Cum poţi afla ce pH are solul din grădina ta şi de ce e atât de important
Poate că te întrebi cum anume poţi să îţi testezi pH-ul solului tău din grădină şi ce importanţă are în modul în care poţi cultiva anumite plante şi în felul în care ele se dezvolta. Pentru că îţi doreşti să îngrijeşti grădină şi plantele din ea într-un mod corect, iată cum anume poţi afla care este pH-ul pământului din curtea ta şi ce înseamnă acest lucru:
Ce înseamnă pH-ul solului?
Se poate să fi auzit acest termen şi să nu ştii ce înseamnă cu adevărat. El reprezintă o măsură a acidităţii sau a alcanitatii solului. Cu alte cuvinte, în momentul în care măsori pH-ul, poţi să ştii cât de acid este pământul. În orele de chimie de la şcoală cu toţii am învăţat că o substanţă este neutră dacă are pH 7, dacă este acida are 6.9 sau sub această limită, iar alcanitatea începe de la 7.1 şi poate să crească până la 14.
Dacă vrei să ştii care sunt exemplele de substanţe acide, putem aminti oţetul, care are un pH de 2-3 şi cafeaua, care are în jur de 5-6. Cele mai comune substanţe alcaline includ bicarbonatul de sodiu, care este în jur de 8-9 şi laptele de magneziu, cu 10-11. Se poate observa deci că este o varietate mare cu gamă largă de numere.
Plantele sunt mult mai puţin toleranţe, iar solul care este considerat că ar putea să cuprindă o plajă mare de plante care cresc bine, este cel de 6,5. Cele mai multe soluri se încadrează însă între 4 şi 8, iar cele acide sunt cele mai comune dintre toate.
Ce afectează solul din punct de vedere al pH-ului?
Dacă ne gândim al alcalinitate şi aciditate a solului, vorbim despre prezenţa sau absenţa unor minerale ce stau în straturile de bază, despre felul de apă de ploaie care cade deasupra solului respectiv, despre plantele cultivate frecvent acolo, despre fertilizatorul şi alte materiale de natură organică introduse în pământ.
Cum testezi pH-ul solului tău?
În primul rând, poţi să foloseşti nişte mici hartii speciale cu teste cumpărate pentru acest lucru. Se găsesc în comerţ şi poţi să afli imediat ce pH ai în sol. Este bine să iei mai multe mostre din mai multe zone ale grădinii pentru că diferă de la loc la loc şi să faci o hartă a curţii în funcţie de această informaţie.
O altă metodă este să verifici gustul şi textura apei tale de la robinet. Dacă ea este uşoară, atunci ai pH acid, iar dacă este mai dură, ai cel mai probabil pH alcalin. De asemenea dacă hortensiile tale sunt de un albastru frumos, atunci cel mai probabil că ai un pH sub 7.
Cum schimb pH-ul solului?
Din fericire de cele mai multe ori nu este necesar, însă dacă totuşi vrei, poţi să adaugi cafea măcinată în solurile prea alcaline, iar piatră de var măcinata în solurile prea acide, însă cu grijă pentru sănătatea ta şi a familiei.