Hepatita B: cum mă pot proteja?
Cum mă pot proteja de hepatita B? Hepatita B este o afecțiune a ficatului cauzată de virusul hepatitei B (VHB). Acest virus perturba funcția hepatică și provoacă leziuni patologice. Un procent mic din cei infectați nu poate scăpa de virus și infecția devine apoi cronică, crescând riscul de a muri de ciroză sau cancer la ficat.
Cum se transmite hepatita B?
Virusul hepatitei B este răspândit prin contactul cu sângele sau fluidele corporale ale unei persoane infectate, cum ar fi virusul imunodeficienței umane (HIV). În schimb, virusul hepatitei B este de 50 până la 100 de ori mai infecțios decât HIV.
Principalele căi de transmitere a infecției cu VHB sunt:
de la mamă la copil în momentul nașterii (transmiterea perinatală);
între copii;
în timpul injecțiilor și transfuziilor nesigure;
în timpul contactului sexual neprotejat.
La nivel mondial, virusul este transmis cel mai adesea de la mamă la copil, între copii (în special în familie) și prin reutilizarea seringilor și acelor nesterilizate. Înainte de utilizarea de rutină a vaccinului împotriva hepatitei B, în multe țări în curs de dezvoltare, aproape toți copiii au fost infectați cu acest virus.
Cum se răspândește hepatita B?
Virusul hepatitei B NU este răspândit prin schimbul de ustensile, alăptarea, îmbrățișarea și sărut, sau prin tuse, strănut sau scăldat într-o piscină.
Cum mă pot proteja de hepatita B?
Vă puteți proteja de hepatita B prin vaccinare. Vaccinul împotriva hepatitei B este extrem de sigur și eficient. Din 1982, mai mult de un miliard de doze au fost utilizate în întreaga lume. Vaccinul este 95% eficient în prevenirea hepatitei cronice B. Oferă protecție de cel puțin 20 de ani.