Cum își pot proteja copiii de COVID părinții care nu vor să-i vaccineze
Un subiect sensibil – vaccinarea anti-COVID a copiilor – este abordat de profesorul Cristian Apetrei, specialist în Boli Infecțioase şi Microbiologie la Facultatea de Medicină şi la Școala Doctorală de Sănătate Publică a Universității din Pittsburgh.
Apetrei pune reticența părinților de a-și vaccina copiii pe seama câtorva „medici iresponsabili care apar și urlă ca disperații tot felul de tâmpenii”.
„Neadevărate. Și, mai ales, documentabil neadevărate. Și față de care nu este luată nicio măsură. Nici măcar o atitudine”, scrie Apetrei.
„Nu pot judeca părinții care, bombardați fiind din toate direcțiile cu informații false și inflamante, stau în dubiu dacă să-și vaccineze copiii sau nu. Pot înțelege. Dacă cineva crede că o intervenție medicală ar putea face rău, este normal să aibă reticente în a-și supune copilul acestor ‘riscuri’. Bine, este aici și o chestiune de raționament, logică şi capacitate de a analiza raporturile dintre riscuri şi beneficii”, continuă el într-o postare pe Facebook.
În ciuda multor necunoscute legate pandemia un lucru este cert, arată profesorul:
„Fiecare părinte își iubește copilul și ar face orice pentru că să-l protejeze și să-l ferească de rău.”
El aduce în discuție experiența din Israel și citează un studiu publicat în revista Science pentru a-i ajuta să se decidă pe părinții care ezită să-și vaccineze copii.
Studiul raportează că, în situația în care copiii nu sunt vaccinați anti-SARS-CoV-2, ei pot beneficia de protecția conferită de vaccin contacţilor lor (părinților).
Autorii au investigat transmiterea virusului la copii în trei perioada distincte:
- înainte de introducerea vaccinului
- în cursul unei perioade precoce de administrare a vaccinului (17/01/2021 – 28/03/2021, perioada de circulație a variantei Alpha, la părinți vaccinați cu doua doze vs. fără vaccinare)
- în cursul unei perioade mai tardive (11/07/2021 – 30/09/2021, perioada de circulație a variantei Delta, părinți vaccinați cu booster vs. părinți vaccinați cu doua doze)
Conform sursei citate, vaccinarea măcar a unui părinte a redus riscul de contractare a infecției de către copil cu 26.0% și, respectiv, 20.8% (perioada precoce vs perioada tardivă).
De asemenea, vaccinarea ambilor părinți a fost asociată cu o reducere a riscului de contractare a infecției de către copil cu 71.7% și, respectiv, 58.1% (perioada precoce vs perioada tardivă).
Concluzia: vaccinarea părinților conferă o protecție substanțială copiilor nevaccinați dintr-o casă.
Apetrei concluzionează că părinții își pot proteja copii de COVID chiar dacă nu îi vaccinează.
„Cum? Să se vaccineze părinții.”