, minin 30% din necesarul energetic al cartierului va fi asigurat din surse regenerabile. Silk District va dispune de panouri solare ce vor contribui la încălzirea apei ce va deservi sistemul de încălzire al clădirii, și de panouri fotovoltaice pentru obținerea de energie electrică “verde” ce va suplini alimentarea rețelei electrice aferentă ansamblului ce urmează a fi dezvoltat, cu preponderență a spațiilor comune.
În plus, în construcția și dotarea clădirilor sunt folosite materiale de calitate, ce asigură o izolație bună și împiedică pierderile de căldură, și echipamente moderne, cu randament ridicat.
Mai multe detalii despre proiect găsiți aici – https://silkdistrict.ro/