Cum poți scăpa de ratele de la bancă mai repede? Diana Voiniciuc, consultant financiar din Iași: „Are cel mai bun randament!”

de: Raluca COSTIN
02:00, 11 ian. 2025

Ieșenii care vor să scape de ratele la bancă pot consulta sfaturile oferite de Diana Voiniciuc. Tânăra din Iași este consultant financiar, cu sute de clienți în portofoliu și sute de mii de urmăritori pe rețelele sociale, unde îi informează cu privire la credite bancare, refinanțare sau investiții. Despre aceste subiecte discută într-un nou episod de #PodcastBZI, ce poate fi vizionat AICI

Diana Voiniciuc, consultant financiar din Iași, explică cum ar putea ieșenii să reducă perioada de creditare.

„Dacă iei un credit pe 30 de ani, recomandarea mea ar fi să fii deschis la plăți anticipate, mai ales în primii ani de creditare. De aceea, sfatul meu este să începi să investești în acest an, în plățile anticipate, dacă ai un credit. Are cel mai bun randament! De cele mai multe ori, în primii ani, dobânda este mare. Pentru că, odată cu trecerea timpului, tu, ca și client, returnezi banii împrumutați de la bancă. Motiv pentru care, recomandarea mea ar fi, mai ales în primii 5-7 ani, să faceți multe plăți anticipate. Să spunem că ai o rată de 1.500 de lei pe lună. Din aceasta, 1.100 de lei, dobânda și 400 de lei, principalul. În momentul în care îți permiți să plătești încă 400 de lei în plus pe lună, hai să zicem, în total, 2.000 de lei, tu plătești rata la zi și una în avans. Mare atenție! Când plătești cei 400 de lei, trebuie să faci o cerere la bancă cu plata anticipată, cu reducerea perioadei, nu ratei creditului. Aici există o greșeală pe care mulți oameni o fac. Au impresia că, dacă scad rata, o să-i avantajeze. Nu neapărat, pentru că banca o să îți scadă foarte puțin din rata lunară. Nu vezi rezultate, problema apare când crește IRRC-ul, ROBOR-ul și îți cresc iar ratele, e ca și cum o iei de la capăt. Eu tuturor clienților le recomand să plătească anticipat cu reducerea perioadei. Psihic, te ajută faptul că, în fiecare lună, tu reduci cu două luni creditul. Ai putea să îți închizi creditul la jumătatea perioadei. Nu spui de cei care au disponibilitate financiară mai mare și pot plăti mai mult la început”, susține Diana Voiniciuc.

Diana Voiniciuc, consultant financiar din Iași, despre cum poți scăpa de ratele la bancă

Tânăra explică și cum să procedeze ieșenii care au depășit perioada de 7 ani ai creditului.

„Ce se întâmplă în cazul celor care au depășit perioada de 5-7 ani de la obținerea creditului? În momentul acesta, m-aș gândi mai mult la o metodă de refinanțare. În momentul în care mai ai 18 ani de credit, deja au trecut 12, poți să iei în calcul refinanțarea, pentru că dobânda este destul de mare, în jur de 8 la sută, și îl poți refinanța într-un credit cu o dobândă de 5 la sută, pentru că depinde de bancă, de ce campanie prinzi. Îți vei scădea rata lunară cu diferențele care se plătesc anticipat și îl închizi mai devreme sau îl reduci de la 18, la 10 ani. Cu cât îți permiți să plătești mai mult la începutul creditului, cu atât e mai bine pentru tine. Te ajută și psihic acest lucru. Pentru oamenii care au credite, eu promovez ideea de a lucra eficient cu creditele. Dacă o să comparăm scadențarele, cât ai de plătit lunar, cu dobândă și toate detaliile, cu graficul nou, după refinanțare, diferențele sunt enorme. Eu știu cazuri concrete. Nu mai plătești dobânda pe termen lung, ci principalul. Poate, la prima vedere, nu se vede impactul, dar, pe termen lung, este o soluție plata anticipată”, mai spune consultantul financiar.

Tânăra din Iași mai spune că femeile și-au propus să fie independente, să nu depindă de banii bărbaților.

Ieșenii trebuie să ia în calcul veniturile lunare când se decid să ia un credit

Diana Voiniciuc, consultant financiar din Iași, susține că cei care vor să acceseze un credit ar trebui să țină cont de mai multe aspecte:

„La capitolul credite, problema este că persoanele nu țin cont de un anumit set de reguli. În primul rând, nu își permit creditul. Dacă mergi pe grad maxim de îndatorare, nu ai bani de avans, nu ai bani puși deoparte sau ai un avans minim – este și aici o capcană cu avansul minim de 5% la Prima Casă. În momentul în care fluctuează ratele, ce faci? Nu e ok din punctul acesta de vedere. Ne luăm case mult mai scumpe decât ne permitem, profităm la maximum de gradul acela de îndatorare, dăm un avans foarte mic, ceea ce nu e ok, pentru că o să ajungem în ipostaza în care o să trăim de la o lună, la alta greu”, susține Diana Voiniciuc, consultant financiar.

Un eveniment dedicat educației financiare s-a desfășurat la Iași. Ieșenii care vor să scape de ratele la bancă pot consulta sfaturile oferite de Diana Voiniciuc, specialist care discută despre asta într-un nou episod de #PodcastBZI.