Cum pot plăti românii mai puțin la facturi pe timp de iarnă! Puțini știu că trebuie să facă asta în casă

de: Mirela Gabriela Todosi
14:40, 16 oct. 2024

Iată cum pot plăti românii mai puțin la facturi pe timp de iarnă! Există câteva trucuri de încălzire precum aerisirea caloriferelor înainte de venirea frigului și depistarea locurilor pe unde se pierde căldura din locuință. Puțini știu că trebuie să facă asta în casă.

Cum pot plăti românii mai puțin la facturi pe timp de iarnă!

Iarna se apropie, iar românii sunt preocupați să afle cum pot economisi la facturi în sezonul rece. Există câteva trucuri care îi ajută pe cetățeni să plătească mai puțin la facturi pe timp de iarnă. Un prim pas este să fie curățate caloriferele înainte de a da drumul la căldură.

De asemenea, trebuie făcută aerisirea caloriferelor apoi să fie verificată centrala. Următorul pas este depistarea locurilor din casă pe unde se pierde căldura. Aproximativ 10-20% din căldura dintr-o cameră se pierde prin podea.

O metodă pentru a menține camerele mai calde și pentru a plăti mai puțin la facturi la iarnă este să se pună covoare în sufragerie și dormitor. Acoperirea unei mari părți din podea cu un covor de gros poate avea un efect pozitiv în reducerea pierderilor de căldură și în încălzirea camerei.

Cum trebuie pregătită locuința pentru sezonul rece

Românii care stau la bloc sau la casă și care dețin centrale termice sunt obligați să efectueze verificările tehnice pentru a preveni eventualele defecțiuni. Această verificare se face înainte de venirea iernii și costă aproximativ 500 de lei. Specialistul va verifica toate componentele centralei, inclusiv pompa, încălzirea și schimbătorul de căldură. Cine nu respectă regula nu doar că încalcă legea şi va primi o amendă uriașă, dar îşi poate pune şi viaţa în pericol.

Legea din România îi obligă pe cei care au centrale termice să efectueze anumite revizii periodice. În calitate de consumator de gaz, persoana trebuie să asigure efectuarea următoarelor lucrări:

  • verificarea instalației de utilizare a gazelor naturale – la fiecare 2 ani;
  • verificarea tehnică periodică a centralei termice – la fiecare 2 ani;
  • revizia instalației de utilizare a gazelor naturale – la fiecare 10 ani și după neutilizarea instalației mai mult de 6 luni sau după orice eveniment care ar fi putut afecta instalația de utilizare.

Românii au primit o veste proastă în prag de iarnă. La iarnă, România va fi nevoită să cumpere și mai multă energie la prețuri mai mari, iar asta se va vedea pe facturile cetățenilor. Sebastian Burduja a declarat că deși România a fost răbdătoare și a înțeles cumulul de factori care a dus la aceste scumpiri la energie, nu poate accepta la nesfârșit să plătească prețuri chiar și de trei ori mai mari decât alte state, în condițiile în care activează pe o piața energetică europeană unică.

,,De la anul, noi trebuie să ne aliniem la ce fac celelalte state membre şi anume să avem măsuri cinstite către acei consumatori vulnerabili. Asta înseamnă familii cu venituri mici, români care depind de un aparat medical cu un consum mare de electricitate în casele lor, înseamnă familii cu mulţi copii. Pentru aceşti români, cu siguranţă facturile nu au voie să crească.”, a precizat Ministrul Energiei.

Cert este că românii vor plăti aproape dublu la iarnă pentru facturile la energie. Pentru a mai reduce din costurile la facturi, cetățenii trebuie să se asigure că nu au pierderi de căldură în locuință, să facă aerisirea caloriferelor, dar și revizia centralei.