Cum poți să salvezi o orhidee ofilită. Iată ce truc simplu trebuie să aplici
Se poate dovedi foarte util să știi cum poți să salvezi o orhidee ofilită, deoarece asta se întâmplă cu această floare de cele mai multe ori. Orhideea rămâne una dintre cele mai apreciate flori din România și reprezintă cadoul ideal. Mai mult, sunt printre cele mai vândute flori de ghiveci din țara noastră, și nu numai. Iar cu puțin ajutor, orhideea poate înflori de mai multe ori.
Fie că ați cumpărat-o sau ați primit-o cadou, trebuie să știți că orhideea nu este o plantă foarte pretențioasă. Cu toate acestea, ea are reguli stricte de îngrijire care trebuie respectate cu sfințenie. De multe ori, din dorința de a îngriji cât mai bine aceste plante, iubitorii de flori adeseori le udă excesiv ori le mută din ghiveci prea des. În alte situații le aplică prea multe tratamente, ceea ce poate duce la pierderea plantei. Dacă floarea dumneavoastră a ajuns însă în acest stadiu trebuie să știți că există câteva metode prin care o puteți readuce la „viață”.
Deşi pare complicat la prima vedere, orhideea este foarte uşor de îngrijit. Nu este o floare pretenţioasă şi nu trebuie udată prea mult, deşi mulţi fac greşeala aceasta. De asemenea, această plantă iubeşte lumina, aşa că trebuie păstrată într-un loc luminos, într-un ghiveci transparent, de preferat. Mai mult, e important de reţinut că nu ar trebui mutata prea des din ghiveci deoarece nu îi plac schimbările bruşte.
Cum salvezi o orhidee ofilită
Dacă orhideea ta dă semne că începe să se ofilească, una dintre cauze ar putea fi udatul în exces. Atunci când planta primeşte prea multă apă, aceasta împiedică oxigenul să pătrundă în rădăcini. Pe lângă asta, apa în exces va duce la putrezirea rădăcinilor, lucru ce le va împiedica să absoarbă substanţele nutritive.
Primul semn că plantă este udată prea des este vizibil la nivelul frunzelor. Acestea se vor dezvolta tot mai greu, urmând ca în final să se îngălbenească. Și totuși, există şanse mari să o salvaţi, numai dacă mai are câteva rădăcini neputrezite.
Care sunt pașii de urmat pentru a salva floarea
- Înclină ghiveciul cu orhideea şi scoate rădăcinile din vas, iar apoi curățați-le de compost.
- Dezinfectează în alcool lamele unei foarfece de tăiat via. Observa rădăcinile putrezite şi elimină-le.
- Cum salvezi o orhidee ofilită. Scurge apa de pe farfurioara pe care a stat ghiveciul şi spală ambele recipiente. Usucă bine atât farfurioara, cât şi ghiveciul.
- Amestecă pământul special pentru orhidee cu apa de la robinet într-o sită. Nu uita să scurgi apa în exces din recipient.
- Umple primii 3 cm de la fundul ghiveciului cu pământ umed şi apoi plasează planta în ghiveci. Apoi, adaugă compost peste rădăcini.
- Pune orhideea la locul ei obişnuit (într-un loc luminos).
Totodată, ar fi bine să știi și cum se udă corect orhideea. Așadar, planta trebuie udată doar atunci când pământul din primele straturi (3-6 cm) este uscat. Apoi, înlătură surplusul de apă care se scurge în farfuria de sub ghiveci. Și cel mai important, udă orhideea doar de două ori pe săptămână în timpul sezonului cald şi o singură dată iarna. Acum, că știi cum să salvezi o orhidee ofilită, te vei putea bucura cât mai mult de această minunată floare.