Cum îți poți calcula singură perioada fertilă? Metode simple de identificare

de: BZI.ro
11:06, 12 apr. 2023

Dacă nu știi cum îți poți calcula singură perioada fertilă, ai nimerit cum nu se poate mai bine! În acest articol îți prezentăm cele mai simple metode de identificare a acestei perioade.

Perioada fertilă se referă la zilele în care este cel mai probabil să rămâi însărcinată. Dacă încerci să ai un copil și nu reușești, este util să-ți identifici „fereastra fertilă” (5 zile înainte de ovulație și ziua ovulației). Ovulația face parte din ciclul menstrual și are loc indiferent dacă ovulul este eliberat sau nu din ovare pentru a fi fertilizat de spermatozoizi.

Există mai multe moduri de a-ți determina fereastra fertilă. Acestea includ metoda calendarului, testarea ovulației, modificările mucusului cervical, temperatura bazală a corpului și ecografia transvaginală. Ovulația este momentul în care un ovul matur este eliberat, ajunge în trompele uterine și este fertilizat, după care se formează un embrion. Sarcina este posibilă doar cu câteva zile înainte de ovulație și după actul sexual din în ziua ovulației. Acest lucru se datorează faptului că spermatozoizii supraviețuiesc în lichidul cervical doar pentru o perioadă scurtă de timp după ejaculare.

Cum îți poți calcula singură perioada fertilă? Iată care sunt cele mai simple de identificare

Pentru a-ți recunoaște „fereastra fertilă”, există și câteva indicii, denumite „semnalele de alertă” ale corpului tău care te anunță în această privință. Ovulația este controlată de o glandă din creier, care poartă numele de hipotalamus și care este responsabilă pentru controlul hormonilor ce reglează ciclul menstrual. Cel mai evident semnal este constituit de modificările mucusului cervical, în urma secreției de estrogen. Acesta devine asemenea albușului de ou (în ceea ce privește consistența), devenind în acest fel un indicator al perioadelor fertile.

Alți indicatori ai fertilității sunt creșterea libidoului, apariția crampelor abdominale și a petelor (sângerare maro), care apar atunci când ovulul se maturizează. Temperatura bazală este temperatura corpului în repaus. De regulă, temperatura corpului variază în funcție de activitate, dietă, modificări hormonale, obiceiuri etc. În timpul ovulației, temperatura bazală a corpului crește. O altă modalitate ușoară de a determina dacă ești fertilă este să folosești un kit de testare a ovulației.

Alte metode de identificare a perioadei fertile

Cele mai comune sunt metoda calendarului și metoda care măsoară modificările temperaturii bazale a corpului și ale mucusului cervical. O metodă care le include pe toate trei se numește simpto-termala.

O altă modalitate de a determina dacă ești fertilă este să folosești teste de ovulație, care sunt similare cu testele de sarcină și măsoară nivelul hormonului luteinizant (LH) din urină. LH acționează pentru a stimula ovulația. Este posibil să fie nevoie să faci aceste teste câteva zile la rând chiar înainte de ziua ovulației.

Există, de asemenea, teste de salivă care detectează nivelurile hormonului estrogen, care crește înainte de ovulație. Poate fi folosit atât de femeile cu cicluri menstruale regulate, cât și neregulate. În majoritatea cazurilor, astfel de teste sunt foarte ușor de utilizat.

Alte semne care pot indica faza ovulatorie sunt cresterea libidoului, dezvoltarea crampelor abdominale, spotting-ul sau durerea de sân. Ovulatia poate fi monitorizată prin ecografie transvaginală.