Cum putem trata râia la pisici? Este o afecțiune neobișnuită pentru feline
Râia la pisici poate reprezenta o mare problemă pentru orice iubitor de animale. Dar această afecțiune poate fi tratată cu ușurință dacă respectați niște pași elementari.
Spre deosebire de râia la om, râia la pisici este o afecțiune neobișnuită, ceea ce face ca proprietarii să nu o identifice întotdeauna imediat. Cu toate acestea, râia este extrem de contagioasă și se poate transmite între animalele de companie, așadar este crucial să se administreze tratamentul cât mai rapid posibil.
Ce este râia la pisici
Râia reprezintă o afecțiune cutanată care poate afecta diverse animale, inclusiv pisicile, însă nu se încadrează în categoria bolilor. În cazul pisicilor, râia este declanșată de prezența acarienilor, paraziți de mici dimensiuni care pătrund în pielea animalului de companie și generează senzații de mâncărime, descuamare, cădere a părului și inflamație.
Scabia canină (sau râia sarcoptică) poate afecta atât câinii, cât și pisicile, în ciuda termenului „canin” din numele său. De obicei, pisicile contractează acești acarieni de la câinii afectați care împart aceeași locuință. Acești paraziți produc răni, căderea părului și mâncărime.
Pe de altă parte, râia felină (sau notoedrică) este cauzată de un alt tip de parazit decât râia canină, însă simptomele pe care le induce sunt asemănătoare. Acarienii urechilor, cunoscuți și sub numele de râia auriculară sau otodectică, se găsesc în mod obișnuit în urechile pisicii. Acești acarieni se ascund, de obicei, în interiorul canalului urechii, dar pot afecta și urechea externă, determinând mâncărime și potențial deteriorarea timpanului pisicii.
Mătreața mișcătoare, cunoscută sub numele de Cheyletieloza, este cauzată de acarieni mici, albi, care se deplasează pe corpul animalului de companie. Acești acarieni pot afecta o varietate de animale de companie și pot, în unele cazuri, afecta și oamenii.
Trombiculoza este o afecțiune provocată de acarieni care se fixează pe pielea pisicii și se hrănesc cu sânge înainte de a cădea. Acești acarieni au o formă ovală, sunt de culoare portocalie și pot apărea pe diverse zone ale corpului pisicii, cum ar fi capul, labele sau burtica.
Demodecia felină, care poate cauza mâncărime și căderea părului la pisicile care au deja alte afecțiuni, este de asemenea cauzată de acarieni, dar nu intră în categoria râiei.
Cum se tratează râia la pisici
Așa cum este valabil și în cazul râiei sarcoptice la câini, există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru pisici. Este extrem de important să reții că niciodată nu trebuie să folosești produse destinate câinilor pe pisici. De ce? Deoarece concentrația și doza acestor produse sunt diferite și pot provoca efecte secundare grave la pisici.
De asemenea, este crucial să se stabilească cu certitudine dacă pisica ta suferă de râie sarcoptică sau râie felină, deoarece tratamentele pentru aceste două forme sunt distincte. La cabinetul nostru veterinar, putem determina tipul specific de râie de care suferă pisica ta prin intermediul analizelor microscopice sau a testelor de sânge.
Planurile de tratament pot implica medicamente cu aplicare locală, injecții sau administrare orală. La CuppyVet, avem la dispoziție produse specializate pentru tratamentul, prevenirea și controlul râiei. În cazul în care achiziționezi aceste produse fără recomandarea medicului veterinar, este esențial să te asiguri că sunt destinate pentru pisici și să verifici doza corectă în consultație cu specialistul veterinar, luând în considerare vârsta și greutatea pisicii tale.
Pisicile care manifestă simptome severe de mâncărime și inflamație pot avea nevoie de tratamente suplimentare, precum cortizonul și antibioticele.