Cum ne dăm seama când corpul spune „nu”. Semnalele transmise de acesta
Sănătatea este cel mai de preț lucru din viața unui om. Astfel trebuie să fim foarte atenți când organismul ne transmite niște semnale că ceva nu ar fi în regulă, pentru a rezolva acea problemă. Cum ne dăm seama când corpul spune „nu”.
Cum ne dăm seama când corpul spune „nu”?
Analizele periodice trebuie făcute neapărat pentru a trata din timp o posibilă afecțiune ce ar putea apărea, indiferent dacă prezentăm simptome sau nu. Noi știm totuși cel mai bine prin ce trecem și ce simțim, astfel trebuie să învățăm să ne cunoaștem corpul pentru a fi capabili să citim semnalele pe care acesta ni le dă în momentul în care ceva nu este în regulă sau suntem depășiți de situație.
Senzația de oboseală este normală, însă nu este firesc să o simțim constant sau sever. Oboseala prelungită și accentuată poate fi un semn al unui sistem imunitar scăzut. Asta ne poate semnala că avem lipsă de calciu, zinc sau magneziu. Pe de altă parte, anumite afecțiuni precum bolile cardiovasculare, au acest tip de simptom. Chiar și dacă sursa nu este o afecțiune, corpul ne transmite că e momentul să luăm o pauză, să ne relaxăm și să avem mai multă grijă de propria persoană.
Pierderea bruscă în greutate este un alt semnal pe care ni-l dă organismul în momentul în care ceva nu merge în regulă. E alarmant atunci când slăbim 4-5 kilograme într-o lună. Asta poate fi, pe de-o parte semnul unei afecțiuni, cum ar fi tuberculoză sau cancer. Pe de altă parte, poate fi și semnul că organismul tău este epuizat și ai nevoie să îți reechilibrezi viața.
Dacă ai dificultăți de respirație, nu trebuie să ignori acest lucru. Chiar dacă, poate, lucrezi într-un mediu toxic sau fumezi, acest lucru nu este normal să se întâmple și trebuie să consulți un medic. Acesta poate fi un semn al astmului bronșic sau al altor afecțiuni pulmonare. De altfel, respirația îngreunată este un semn și al atacurilor de panică.
Semnalele transmise de organism nu trebuie ignorate
Deși durerile de cap sunt un lucru comun cu care se confruntă toată lumea, la un moment dat în viață, acestea nu trebuie să devină o normalitate în viața noastră. Acestea pot apărea din cauza unor afecțiuni, cum ar fi probleme oculare, disfuncții ale fierii sau chiar hemoragie cerebrală, însă pot fi semnul unei epuizări accentuate sau a faptului că stai prea mult în fața ecranelor.
Un alt semnal de alarmă este menstruația neregulată, abundentă și dureroasă. Acest lucru este o disfuncționalitate și poate semnala infecții sau chisturi ovariene.
Stările alternative de dispoziție, constante, nu sunt normale. Aceste pot anunța dereglări hormonale ce, netratate, pot duce la complicații. De asemenea, depresia moderată netratată poate evolua și trece spre o fază accentuată, periculoasă, de care nu putem scăpa fără ajutorul unui psiholog.
Sănătatea mintală este foarte importantă deoarece aceasta poate influența în mod direct sănătatea totală a organismului nostru. Important este să știm că nu suntem singuri, e normal să cerem ajutor când corpul spune „nu”, indiferent dacă este vorba de afecțiuni sau epuizare.