Cum prelungești durata de viaţă a unui frigider. 5 tipsuri

de: alina.tibichi
10:45, 12 iul. 2021

Aproape că nu exista locuinţă fără electrocasnice. Cel mai des întâlnit este frigiderul. Ideal în special în timpul verii, când mâncarea trebuie ţinută la rece, pentru a nu se înăcri din cauza căldurii. În general, frigiderul e o investiţie pe termen lung. În el depozitezi carne, ouă, lactate, conserve desfăcute etc. Hai să vedem câteva lucruri care să te ajute să îl foloseşti cât mai mult. Așadar, cum să prelungești durata de viață a unui frigider?

Ca să foloseşti frigiderul cât mai mulţi ani, trebuie să ştii cum să-l întreţii. Acest lucru e va ajuta mai apoi să lungeşti durata de viață a unui frigider. Citeşte acest material ca să afli nişte trucuri utile.

Care este durata de viaţă a unui frigider?

Un frigider de calitate tine, în general, cam 10-15 ani. Bineînţeles, în tot acest timp trebuie să fie şi foarte bine îngrijit. Va funcţiona în parametri optimi atât timp cât este întreţinut ca la carte. Tocmai de aceea am încropit o listă cu recomandări în acest sens.

Frigiderul nu se ţine lângă sursa de căldură

Indiferent că ai spaţiu mare sau mic în bucătărie, asigură-te că frigiderul e departe de orice sursă de căldură. Asta înseamnă că nu trebuie să fie apropiat de cuptor, aragaz, calorifer şi chiar fereastră (vara, soarele încinge sticla ferestrei, generând căldură). Locul ideal pentru un frigider este spaţiul larg şi cât mai bine aerisit.

Setarea temperaturii interioare

În mod normal, un frigider trebuie să aibă între 0 şi 5 grade Celsius în interior. Vara însă poţi scădea cu 1-2 grade valoarea. Iarna însă ai grijă să rămâi la 5 grade. Şi aşa este rece. Dacă scazi temperatura şi iarna, frigiderul e suprasolicitat. Cu atât mai mult cu cât poate îl depozitezi într-o cameră mai răcoroasă.

Frigiderul se igienizează şi se dezgheaţă

Frigiderele moderne au un sistem de dezgheţare automată. Totuşi, şi ele trebuie „ajutate” cam de două ori pe an. Scoate frigiderul din priză, goleşte-l, apoi lasă-l să se dezgheţe de la sine. Dacă simţi vreun miros neplăcut în el, şterge-l cu detergent de vase, apoi cu bicarbonat amestecat cu lămâie. După aceea, ca să nu mai prindă miros neplăcut, foloseşte caserole cu capac pentru depozitarea mâncărurilor. Iar în uşa frigiderului, într-o cutie mică, pune fie nişte cafea măcinată sau boabe, fie puţin bicarbonat de sodiu.

Garnitură bună la uşă

Verifică periodic garnitura de la uşile frigiderului şi congelatorului. Aceasta trebuie, în mod ideal, să se lipească foarte bine de frigider, pentru a nu permite aerului rece să iasă ori aerului cald să pătrundă. În timp este normal ca bucata de garnitură să se deterioreze, dar o poţi înlocui, din fericire.

Temperatura ideală din frigider

În mod normal, temperatura interioară a frigiderului nu trebuie să depăşească 4-5 grade Celsius. Dacă se întâmplă invers, verifică garnitura şi dezgheaţă-l mai des. De asemenea, în cazul în care e o pană de curent, evită să deschizi frigiderul foarte des, pentru ca temperatura din interior să se păstreze cât mai mult până în maxim 4-5 grade Celsius.

Alte sfaturi pentru prelungirea duratei de viaţă a frigiderului

Ţine cont şi de următoarele lucruri:

  • frigiderul trebuie aşezat în poziţie perfect orizontală. Dacă ai podeaua în pantă, reglează poziţia frigiderului cu ajutorul rotitelor;
  • aspiră, o dată pe an, bobinele situate la baza ori în spatele frigiderului;
  • nu îl supraîncărca cu alimente;
  • nu-l lipi de perete. Lasă spaţiu suficient, pentru ca aerul să poată circula fără impedimente;
  • când cumperi frigider, verifică şi clasa climatică.

Semne că trebuie să cumperi un frigider nou

Întotdeauna să ai în vedere următoarele lucruri:

  • costul mare la electricitate. Dacă observi că se înregistrează mult în contoarul electric atunci când frigiderul e în priză, înseamnă că acesta consumă mult prea mult;
  • se formează condens şi gheaţă în exces în interior;
  • nu se aude deloc sau, dimpotrivă, e prea gălăgios;
  • are peste 10 de utilizare.