Cum funcționează sistemul reproducător feminin? Informații pe care ar trebui să le cunoască toate femeile
Sistemul reproducător feminin reprezintă un sistem complex de organe, interne și externe, care se află în zona pelvină a trunchiului. Formarea aparatului genital feminin are loc în perioada intrauterină, la naștere femeia având deja numărul total de ovocite de care are nevoie.
Unul dintre rolurile sistemului reproducător feminin este de a produce ovule pentru a fi fertilizate și de a crea spațiul și condițiile de care are nevoie un copil pentru a se dezvolta. Pentru ca acest lucru să aibă loc, aparatul genital feminin deține și structurile necesare, pentru a ajuta la întâlnirea spermatozoizilor de la un bărbat cu ovulul femeii.
Din ce este alcătuit și cum funcționează sistemul reproducător feminin? Organele interne
Organele genitale interne sunt următoarele: trompele uterine, ovarele, uterul și vaginul. Ovarele constituie organe pereche, care au formă de migdală și o lungime de aproximativ trei centimetri. Rolul acestora este atât ovogenetic, cât și endocrin. Ovarele produc ovule, celule reproducătoare feminine, în cadrul foliculilor ovarieni.
Trompele uterine reprezintă conducte musculo-membranoase, care creează o legătură între ovare și uter. Acestea au rolul de a asigura transportul spermei până la ovul și de a duce înapoi ovulul fecundat până în uter. Trompele sunt alcătuite din trei segmente, și anume: istmul, ampula și infundibulul.
Uterul este organul în care se dezvoltă fătul în timpul sarcinii. Are formă de pară și este format dintr-o porţiune inferioară (cervix sau col uterin) şi o porţiune superioară, respectiv corpul uterului. Între ele se află o porţiune îngustă, numită istm.
Vaginul reprezintă un canal musculo-conjunctiv, care leagă uterul de vulvă. Acesta se poate dilata cu ușurință, fiind un organ elastic.
Structurile exterioare ale sistemului reproducător feminin
Sistemul reproducător feminin, cuprinde, la exterior, o structură numită vulvă. Aceasta este alcătuită din: labii, clitoris și o serie de glande.
Labiile reprezintă mici clapete sau falduri, care se află de o parte și de alta a deschiderii vaginului. Acestea există în două straturi, cele exterioare numindu-se labii mari și cele interioare labii mici.
Muntele lui Venus este un țesut adipos, care se află deasupra labiilor și care se acoperă cu păr încă din perioada pubertății.
Deschiderea vaginală constituie intrarea în vagin, iar deschiderea uretrei reprezintă capătul tubului care transportă urină de la vezică la exterior (uretra).
În ceea ce privește clitorisul, acesta este un mic organ erectil, localizat în partea superioară a labiilor. În timpul excitării, acesta se umple cu sânge, asemenea organului sexual masculin. Organul este foarte sensibil şi este principala sursă de plăcere sexuală feminină.
Glandele Bartholin (sau glandele vestibulare) reprezintă glande situate de o parte şi de alta a orificiului vaginal. Acestea produc o substanţă lipicioasă pentru a lubrifia vulva şi vaginul în timpul contactului sexual.