Cum învățăm copiii să creadă în Dumnezeu? Sfaturile părintelui Calistrat Chifan – VIDEO

de: BZI.ro
10:30, 10 feb. 2023

Nu este ușor să îi învățăm pe copii să creadă în Dumnezeu, dar cu puțină răbdare nimic nu este imposibil. Descoperă, în rândurile următoare, sfaturile părintelui Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași.

Credința nu se impune, ea se transmite cu răbdare și dragoste. Tocmai de aceea, un copil nu trebuie forțat să se roage sau să creadă în Dumnezeu. El va trebuie să conștientizeze singur acest lucru, însă doar cu ajutorul părinților. Astfel, Biserica încurajează botezul copiilor şi participarea lor la celelalte Sfinte Taine. Dacă în timpul copilăriei copilul nu-L simte pe Dumnezeu, el va fi mai puţin liber să-L descopere ca adult.

Cum învățăm copiii să creadă în Dumnezeu? Iată cele mai bune sfaturi ale părintelui Calistrat

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, pentru ca un copil să înțeleagă cine este Dumnezeu, are nevoie ca în poveștile de seară ale mamei să regăsescă un înger care îl ajută pe cel mic să facă o faptă bună sau pe Dumnezeu ocrotindu-l de un rău.

Îndrăgitul duhovnic a amintit o întâmplare prin care a trecut cu un băiat de 14 ani, care nu credea în Dumenzeu. Dar, cu multă înțelepciune și răbdare, părintele Calistrat a reușit să-l facă pe copil să creadă în Dumenzeu. Iată la ce trucuri a apelat.

„Un copilaș, ca să înțeleagă cine-i Dumnezeu, are nevoie de poveștile de seară ale mamei cât este micuț, în care un îngeraș îl ajută pe un copil să facă o faptă bună, Dumnezeu îl ocrotește de un rău. Eu am avut, chiar, un băiat îndărătnicuț și folosesc termenul îndărătnicuț, pentru că vorbeam cu el ca cu gardul. Avea 14 ani și a spus așa: „Nu vreau să cred în Dumnezeu.” Zic: „Bine, dar ce știi tu despre Dumnezeu ca să nu crezi în El?” – „Nu știu nimic și nu mă interesează.” – „Vezi? Asta e greșeala. Te rog, dacă vrei, caută Mica Biblie și dacă nu ți-o caut eu și te rog să citești primele șapte zile ale Facerii. Studiază-le cu atenție și dacă te-a impresionat ceva, caută-mă și îmi spui și dacă nu te-a impresionat, nu mă căuta și nu-mi spune.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Vreau să-L lași pe Dumnezeu să stea liniștit acolo la tine, chiar dacă n-ai nevoie de El”

Reușind să-l aducă pe tânăr pe calea cea dreaptă, părintele Calistrat l-a împărtășit, l-a spovedit și i-a dat și un mic canon: să rostească Tatăl Nostru de șapte ori dimineața, să spună Împărate Ceresc tot de șapte ori seara și să facă șapte mătănii zilnic. În final, copilul i-a mărtusit că a început să creadă în Dumnezeu și a continuat să citească din Mica Biblie, așa cum i-a recomandat duhovnicul să facă.

„Și, după trei săptămâni, vine cu mama lui și-mi spune: „Părinte, ați vrea să-mi spovediți băiatul?” – „Da”. Zic: „Zi, Alexuțu.” – „Părinte, m-am gândit. E adevărat că n-am conștientizat niciodată cum plouă, cum e făcut pământul ăsta, cum e cerul, cum sunt planetele, dar totuși când am citit din Mica Biblie așa, parcă mi-am dat seama. Acum eu nu știu că Dumnezeu a putut face toate astea, dar e clar că nu-s făcute de om. Și atunci prefer să cred, până o să am eu un semn mai bun că el este și că mă ascultă.” Și i-am spus: „Tu cere-I în fiecare zi să-ți dea un semn, că El o să-ți dea un semn.” Și a acceptat, s-a împărtășit, l-am spovedit, am vorbit cu el normal, mi-a promis.

Nu i-am dat mult, șapte mătănii, șapte Tatăl Nostru dimineața și șapte Împărate Ceresc seara. Și a zis: „Părinte, e ușor. Le termin în câteva minute, nu mi se pare greu.” Ca, după un timp, când m-a întâlnit să-mi spună: „Să știți că am mai citit în continuare prin Biblie câteva învățături și-s chiar frumoase.” – „Citește cât vrei tu, eu nu-ți cer mai mult, dar vreau să-L lași pe Dumnezeu să stea liniștit acolo la tine, chiar dacă n-ai nevoie de El. Poate într-o zi ai nevoie de ceva, iar dacă e lângă tine, vede și te ajută. Dacă L-ai fugărit, nu te poate ajuta.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.