Cum faci cel mai bun hummus la tine acasa
Secretul ca sa faci un humus bun este sa exersezi. O sa-ti iasa si din prima, dar pe masura ce il tot prepari, vei vedea ca va fi din ce in ce mai bun. Si asta fiindca nu-ti va mai fi atat de teama sa improvizezi si sa urmezi, mai degraba, gustul, decat reteta!
Cel mai bun humus se face cu tahini!
Pentru un humus de baza ai nevoie de doua ingrediente principale: naut si tahini sau pasta de susan. Multe retete de humus se fac si fara tahini, insa, daca nu-l folosesti, e posibil ca humusul sa aiba un gust prea puternic de naut. Eu prefer intotdeauna sa adaug pasta de susan la humus fiindca ii schimba gustul total – il “indulceste” si il face mai apropiat de gustul humusului de la restaurantele turcesti.
Ce trebuie sa stii despre humus inainte de a-l consuma?
Cat despre naut, cel mai la indemana este sa cumperi naut la conserva, care este deja prefiert. Poti face humus si cu naut uscat, dar pentru asta trebuie sa tii boabele la inmuiat cel putin opt ore si dupa aceea sa le mai fierbi inca jumatate de ora – o ora. De asemenea, nautul trebuie curatat de invelisul extern pentru ca humusul sa fie cat mai fin. Eu am incercat si aceasta varianta si, marturisesc, ca nu m-a impresionat – nu doar ca mi-a luat foarte mult timp, dar nici nu mi-a iesit un humus foarte cremos.
Restul ingredientelor din humus sunt ca sa ii dea gust: usturoi, chimion (il poti pune sau nu, nu e obligatoriu), zeama de lamaie, ulei de masline. Aici poti sa improvizezi singura. Daca n-ai mai facut humus pana acum, tine-te de reteta, dar gusta humusul des si nu-ti fie teama sa adaugi ce simti ca lipseste.
De asemenea, e important sa mixezi bine ingredientele in blender pentru ca humusul sa iasa cat mai fin. Nu e mare filosofie sa faci humus – cu totul nu-ti ia mai mult de cinci minute. Mie imi place humusul facut in casa fiindca stiu ce pun in el. De multe ori, humusul de la supermarket nu e cel mai sanatos lucru pe care il poti manca la pranz, asta fiindca are si conservanti in el…
Ingrediente:
- 200 de grame de naut la conserva
- 2 linguri de suc de lamaie
- 2 catei de usturoi
- 1 lingurita de chimion macinat
- sare
- 100 ml de tahini (pasta de susan)
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 lingurita de paprika
Preparare:
Scurge lichidul din conserva intr-o cana – vei avea nevoie de cateva linguri ca sa diluezi humusul. Pune in blender nautul, sucul de lamaie, usturoiul, chimionul, un praf de sare, tahini si doua-trei linguri de lichid de la nautul din conserva (poti pune si apa). Pulseaza unu-doua minute pana obtii o pasta fina si cremoasa.
Cel mai important este sa gusti humusul pe masura ce il prepari. Nu o sa-l nimeresti din prima! Mai adauga lamaie si sare daca e nevoie. Si chiar usturoi. Daca ti se pare ca humsul este prea dens, mai poti picura si putina apa. Totul este sa nu-ti fie frica sa experimentezi. Cand ai ajuns la un humus cat mai aproape de gustul tau, opreste blenderul si pune humusul intr-un bol. Stropeste-l cu ulei de masline si presara deasupra paprika.
Serveste humusul cu lipie integrala, cu crackersi sau chiar si cu legume ca telina verde, ardei gras, castravete.