Cum faci mască de protecție acasă din bumbac
Masca de protecție de față (chirurgicală, de unică folosință), este unul dintre obiectele esențiale pentru apărarea organismului de viruși şi bacterii atunci când intrăm în contact cu persoane posibil infectate de noul coronavirus.
Dacă însă nu aţi reușit să cumpărați măști chirurgicale de unică folosință din cauza stocurilor epuizate, vă puteți confecționa acasă o mască de de față pentru a vă proteja atunci când este necesar să ieșiți din casă și să ajungeți în locuri ce ar putea fi aglomerate. Iată cum se face masca de protecție acasă și ce materiale sunt necesare pentru a o confecționa!
Diferența dintre măștile chirurgicale din comerț și măștile de protecție ce pot fi confecționate acasă constă în distanța dintre firele care formează materialul. Măștile chirurgicale din comerț sunt confecționate dintr-un material fabricat prin presare, iar firele nu sunt țesute ori tricotate, tocmai din acest motiv anumite fibre par că sunt lipite într-un mod neregulat.
Cum faci mască de protecție acasă din bumbac
Conform unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, măștile de protecție confecționate acasă, spre deosebire de cele chirurgicale din comerț, ajung să filtreze aproximativ jumătate dintre particulele și virusurile din aer. Nici măștile chirurgicale din comerț nu opresc particulele 100%, ci în proporție de 96%.
Tot în urma studiului efectuat de către cercetători, aceștia au declarat faptul că prosoapele de bucătărie textile și materialul din care sunt făcuți sacii de unică de folosință pentru aspirator opresc cele mai multe bacterii, spre deosebire de materiale precum mătase sau in.
Materiale utilizate pentru a testa măști de protecție acasă (în ordinea din tabel: 100% bumbac – material de tricou, eșarfă, prosop de bucătărie din material textil, față de pernă – simplă și antimicrobiană, mască chirurgicală, filtru aspirator, amestec de bumbac, lenjerie și mătase). Sursa studiu
Cum faci mască de protecție acasă din bumbac
Pentru a acoperi corect fața, masca de protecție făcută în casă trebuie să aibă dimensiunea de minim 19 cm x 9,5 cm.
Ce ai nevoie: O bucată de material de bumbac, poate fi și un tricou din 100% bumbac, cu o latură de 21 de cm; O foarfecă; Bolduri; Ac și ață – dacă nu ai mașină de cusut; Elastic; Un creion normal sau de croitorie.
Pe două dintre laturile măștii vor fi pliurile, iar acestea trebuie orientate de sus în jos, pornind măsurarea măștii din partea de sus. Se fac semne pe material, iar acesta se îndoaie pentru a putea face pliurile. Astfel: Se lasă un 1 cm rezervă și 4 cm de la margine. Urmează pliul de 3 cm, se lasă 1 cm, apoi se face pliul de 2,5 cm. Se lasă 1,5 cm, apoi se face pliul de 3 cm, apoi rămân 4 cm plus 1 cm de rezervă.
Sunt trei pliuri ce trebuie orientate în jos, cu mici distanțe între ele. Se coase latura de jos și latura de sus și se face un tiv prin care mai târziu se poate strecura firul de întăritură. Se poate folosi ac și ață dacă nu ai mașină de cusut. După ce a fost cusut tivul, în partea de sus a măștii se pune firul de întăritură. Acum, marginile măștii se îndoaie și se cos, dar se lasă un canal de aproximativ 1cm pentru elastic. Elasticul poate fi de aproximativ 18 cm lungime, lat de 0,5 cm și moale, pentru a nu te răni în zona urechilor. Este indicat să faci cât mai multe măști de protecție pentru a le putea schimba atunci când este nevoie.