Cum îți poți prepara singur bere de casă, după rețeta bunicii din Bucovina!

de: BZI.ro
09:15, 18 iul. 2024

Pentru a prepara o bere de casă de cea mai bună calitate, rețeta bunicii spune că este esențial să dați timp fermentării, procesul fermentării poate să dureze chiar și 30 de zile.

Dacă te vei încumeta să faci bere de casă, după rețeta bunicii, vei vedea că tot procesul merită cu adevărat și nici nu este prea greu.

Cum să faci bere de casă după rețeta bunicii

Berea de casă este o băutură hrănitoare, cu multe vitamine și care vă ajută să vă răcoriți în zilele fierbinți de vară sau pur și simplu vă oferă un pic de tihnă plăcută și aromată.
Pentru a ieși berea la fel de bună ca în rețeta bunicii aveți nevoie de 15 litri de apă, un sfert kilogram orz prăjit, 50 de grame frunze hame, acestea se găsesc la plafar sau chiar la piață, 650 grame zahăr, 40 gramde drojdie de bere.

În ceea ce privește modul de preparare, veți pune la fiert apa cu orzul într-un vas încăpător și lăsați să fiarbă lent, la foc moale, în jur de două ore. După care se adaugă hameiul și se mai fierbe un sfert de oră, apoi se oprește focul și se adaugă zahărul. Se amestecă puțin și apoi se lasă la răcit.
Când fiertura este doar puțin călduță, se strecoară, se adaugă drojdia dizolvată, se amestecă bine și se trage în sticle de sticlă cu ajutorul unui furtun.

Se pun dopuri la sticle, se înfășoară în tifon și se leagă, acestea trebuie să fie bine legate. Nu trebuie să umpleți sticlele până sus ci lăsați două degete spațiu pentru a avea loc fermentarea.
Se poate consuma după 6 – 7 zile, veți avea surpriza să constatați ce gust plin și bogat are berea făcută în casă, mai bună decât țuica și chiar vinul.

Motive pentru care ar fi bine să bei o bere

Atât timp cât este consumată în cantități moderate, berea este benefică pentru sănătate. În comparație cu vinul, o altă băutură alcoolică recomandată în cantități moderate pentru beneficiile sale, berea are un conținut mai mare de vitamina B și de proteine, având aceeași cantitate de antioxidanți. Un alt avantaj al berii este că e bogată în minerale care au un efect pozitiv asupra proceselor metabolice.

Berea de casă consumată în cantități moderate scade colesterolul datorită conținutului ridicat de fibre.
Datorită conținutului ridicat de silciu, despre care se știe că mărește densitatea la nivel osos, berea întărește oasele.
Consumul de bere scade riscut de infarct. Spre deosebire de persoanele care nu beau bere, consumatorii ocazionali de bere în cantități moderate au șanse cu 40 – 60% mai mici să facă infarct. Berea scade riscul de infarct, dar și al apariției altor boli cardiovasculare.

Un alt beneficiu pe care îl are berea este că are efecte pozitive asupra memoriie, așă că cei care consumă în cantități moderate bere au șanse mai mici să sufere de o formă de demență sau să dezvolte Alzheimer.
Berea de casă după rețeta bunicii are 2,8% alcool adică 1,6 unități de alcool iar doza săptămânală de alcool ar trebui să se limiteze la 14 unități de alcool, de aceea trebuie să fiți responsabili pentru a putea beneficia de anumite proprietăți.