Cum faci economie la încălzirea casei. Sfaturi pentru sezonul rece

de: Radu Vasiluta
10:38, 22 oct. 2019

Cum faci economie la încălzirea casei. În sezonul rece, facturile la utilităţi cresc considerabil, însă uneori fără a obţine un confort minim.

Fie că sunteţi chiriaş său proprietar – în ambele situaţii -, încălzirea eficienţa este esenţială. Cu sfaturile noastre puteţi economisi energie şi bani, iar în acest fel, puteţi minimiza impactul negativ asupra mediului. Totodată, veţi creşte eficienţa energetică a gospodăriei dumneavoastră.

Cum faci economie la încălzirea casei

Aşadar, în cele ce urmează vă prezentăm 9 sfaturi pentru a economisi energie şi totodată să aveţi şi căldura în casă.

1. Alegeţi sistemul potrivit de încălzire

Sistemele vechi de încălzire sau cele care nu au fost modernizate risipesc energie şi bani. Folosind un sistem modern de încălzire, vă puteţi reduce cu până la 20% costurile cu încălzirea şi proteja mediul înconjurător în acelaşi timp.

2. Reduceţi temperatura ambientală

Reducând temperatura camerei cu numai un grad puteţi economisi 5-6% din energia necesară încălzirii – aşadar, asiguraţi-vă că setaţi termostatul în mod corect. În camera în care vă petreceţi majoritatea timpului recomandam o temperatură de 20-22 grade Celsius, în dormitor recomandam 17-18 grade, iar în baie 22-24 grade.

3. Cum faci economie la încălzirea casei. Ventilarea

Păstraţi uşile şi ferestrele bine închise. Evitaţi ventilarea continuă prin ferestre rabatate, deoarece procedând în acest mod, se răceşte faţada clădirii şi ajungeţi în situaţia în care încălziţi de fapt exteriorul. Prin fereastra întredeschisă se va evacua căldura, determinând răcirea pereţilor, conducând astfel la încălzirea atmosferei adiacente clădirii. Introduceţi valuri mari de aer proaspăt într-un timp mai scurt. Pentru a face acest lucru, deschideţi ferestrele din zone opuse ale casei, timp de cinci minute.

4. Reduceţi pierderile de căldură

Cum faci economie la încălzirea casei. Ţineţi închise uşile camerelor în care s-a efectuat încălzirea pentru a nu pierde aerul cald din interior. Trageţi draperiile, obloanele cu role sau jaluzelele, în acest mod încăperile se vor menţine la temperatura dorită un timp mai îndelungat. Profitaţi de sursele gratuite de energie, cum ar fi lumina naturală a soarelui, şi ridicaţi obloanele atunci când este însorit.

5. Economisiţi apa caldă

Încălzirea apei utilizează peste 12% din necesarul energetic. Reduceţi cantitatea utilizată de apă caldă făcând dus în loc de baie. Astfel, veţi economisi apă în mod substanţial (aproximativ 50 l), dar şi energie termică.

6. Evitaţi sistemele care consumă foarte multă electricitate

Evitaţi încălzitoarele electrice cu ventilator, deoarece încălzirea pe bază de electricitate este ineficientă şi foarte scumpă. Atât încălzitoarele electrice cât şi cele cu infraroşu consuma o cantitate importantă de energie.

7. Verificarea periodică a sistemului de încălzire

Cum faci economie la încălzirea casei. În cazul în care caloriferele nu se încălzesc bine, acestea trebuiesc aerisite. Verificaţi în mod regulat sistemul vechi de încălzire pentru a vă asigura că funcţionează eficient în termeni de cost şi energie. Acest lucru va ajuta să evitaţi defecţiunile şi emisiile de poluanţi. Mentenanţa cazanelor în condesatie pe gaz este extrem de importantă.

8. Utilizaţi un sistem inteligent de control al încălzirii

Sistemele moderne de încălzire sunt dotate cu sisteme inteligente de control care vă permit să ajustaţi temperatura în funcţie de obiceiurile dumneavostra zilnice. Pentru toţi cei ce se ghidează după principiile ecologice şi ale economisirii, sistemul inteligent de control este o achiziţie esenţială.

9. Cum faci economie la încălzirea casei. Utilizaţi alte „sisteme de încălzire”

Dacă vă este frig în timpul iernii, indiferent cât de cald este în interior, încercaţi şi metodele tradiţionale. O sticlă cu apa caldă, o pătură călduroasa sau relaxaţi-vă picioarele într-un vas cu apa caldă şi saruri de baie cu minerale.